Isırma Riski En Az Olan Köpek Cinsleri

23.08.2021 Deniz Öz


Köpek sahiplenmek isteyen ancak çeşitli tedirginlikleri olan birçok kişi bu özel kararı vermeyi erteleyebiliyor. Kimileri için köpeklerin eğitiminin zor olduğu düşüncesi kimileri için ise köpeklerin ısırma potansiyeli sahiplenme sürecinde caydırıcı bir etki yaratabiliyor. Köpek sahiplenmenin kendine has sorumlulukları olduğu gerçeğini yadsımak mümkün değil, yine de köpeklerin ısırma veya saldırma gibi davranışlarının engellenmesinde eğitimin kritik bir öneme sahip olduğu biliniyor. Erken dönemde sosyalleşen, sevgiyle büyüyen, pozitif yaklaşımla sunulan eğitimlerle olumlu davranışları pekiştirilen dostlarımızda ısırma eğilimi yok denecek kadar az oluyor. Önemli olan köpek sahiplenme sürecinde birçok değişkeni göz önünde bulundurmak. Sahiplenilecek evcilin yaşı, ırkı, egzersiz gereksinimi, yatkın olduğu hastalıklar gibi unsurların göz önünde bulundurulması kurulan bağın yaşam boyu sürmesini sağlayabiliyor. Bu yazımızda ısırma riskinin en az olduğu bilinen, en evcil köpek cinsleri hakkında bilgi bulabilir; köpek sahiplenme sürecinde yaşamanız muhtemel soru işaretlerini azaltabilirsiniz.

Labrador Retriever cinsi köpek

Labrador Retriever

En evcil köpek türleri listelerinin değişmezlerinden biri de Labrador Retriever cinsi köpeklerdir. Sevgi dolu, arkadaş canlısı bu cinsin diğer evcil hayvanlarla da yabancılarla da çocuklarla da çok iyi anlaştığı bilinmektedir. Zekası ve eğitim süreçlerine verdiği pozitif yanıtlarla birçok alanda yeteneklerine başvurulan Labrador Retriever cinsi köpekler yüksek enerjiye sahiptir. Bu nedenle Labrador Retriever sahiplenmeyi düşünen kişilerin sürecin en başından onun eğitimi, egzersizi için zaman ayırmak gerektiğinin farkında olması önemlidir.

çimlerde duran yavru Beagle cinsi köpek

Beagle

"En iyi evcil köpek hangisi?" sorusuna verilecek tek ve geçerli bir yanıt yoktur. Hatta sorunun kendisi dahi tartışmaya açıktır ve "nasıl yani?" dedirtebilir. Sorunun anlam derinliğinden ya da doğruluğundan bağımsız olarak çocuklu ailelerin ısırma eğilimi en az olan köpek cinsleri ile buluşmak istemesi de olağandır. Beagle cinsi köpekler de ısırma riskinin en az olduğu kabul edilen, en evcil köpek cinsleri arasında gösterilen dostlarımız arasında yer alır. Genellikle sakin, sakin olduğu kadar inatçı, kokulara çok meraklı ve kilo almaya meyilli olan Beagle cinsi köpeklerin beslenmelerinin dikkatli planlanması ve günlük egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması önemidir.

ağzında tenis topu olan Boxer cinsi köpek

Boxer

Kaslı, atletik vücut yapıları ve her duyguyu yansıtan büyük gözleri ile Boxer cinsi köpekler "tehlikeli!" bir cins olarak nitelendirilirler. Aile bireylerine karşı koruma içgüdüsüyle hareket ettikleri ve çok cesur oldukları söylenebilir. Doğru sosyalleştirme ve eğitimlerle Boxer'ların naif doğaları ortaya çıkarılabilir. Hem en evcil köpek türleri arasında yer alırlar hem de çocuklarla iyi anlaşırlar. Enerji seviyeleri ile baş döndürebildikleri için Boxer sahiplenmeyi düşünenlerin hareketli bir yaşantıya hazır olması gerekir.

karanlıkta duran Pug cinsi köpek

Pug

En evcil köpek türleri arasında yer alan Pug cinsi köpeklerin ısırma risklerinin çok az olduğu söylenebilir. Eğlenceli ve meraklı doğaları ile neşe kaynağına dönüşebilen Pug cinsi köpekler ilginin merkezinde kalmayı isterler. Onlarla ilgili bilinmesi gereken en temel unsurlardan biri kilo almaya oldukça meyilli olduklarıdır. Obezite riskleri fazla olduğu için hem beslenme süreçlerinin doğru planlanması hem de günlük egzersizlerinin aksatılmaması gerekir.

French Bulldog cinsi köpek

French Bulldog

Büyük kulaklar, sevimli ifadesi ve neşeli halleri ile ülkemizde de en popüler köpek ırkları arasında yer alan French Bulldog cinsi köpekler, en evcil köpek türleri arasında gösteriliyor. Sevgi dolu, her zaman tetikte, sabırlı ve bir o kadar da oyuncu kimlikleri onları çocukların en yakın arkadaşı haline getirebiliyor. Erken dönemde sosyalleştirilen ve pozitif yaklaşımla eğitilen tüm köpek ırkları gibi Frenchie'lerin de ısırma riskinin oldukça az olduğu biliniyor.

Eğitim, Köpek Davranışlarını Şekillendirir

En az ısırma riski olan, en evcil gibi sınıflandırmalar eğitim ile geçerliliğini kaybedebilir. Tüm köpek ırkları özünde sevgi dolu yaklaşıma aynı şekilde yanıt verir. Erken dönemde sosyalleşmeleri, pozitif bir eğitim görmeleri dostlarımızla sakin ve güvenli bir yaşam sürmek anlamına gelecektir. Bu nedenle işin aslı ırksal sınıflandırmalar değil dostlarımızın nasıl bir çevrede yaşadığıdır. Köpek sahiplenme sürecinde ırksal özellikler onların ihtiyaçları ve aranızdaki bağın sürekliliği açısından önemli bir kriterdir; bu gerçeği yadsımak kurulan bağların ömrünü kısaltabilir. Ancak asıl olan dostlarımızın tüm ihtiyaçlarının farkında olmak ve onlarla yaşamın gerekliliklerini fark edebilmektedir. Sevgi ve bağlılık gören bir köpek, ekstrem şartlar söz konusu olmadığında ısırma yoluna gitme eğilimi göstermeyecektir.

Siz de hayalinizi gerçekleştirmek ve gerçek bir sevgi deneyimi yaşamak istiyorsanız sitemiz üzerinden ücretsiz köpek sahiplendirme ilanlarını buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpeğin mutlu, huzurlu ve dengeli bir yaşam sürmesi için gerekli köpek eğitim ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.