Köpeklerde İç Kanama ve Belirtileri Nelerdir?

11.04.2021 Deniz Öz


Kanama, köpeklerin vücutlarının dış kısımlarında meydana geldiği zaman hızla önlem alabiliyor ve tedavi süreçlerini başlatabiliyoruz. Ancak ne yazık ki kanama, her zaman vücudun dış bölgesinde meydana gelmiyor; köpeklerde iç kanama birçok farklı organda oluşabiliyor ve ortaya çıktığı organ özelinde farklı belirtilerle etkisini hissettirebiliyor. Bu yazımızda köpeklerde iç kanama ve köpeklerde iç kanama belirtileri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Köpeklerde İç Kanama Neden Olur?

Köpeklerde, özellikle de çok ileri yaşta olmayanlarda iç kanamanın en yaygın görülen nedeni travmalardır. Örneğin bir araba kazasından sonra köpeklerde fiziksel olarak gözlemlenebilen bir kanama olmayabilir ancak iç organlar zarar görebilir ya da kafalarını vurmaları iç organlarda kanama meydana gelmesine neden olabilir. Köpeklerde iç kanama minimal ölçüde olduğunda kan pıhtılaştığı için kendini kısıtlayıcı bir etkiye neden olurken kanama fazla olduğunda pıhtılaşma kanamayı durduramayabilir. Köpeklerde pıhtılaşma sorunu meydana getiren bazı durumlarda da pıhtılaşmanın sağladığı bu koruyucu reaksiyon devreye giremeyebilir. Antikoagülan fare zehrinin yol açtığı sonuçlar bu durumu örneklendirmek için yeterlidir. Köpeklerde travma olmasa dahi zehirlenmeler neticesinde bağırsaklarda, abdominal bölgede ve cilt altı dokuda kanama meydana gelebilir. Köpeklerde iç kanama nedenleri yaşın ilerlemesi ile farklılaşabilir. Yaşlı köpeklerde iç kanama oluşturan en yaygın ve en önemli neden kanser hastalıklarıdır. Kanser hastalıkları arasında da hemanjiyosarkom, iç kanamaya en sık neden olan kanser türü olarak karşımıza çıkar. Kan damarı hücrelerinden oluşan tümörler genellikle dalak, karaciğer ve kalpte görülür. Daha az yaygın olarak herhangi bir organda ve hatta ciltte de teşhis edilebilirler. Köpeğin karın bölgesinde iç kanama meydana geldiğinde bu durumun kanser kaynaklı olma ihtimalinin %85 düzeyinde olduğu yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde gösterilmiştir. Köpeklerde iç kanama nedenlerini detaylandırmamız gerekirse vücutlarına darbe almaları, sahip oldukları mide rahatsızlıkları, dişi köpeklerde yumurtalık kistlerinin varlığı, karaciğer hastalıkları, kötü huylu tümörler, trafik kazası geçirmeleri, kullanılan ilaçlar, kemiklerinin kırılması ve iç organlara zarar vermesi gibi farklı durumlardan bahsedilmesi mümkündür.

köpeğin kulağını kontrol eden hekim

Köpeklerde İç Kanama Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde iç kanama belirtileri, kanamanın gerçekleştiği organ özelinde ve kanamaya neden olan unsur doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Köpeklerde iç kanamanın en yaygın ve ortak görülen belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Devam eden ve ciddi nitelik taşıyan iç kanamalar, köpeklerin kırmızı kan hücrelerinin azalmasına ve sonuç olarak solgun görünmelerine neden olabilir. Bu belirti veteriner hekimler tarafından kolaylıkla fark edilebilir. Bununla birlikte ilk aşamalarda dalak kasıldığı ve kan dolaşımına daha çok kırmızı kan hücresi yolladığı için erken dönemde iç kanamanın soluklaşmaya neden olamayabileceği bilinmektedir. Bu nedenle travmaya maruz kalan köpeklerin erken dönemde veteriner hekimlere götürülmesi önemlidir, böylece basit kan testleri ile köpeklerde iç kanama tespiti yapılabilir.
  • Taşikardi olarak da adlandırılan kalp atışlarında hızlanma, köpeklerde iç kanama belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Dolaşımdaki kan miktarının azalması kalbin vücuda daha çok kan pompalamak için daha hızlı atması gereksinimi yaratabilir. Nabız artışı köpeklerde mide kanaması şüphesinin edinilmesi açısından da önemlidir. Köpeklerde mide kanaması genellikle karın bölgesine alınan travmalar ya da mide hastalıkları neticesinde görülür. Mide hastalıkları belirtileri arasında en önde gelen klinik bulgunun kusma olduğu ifade edilebilir. Köpeklerde kusma süresi, köpeklerde kusma sıklığı ve kusma içeriği midedeki sorunun anlaşılabilmesini sağlayacak ayırt edici değişkenlere işaret eder; kontrol edilmelidir.
  • Köpeklerde iç kanama belirtilerinden bir tanesi de sorunun ilerlemesi halinde meydana gelen çöküştür. Dolaşımdaki kan miktarının azalması beyne ve akciğerlere kan gitmemesine neden olabilir.

Az önce de ifade edildiği gibi köpeklerde iç kanama belirtileri meydana gelen vücut bölgesi doğrultusunda değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle organ bazlı belirtilerin bilinmesinde fayda olacaktır.

Köpeklerde Beyin Kanaması ve Köpeklerde Beyin Kanaması Belirtileri

Köpeklerin kafatasının içerisinde meydana gelen kanamalar travma ya da tümör kaynaklı olabilir. Beyin, kafatası içerisindeki sınırlı bir boşluk içerisinde yer aldığından köpeklerde beyin kanaması gerçekleşirse kafatasında kan birikimi olacak ve etkilenen beyin kısmından kontrol edilen fonksiyonlar üzerinde etki gösterecektir. Bu durum köpeklerde beyin kanaması belirtileri üzerinde çeşitlendirici bir etkiye neden olur. Yürürken daire çizme, yürürken zorlanma, uzuvlarının sürüklenmesi, davranış değişiklikleri, sersemlik, bakışları sabitleyememe, nöbet geçirme, bilinç kaybı ve titreme köpeklerde beyin kanaması belirtileri arasında yer alabilir.

Köpeklerde Bağırsak Kanaması ve Köpeklerde Bağırsak Kanaması Belirtileri

Köpeklerin bağırsaklarında meydana gelen kanamalar sindirim sistemi sorunlarına yol açar. Kusma, kusmukta kan bulunması, dışkı renginde koyulaşma en yaygın görülen belirtilerdir.

Köpeklerde Hemoabdomen ve Köpeklerde Hemoabdomen Belirtileri

Köpeklerin abdominal yani karın bölgelerinde kanama başlamasının birçok farklı nedeni olabilir. Karın bölgesine travma alınması, rodentisit zehirlenmeler ya da dalak ve karaciğer gibi organlardaki tümörler neticesinde köpeklerde iç kanama başlayabilir. Karın bölgesinde ciddi bir kanama olması durumunda köpeklerde karın şişkinliği en belirgin semptom olarak ortaya çıkar.

veterinerler tarafından tedavi edilen köpek

Köpeklerde Akciğer Kanaması ve Köpeklerde Akciğer Kanaması Belirtileri

Akciğerler solunum sistemi organı olduğu için köpeklerde iç kanama akciğerlerde gerçekleştiğinde nefes almakta zorlanma ve kanlı öksürük gibi belirtiler beklenebilir. İç kanama akciğerlerin dışında ancak göğüs bölgesinde yer alıyorsa benzer belirtilerle karşılaşılması mümkündür. Bu gibi bir senaryo dahilinde akciğerlerin genişlemesi engellendiği için nefes alırken zorlanma, oksijen azalmasına bağlı diş etlerinde morarma, hareketsizlik vb. sendromlar ortaya çıkabilir.

Köpeklerde iç kanama farklı organlarda da gerçekleşebilmektedir. Örneğin göz kanamalarının belirtileri diğer organlardaki kanama sonucu ortaya çıkan belirtilere oranla daha az fark edilebilir ancak daha kalıcı sorunların kaynağı haline de gelebilmektedir. Göz kanamaları vücut genelindeki dolaşımın azalmasına neden olmasa da tedavi süreci hızlı ve efektif şekilde başlatılmadığında köpeklerde körlük nedeni haline gelebilir. Bu nedenle köpeklerin sağlığı yakından gözlemlenmelidir, köpeklerde iç kanama belirtileri hafiften şiddetliye doğru gidebilir, belirtiler hem nedenleri hem de meydana geldikleri bölge doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Her zamankinden farklı bir durumla karşılaşıldığında veteriner hekimlere ulaşılması dostlarımızın hayatını kurtarmak anlamına gelebilir.

Köpeklerde İç Kanama Tedavisi

Köpeklerde iç kanama tedavisi kanamanın gerçekleştiği bölge, kanamanın nedeni, köpeklerde görülen belirtiler gibi değişkenlere göre belirlenir. Köpeklerin yaşadıkları semptomlar, semptomların ne zaman görülmeye başlandığı ve semptomların hangi durumdan sonra meydana gelebileceği gibi detayların veteriner hekimlere sunulması önemlidir. Köpeklerde iç kanama tedavisi kapsamında uygulanan ilk aşama ve benimsenen en temel amaç kanamanın durdurulmasıdır. Kanamanın nerede meydana geldiği öğrenildikten sonra kanamanın durdurulması için ihtiyaç duyulan vakalarda cerrahi müdahale gerekli olabilir. Bu nedenle köpeklerde iç kanama belirtilerinden herhangi biri görüldükten sonra zaman kaybetmeden veteriner hekimlerle iletişime geçilmesi gerekir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.