En Uzun Yaşayan Köpek Irkları

En Uzun Yaşayan Köpek Irkları

05.08.2021 Aysegül Tunçay


Bir köpek için 20 yaşında olmak köpek yılları ile hesaplandığı zaman yaklaşık 140 yaşına eşittir ve bu oldukça inanılmaz bir yaşam süresidir. Patili dostlarımızın bir yaşam süresi olduğunu kabul etmemiz imkansıza yakın olsa da tüm canlılar gibi bu gerçek ile yüzleşmemiz gerekiyor. Köpeklerde ortalama yaşam süresi ırka göre farklılık gösterir. Küçük ırk köpeklerin yaşam süreleri 20 yıla kadar çıkar bazı köpeklerin 25 yılı aşkın sürelerde yaşadığı da bilinmektedir. Köpeklerin yaşam süresi ortalama 10 - 13 yıl aralığında değişir. Elbette her köpek için aynı beklentiye sahip olmak doğru değildir. Yaşam koşulları, genetik faktörler ve genel sağlık durumu gibi unsurlara bağlı olarak patili dostlarımızın yaşam süresi değişmektedir. Her hayvanseverin olduğu gibi bizim temennimizde tüm canlarımızın tüyü kadar ömrü olması. Bu yazımızda yapılan araştırmalara göre en uzun yaşayan köpek ırkları hakkında bilgiler vereceğiz.

beagle

Beagle

En uzun yaşayan köpekler arasında dikkat çeken ırk aynı zamanda harika bir aile köpeği olmasıyla da tanınır. Yüksek enerjisi sayesinde tüm çocuklarla harika bir iletişim kuran bu ırka mensup köpekler sevimli ve nazik olmalarıyla dikkat çekerler. Kayıtlara geçen en uzun ömürlü Beagle 27 yaşına gelmiştir. Bu ırkın ortalama yaşam süresi ise 15 yıl olarak kabul edilmektedir.

dachshund

Dachshund

Sosis köpek olarak bilinen ve en uzun yaşayan köpek türleri arasında yer alan bu ırkın ortalama yaşam süresi 12 - 17 yıl aralığındadır. Oyuncu, sıcakkanlı ve sadık olmaları ile bilinen bu ırka mensup köpeklerin erken dönemde sosyalleştirilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde çok yaramaz ve korumacı olacaklarından yeni karşılaştıkları insanlara ve çocuklara agresif davranabilirler. Büyümeyen köpek cinsleri arasında yer alsa ve eğitimlerinin kolay olduğu düşünülse de Dachshund cinsi köpeklerin avcı oldukları ve özgür ruhlu oldukları unutulmamalıdır.

pomerian

Pomerian

Pomerian ya da Pomeranyalı olarak bilinen bu ırka mensup köpekler oldukça eğlenceli ve zekidirler. Koruma içgüdülerinin yüksek olması biraz havlamalarına neden olsa da ailesine karşı oldukça hassas ve nazik olan bu köpeklerin ortalama yaşam süresi 12 - 16 yıl aralığındadır.

yorkshire terrier

Yorkshire Terrier

Yorkie olarak da bilinen bu ırk uzun ömürlü olması ile tanınır. Kraliyet ailesi köpeği olarak tanınan Yorkie cinsi köpeklerin ortalama yaşam süresi 14 - 17 yıl aralığındadır. Oldukça meraklı, enerjik ve oyuncu olan bu ırkın havlama eğiliminin olması aynı zamanda onların başarılı birer bekçi olmasına yardımcı olur. Küçük boyutlarının aksine çok cesaretli olan bu köpekler ailelerine yüksek sadakat ile bağlanırlar.

toy poodle

Poodle

Tüm Poodle türleri en uzun yaşayan köpek türleri arasında yer alırlar ancak Toy Poodle olarak adlandırılan en küçük boydaki tür en uzun yaşayanlardır. Bu köpeklerin ortalama yaşam süresi 14 - 18 yıl aralığındadır. Oldukça zeki olmaları ile de tanınan bu ırk mensubu köpeklerin eğitilmesi kolaydır. Bu nedenle kalabalık aileler için iyi bir tercih olarak gösterilirler. Egzersiz ihtiyaçlarının yüksek olması ve oyuncu yapıları bu ırka mensup köpeklerin çocuklarla iyi anlaşmasına yardımcı olur.

jack russell terrier

Jack Russell Terrier

Orta ırk köpekler arasında en uzun ömre sahip köpekler olarak bilinirler. Yüksek enerji seviyeleri ve oyuncu karakterleri ile dikkat çeken bu ırka mensup köpeklerin ortalama yaşam süresi 16 - 20 yıl aralığında değişmektedir. Tüm gün dışarda oyun peşinde olabilecek kadar yüksek enerjiye sahip oldukları için aktif hayatı olan ailelerin yanında çok mutlu olabilirler.

australian cattle dog

Australian Cattle Dog

Dünyanın en uzun yaşayan köpeği olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Bluey 29 yıl 5 ay yaşamıştır ve bu ırka mensuptur. Enerji seviyesi oldukça yüksek olan ve sürü köpeği olarak yetiştirilen bu ırk sahipleri ile oldukça güçlü bir bağ kurar. İnatçı yapıları sebebiyle eğitimleri zor olsa da onlarla yaşamak harika bir deneyimdir.

chihuahua

Chihuahua

En uzun yaşayan köpek türleri arasında yer alan Chihuahua, küçük köpek ırkları arasında yaşam süreleri ile dikkat çekerler. Ortalama yaşam süreleri 15 - 20 yıl aralığındadır. Genetik olarak ciddi bir sağlık sorununa sahip olmamaları da uzun ömürlerinin bir sırrıdır. Ailelerine çok sadık olan bu köpekler çocuklarla da iyi anlaşırlar.

Shih Tzu

Shih Tzu

Dost canlısı, nazik ve oyuncu olan bu köpeklerin ortalama yaşam süresi 10 -1 6 yıl aralığındadır. Irk genetik olarak göz sorunlarına meyilli olsa da düzenli tüy ve göz bakımı ile bu sorunların kontrol altına alınması mümkündür. Köpeklerin göz bakımı için kullanabileceğiniz tüm köpek göz bakımı ürünlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Shiba Inu

Shiba Inu

Shiba Inu ırkından olan köpekler oldukça sessiz, sakin ve sadık olmaları ile tanınırlar. İlk kez köpek sahibi olacaklar için pek doğru bir seçim değillerdir çünkü inatçı olabilirler. Ortalama yaşam süreleri 13 - 16 yıl aralığında değişmektedir.

Maltese Terrier

Maltese Terrier

Küçük ırk köpekler arasında oldukça sağlıklı olmaları ve genetik bir sağlık sorunları olmamaları ile tanınırlar. Sıcakkanlı ve sevgi dolu hayvanlardır. Uzun süre yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar ve aileleri zaman geçirerek mutlu olurlar. Güzelliği ile dikkat çeken bu köpeklerin ortalama yaşam süresi 12 - 15 yıldır.

Dünyanın En Uzun Yaşayan Köpeği

Dünyanın en uzun yaşayan köpeğine dair kayıtlar Avustralya'da yaşayan Bluey adında bir köpeğe aittir. Avustralya Cattle-Dog ırkına mensup olan bu köpek 1910'da dünyaya gelmiş ve 29 yıl 5 ay boyunca hayatına devam etmiştir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.