Köpek Yavrusuna Ne Denir?

Köpek Yavrusuna Ne Denir?

01.05.2023 Deniz Öz


Köpeklerin en sevilen evcil hayvanlar arasında yer almasının birçok nedeni vardır. Son derece zeki canlılar oldukları için birçok görevi yerine getirebilen köpekler, genellikle sahiplerine büyük bir bağlılık ve sevgi gösterirler. Bazı ırklar evlerinizi ve ailenizi korumak için eğitilebilirler, bu da güvenlik duygunuzun artmasına yardımcı olabilir. İnsanlarla çok iyi bağlar kurabilmeleri sayesinde köpeklerin terapötik etkileri de bulunur. Farklı özelliklere ve boyutlara sahip köpek ırklarının bulunmasıysa herkesin derin bağlar kurabileceği ve yaşam alışkanlıklarına uygun bir dost edinmesini kolaylaştırır.

Köpeklerin eğitimi yavruluktan itibaren başlamalıdır çünkü bu dönemde köpekler dünyayı ve çevrelerini keşfederken karakterlerini ve dolayısıyla hayatlarının ileriki dönemlerinde aranızdaki ilişkinin dinamiğini büyük ölçüde etkileyecek davranış kalıplarını öğrenirler. Bu nedenle yavru köpeklerin eğitimi sosyalleşmeleri, temel itaat alışkanlarını edinmeleri ve ev içi davranışlarını öğrenmeleri açısından son derece önemlidir.

Peki onlara köpek yavrusu dışında ne denildiğini hiç merak etmiş miydiniz? Bu yazımızda köpek yavruları için kullanılan kelimeler hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

çimlerde oturan yan gözle bakan yavru golden

Yeni Doğmuş Köpek Yavrusuna Ne Denir?

Ülkemizde yavru köpekler için farklı kelimeler kullanılır. Yavru köpekler için kullanılan bu kelimelerin bazıları oldukça yaygınken bazıları ise yerel olarak tercih edildiği için pek duyulmamıştır.

Ülkemizde yeni doğmuş olan köpek yavruları için en yaygın kullanılan tabir eniktir. Enik kelimesini ağırlıklı olarak köpek yavruları söz konusu olduğunda duyuyor olsak da aslında sadece köpek yavrularına enik denmez. Enik, kelime olarak hayvan yavrusu anlamına gelmektedir.

Enik kelimesinin kökeni, Eski Türkçedeki enük kelimesine dayanmaktadır. Bu kelime, Eski Türkçede inmek ya da düşmek anlamına gelen "en-" fiilinin köküne "+Uk" ekinin getirilmesiyle türetilmiştir.

Günümüzde enik kelimesi lehçe ve şive farklılıkları nedeniyle bazı bölgelerde karşımıza farklı şekillerde çıkabilmektedir. Encik ve encek kelimeleri bu lehçe ve şive farklılıklarının etkisiyle oluşmuş, enik yerine kullanılan kelimelerdir.

çimlerde alman kurdu yavruları

İngilizcede Yeni Doğmuş Köpek Yavrusuna Ne Denir?

İngilizcede ise yeni doğmuş köpek yavrusuna puppy denmektedir. Günümüzde birçok kişi bunu pup şeklinde kısaltarak kullanır. Puppy kelimesinin kökeni Fransızcada bebek ya da oyuncak anlamına gelen "poupee" kelimesine dayanır. Poupee kelimesi ilk olarak küçük ve hassas olan her şey için kullanılmış, zaman içerisinde başta köpek yavruları olmak üzere yavru hayvanların tamamını ifade edecek şekilde evrilmiştir. Sonrasında ise İngilizceye puppy olarak geçmiştir.

İngilizcede puppy kelimesinin kısaltılmışı olarak tercih edilen pup kelimesinin de aslında benzer bir kökeni vardır. Pup kelimesi 11 - 15. yüzyıllar arasında kullanılan Orta İngilizcede küçük çocuk ya da oyuncak anlamına gelen "popi" kelimesinden gelmektedir Kısacası hem puppy hem de pup kelimesi yavru köpekler için kullanılmadan önce küçük, kırılgan, hassas ve sevimli şeyleri ifade etmekteydi. Ancak zaman içerisinde bu kullanım yerini yavru köpeklere bıraktı.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.