Köpeklerde Cilt Sağlığını İyileştirecek 5 Öneri

07.10.2022 Deniz Öz


Köpeklerin cilt ve tüy sağlığı, genel sağlık durumları ile yakından ilişkilidir. Sağlıklı tüyler yumuşak ve parlak olur; sağlıklı cilt elastik ve temizdir. Birçok farklı unsur cilt ve tüy sağlığında bozulmaya yol açabilir. Kimi zaman tüylerin düzenli olarak taranıp fırçalanmaması kimi zaman stres tüylerin cansızlaşmasının, cildin pul pul dökülmesinin nedenine dönüşebilir. Köpeklerde cilt ve tüy sağlığının gerilemesine neden olan en yaygın neden ise yetersiz ve kalitesiz beslenmedir. Köpeklerin kaliteli mamalarla beslenmemesi; mama seçimi sırasında yaş, genel sağlık durumu ve aktivite düzeyi gibi önemli değişkenlerin dikkate alınmaması hem genel sağlığı hem de cilt sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu yazımızda köpeklerde cilt sağlığını iyileştirecek öneriler bulabilirsiniz.

siyah tarakla taranan chow chow

Düzenli Olarak Taranmaları Gerekir

Köpeklerin tüylerinin düzenli olarak taranması ve fırçalanması gerekir. Tarama ve fırçalama sırasında cilt tarafından salgılanan faydalı yağ tüylerin uçlarına kadar dağılarak tüylerin beslenmesini sağlar. Tarakların dişleri tarama sırasında cildi nazikçe uyardığından bölgede kan dolaşımı hızlanır, kan dolaşımının hızlanması kıl köklerinin beslenmesi ile sonuçlanır. Böylece cilt artan kan dolaşımının etkisiyle çoklu faydalarla buluşabilir. Köpeklerin düzenli olarak taranması insanlarla olan ilişkilerin güçlenmesi bakımından da son derece önemli bir ritüel olarak düşünülmelidir. Taranma sıklığı köpeğin tüy yapısına göre değişebilir. Kısa tüylü ve az tüy döken köpekler haftada 1-2 kere, uzun tüylü köpekler her gün taranmalıdır.

çimlik alanda su içen küçük ırk köpek

Yeterince Su İçtiklerinden Emin Olunmalıdır

Cildin sağlıklı kalabilmesi için en temel ihtiyaçların başında su gelir. Su cildi nemlendirir ve cilt bariyerinin güçlü kalmasına yardımcı olur. Cilt kuruduğu zaman cilt bariyeri zayıflamaya başlar, ciltte küçük kılcal çatlaklar oluşur ve oluşan bu çatlaklara mikroorganizmaların yerleşme ihtimali artar. Köpeklerin cildinin nemlendirilmesi için beslenmeleri kadar su tüketimleri de etkilidir. Gün içerisinde köpeklerin ideal oranda su içtiklerinden emin olunması cilt sağlığı için de kritik derece önemlidir. Bu konuda daha önce sizlerle paylaştığımız Köpekler Ne Kadar Su İçmeli? adlı içeriğimizden detaylı bilgi edinebilirsiniz. Köpeklerin su içmekten kaçınmalarının ardında yeterince hareket etmiyor olmaları da su kaplarının yeterince temiz olmaması da yatabilir. Su kaplarının düzenli olarak temizlendiğinden ve her zaman taze suya erişebileceklerinden emin olunması önemlidir.

ağzı açık kahverengi beyaz köpek

Omega Yağ Asitleri Takviyeleri Kullanılabilir

Sağlıklı yağ asitlerinin birçoğu vücut tarafından doğal yollarla üretilemez. Vücudun ihtiyaçlarının karşılanması adına besinler ya da takviyeler yoluyla vücuda alınmaları gereken yağ asitleri, temel yağ asitleri olarak adlandırılır. Cilt ve tüy sağlığını desteklemek için en sağlıklı yağ asitleri arasında Omega yağ asitleri başta gelir. Bu kapsamda Omega 6 ve Omega 3 yağ asitlerinin köpeklerin cilt ve tüy sağlığını iyileştirmede oldukça etkili oldukları bilinmektedir. Yapılan araştırmalar Omega 3 yağ asitlerinin antienflamatuar etkiye sahip olduğunu ve köpeklerde hem alerjilere hem de diğer enflamatuar cilt sorunlarına iyi gelebildiğini göstermektedir. Kaşıntıyı ve aynı zamanda ciltteki enflamasyonu azaltabildikleri bilinmektedir.

küvette köpüklü duran köpek

İdeal Sıklıkla, Doğru Şampuanlarla Yıkanmaları Gerekir

Kedilerden farklı olarak köpekler gün içerisinde düzenli olarak dışarı çıkan; koşan, çimlerde yuvarlanan ve sıklıkla kirlenen canlılardır. Dolayısıyla belli aralıklarla banyo yapmaları gerekir. Banyo yaptıklarında tüylerinin arasında biriken kirlerden kurtulabilirler, ciltleri nefes alabilir ve tüylerinde belirgin bir parlaklık elde edilebilir. Bu noktada önemli olan ideal sıklıkta yıkanmaları, yıkanırlarken ciltlerine zarar vermeyecek şekilde formüle edilen şampuanların kullanılması ve banyo sonrası üşümelerinin engellenmesidir. Köpekleri insan şampuanları ile yıkamak oldukça yanlış, yanlış olduğu kadar cilt sağlıkları için tehlikeli bir seçim olma niteliği taşır. Köpekleri İnsan Şampuanı ile Yıkamak adlı içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

çimlerde oturan Alman Çoban Köpeği

Sağlıklı Beslenme Şart

Köpeklerin dengeli beslenmesi sağlıklarının korunması, sürdürülmesi ve iyileştirilmesi bakımından en önemli gerekliliklerin başında gelir. Tam ve dengeli beslenme köpeklerin yavruluk döneminde optimum seviyede gelişmelerine yardımcı olur. Doğru seçilen mama bağışıklık sistemlerinin desteklenmesi, kaslarının güçlendirilmesi gibi hayati fonksiyonların yerine getirilmesine katkıda bulunur. Beslenme yavruluk döneminde olduğu kadar diğer yaşam evrelerinde de dikkatle planlanmalıdır. Sağlıklı beslenmeyen köpeklerde birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilir ve cilt sağlığında da bozulma meydana gelebilir. Köpeklerin cilt sağlığını iyileştirmek ve korumak için tercih edilecek bir mamanın içeriğinde temel yağ asitlerinin muhakkak bulunması gerekir. Yüksek oranda sindirilebilen proteinler, karbonhidratlar, mineraller ve vitaminler barındıran köpek mamaları köpeklerin cilt sağlığının korunmasına destek olur.

Köpekler için tercih edilen mamalardaki besinler iyi ölçüde sindirilebilir nitelik taşımıyorsa ya da yeterince kaliteli değilse hem cilt sağlığı hem de vücut sağlığı etkilenir. Bu nedenle köpek maması tercihi yapılırken kısa, orta ve uzun vadeli düşünmek, dostlarımızın sağlığını korumak için en doğru kararı vermek gerekir.

Bu söylemlerimiz tüm köpekler için geçerli olmakla birlikte bazı köpeklerin ciltleri normalden daha hassas olabilir. Hassas ciltli köpeklerin cilt sorunlarını minimize etmek ve olası cilt problemlerine yakalanmalarını önlemek için hassas ciltleri için özel olarak formüle edilmiş köpek mamaları ile beslenmeleri önerilir.

koltukta oturan kahverengi French Buldog

Hassas Ciltli Köpekler için Özel Beslenme

Köpeklerin hassas ciltlerine özel olarak formüle edilmiş Pro Plan markalı köpek mamaları ile tam ve dengeli bir beslenme mümkün. Küçük ırk yavru, orta ırk yavru, küçük ırk yetişkin, orta ırk yetişkin, orta ve büyük ırk yaşlı köpeklerin gelişim dönemlerine ve hassas ciltlerine özel olarak formüle edilen Pro Plan Sensitive Skin köpek mamaları içerdikleri kaliteli besinler ve sağlıklı yağ asitleri ile cilt sağlığını desteklerken sindirim sisteminin sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Besinlerden kaynaklı hassasiyetlere karşı etkili formülasyonlara sahip Pro Plan Sensitive Skin köpek mamalarının içeriğinde vitaminler, mineraller, yüksek oranda sindirilebilir karbonhidratlar ve proteinler bulunur. Siz de dostunuzun ırkı ve gelişim evresi doğrultusunda ona en çok yarar sağlayacak Pro Plan hassas ciltli köpekler için köpek maması çeşitlerini buradan inceleyebilir, dostlarınızın sağlığına katkıda bulunabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.