Köpeklerin Çime Alerjisi Olur mu?

13.02.2023 Aysegül Tunçay


Köpeklerde çim alerjisi ilk başta kulağa biraz garip gelse de aslında oldukça yaygındır. Çim alerjisi, polenlerle ilişkili bir alerji türüdür ve polenlerin solunması, ciltle ya da mukus tabakasıyla emilmesi sonucu köpeklerde alerjik reaksiyonların görülmesine neden olur. Sıklıkla bir yaşından büyük köpeklerde karşılaşılsa da her yaştan köpek çim alerjisine sahip olabilir.

Çim polenleri havada uçuşarak etrafa dağılabildiğinden alerjenlere maruz kalması için köpeğinizin dışarı çıkması gerekmez. Çim polenleri özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde etrafa yayıldığı için bu mevsimler alerjisi olan köpekler için zordur. Ancak çim alerjisi tüm yıl boyunca da görülebilir.

Çim alerjisi olan köpeklerde aynı zamanda cilt ya da üst solunum yolu alerjileri ile karşılaşılabilir. Ayrıca çim alerjisi olan pek çok köpekte pire ve gıda alerjisi de mevcuttur.

Her ne kadar alerji köpekler için rahatsız edici olsa da çoğunlukla hayati tehlikeye yol açmaz. Anafilaksi adı verilen yoğun alerjik reaksiyon çok nadir olarak gözlemlenir. Anafilaksi, alerjene maruz kaldıktan sonraki 5 - 30 dakika içerisinde kendini gösterir. İnsanlara göre köpeklerin daha farklı organları etkilendiği için anafilaksi belirtileri insanlardakine göre köpeklerde daha farklıdır. Başta burun ve göz çevresi olmak üzere yüzde şişme, hırıltılı ve zor nefes alma, kusma ya da ishal anafilaktik şok belirtilerinden bazılarıdır.

kaşınan köpek

Köpeklerde Çim Alerjisi Belirtileri

Çime alerjisi olan köpekler alerjenlere maruz kaldıklarında çeşitli reaksiyonlar gösterirler. Bunlar çim alerjisi belirtileridir. Yaygın görülen belirtiler arasında,

  • Ciltte kızarıklık,
  • Sürekli kaşınma,
  • Tırmalama,
  • Yalanma,
  • Ayak, bacak, koltuk altı ve vücudun yan taraflarını ısırmaya çalışma yer alır.

Bazı köpeklerde belirtilerden sadece bir tanesi görülürken bazı köpeklerde birden fazla belirti meydana gelir.

çimlerde yatan köpek

Çim Alerjisi Neden Olur?

Çim alerjisi, çimlerdeki polenlerden kaynaklanır. Bermuda, fescue, alfalfa ve çavdar çimleri alerjiye neden olan çim türleridir. Çim polenlerinden kaynaklanan alerji; sedir, çam ya da meşe gibi ağaçların veya kanarya otu ya da kazayağı otu gibi otların polenlerinden kaynaklanan alerjiler ile benzer belirtilere yol açar.

Çimlerde yuvarlanmayı seven köpekler direkt olarak temasla alerjenleri kapar. Diğer köpekler ise yürüyüşe çıktığında, hatta yakınlarda park varsa evin içerisinde bile alerjenlere maruz kalarak reaksiyon gösterebilir. Çimlerin büyüdüğü ve polenlerin arkasında sarı bir çizgi bıraktığı ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde alerji vakaları oldukça artar. Bu polenlerin cilt, ayak, burun, göz ve ağız gibi köpeğin vücudundaki çeşitli bölgelerle teması sonucu alerji belirtileri ortaya çıkabilir.

ilaç içen köpek

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çim alerjisi tedavi yöntemleri aslında belirtileri hafifletmeye yöneliktir. Çünkü çoğu çim alerjisinin herhangi bir tedavisi yoktur. Tedavi aynı zamanda belirtilerin şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Hafif Seyreden Alerji Tedavisi

Alerjinin hafif seyretmesi durumunda hipoalerjenik ya da yulaf özlü köpek şampuanları kaşıntı ya da kızarıklık gibi belirtilerin hafiflemesine yardımcı olur. Köpeğin düzenli olarak banyo yapması alerjenlerin daha cilt tarafından emilmeden vücuttan atılmasını sağlar. Dışarıdan eve dönüşte köpeğin temizlenmesini sağlamak bir diğer seçenektir. Köpeklerde hijyeni sağlayan özel ıslak mendillerle köpeğin temizlenmesi alerjenlerin uzaklaştırılmasını sağlar. Köpeklerin hijyeninin sağlanması için üretilmiş köpek bakım ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Burun akıntısı, göz akıntısı ya da hapşırma gibi belirtiler olan köpeklerde antihistamin ilaçları oldukça etkilidir. Ancak köpeğinize bu ilaçlardan vermeden önce mutlaka veteriner hekime danışmanız gerekir. Son olarak cildinde kızarıklık ya da kaşıntı olan köpeklerde belirtilerin hafifletilmesi için hidrokortizon içeren şampuanlar kullanılabilir.

Ağır Seyreden Alerji Tedavisi

Alerjinin şiddetli olduğu durumlarda ise daha farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Kortikosteroid içeren ilaçlar alerji tedavisinde kullanılan ilaçlardan bazılarıdır. Bu ilaçlar genellikle köpeğinizin kaşıntısını büyük ölçüde ortadan kaldırır. Ancak bu ilaçlar reçetelidir ve sadece veteriner hekimin önerisiyle belirtilen kullanım talimatına uyularak kullanılmalıdır.

Ağır seyreden alerjilerde tercih edilen bir tedavi yöntemi de immünoterapi ya da hiposensitizasyon terapisidir. Kan tahlilinde ya da intradermal cilt testinde alerjenlere rastlanması durumunda bu tedavi yöntemlerine başvurulur. Her iki yöntemde de haftada bir enjeksiyon ya da ağızdan sıvı ilaç uygulaması kullanılır. İlaçların içerikleri ise köpeğin alerji testi sonuçlarına göre değiştirilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.