Köpek Kulübesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

20.02.2022 Aysegül Tunçay


Yavru ya da yetişkin fark etmeksizin köpeğin yaşadığı yerde ya da çevresinde bulunan her nesnenin ya da canlının; meydana gelen her olayın ya da hava koşulunun köpeğin hayatına hayatına bir etkisi vardır. Çevresel koşullar onların fiziksel sağlığını, konforunu ve güvenliğini olumlu ve olumsuz anlamda etkiler. Özellikle bahçeli evlerde dışarda yaşayan köpeklerin yaşam kalitesini en çok etkileyen nesnelerin başında köpek kulübesi gelir. Köpek kulübesinin mutlaka köpeğin ihtiyaçlarına optimum şekilde cevap vermesi her zaman önceliklidir. Estetik açıdan insanları etkileyecek bir köpek kulübesi köpeklerin ihtiyaçlarını karşılayamayabilir. Bu hem kötü bir yatırım olduğu gibi diğer taraftan hem köpeğin hem de evdeki insanların gereksiz stres yaşamasına neden olur. Örneğin evde yaptığınız bir kulübenin ses yalıtımı çok kötü olabilir ve ses içerde yankı yapabilir. Bu köpeğinizin kulübedeyken huzursuzlanmasına neden olabilir. Bu gibi durumları yaşamamak için evde köpek kulübesi yapımı için dikkatli olmak gerekir. Evde köpek kulübesi yapmak ya da satın aldığınız kulübeyi köpeğinizin gereksinimleri özelinde değiştirmek isterseniz bu yazımız tam size göre.

kulübesinden yerleri koklayarak çıkan köpek

Kullanım Amacını Belirleyin

Köpek evi yapmadan önce ilk olarak bu evin amacını belirlemeniz gerekmektedir. Köpek kulübeleri genellikle siz evde yokken köpeğinize bir barınak sağlamak içindir. Özellikle dış mekâna yerleştirilen köpek kulübeleri köpeğiniz için rahatlayacak bir yer ve olumsuz hava şartlarından ya da sadece güneşten korunacak bir alan sağlar. Köpeğiniz eğer dört mevsim boyunca dışarıdaki köpek kulübesinde kalacaksa zeminini ve duvarlarını daha farklı yapmanız ve daha iyi bir izolasyon sistemi kullanmanız gerekir. Köpek kulübesi iç mekânda kullanılacak olduğun zaman izolasyon gerekliliklerinin önemi daha azdır.

kulübesinden gökyüzünü izleyen köpek

Köpek Kulübesinin Tasarımı

Düzgün bir şekilde tasarlanmamış kulübe maddi ve manevi açıdan pahalıya mal olabilir. Yanlış tasarıma sahip bir kulübe hem köpeğin hem de evdekilerin yaralanmasına ya da hastalanmasına yol açabilir. Kötü havalandırılan bir köpek kulübesinde amonyak seviyeleri yükselir ve bu da hem köpekler hem de insanlar için üst solunum yolu problemlerine yol açabilmektedir. "Bir köpek kulübesi nasıl olmalı?" sorusunun cevabı oldukça detaylıdır. Köpek kulübeleri davranışı ve öğrenmeyi kritik bir şekilde etkiler. Bu da mevcut ve gelecekteki ortamlarda köpeğin tavırlarında etkiye neden olur. Kulübenin hem içinin hem de dışının onun için sadece mama ve su kabının bulunduğu, başını sokabildiği basit bir yerden çok yaşam alanı haline getirilmesi gerekmektedir. "Köpek kulübesi nasıl olmalı?" sorusunun cevabı onun biyolojik ve davranışsal ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılayan ve ona konfor alanı sunan bir yaşam alanı olmalıdır şeklinde verilebilir.

Kulübenin tasarımının köpeklerin ırkına ve büyüklüğüne uygun olması gerekir. Evin içerisinde ya da bahçesinde kullanılacak olan kulübelerin farklılıkları olması hem normaldir hem de çevresel faktörler göz önünde bulundurulduğu zaman gerekliliktir. Evin bahçesinde yani açık havada duracak kulübelerin ses ve ısı yalıtımı çok iyi yapılmalıdır. Kulübe yapılırken kullanılacak olan materyallerin köpeklerin sağlığını riske atmayacak materyaller olması gerekmektedir. Bu nedenle kullanılacak olan boyalar ve diğer kimyasallar dikkatle seçilmeli ve mümkün olduğunca az kimyasal kullanılmalıdır.

kulübesinin üzerinde güneşlenen köpek

Kaliteli Malzemeler Kullanın

En kolay köpek kulübesi yapımı için yollar aranırken bazen kaliteden ödün verilebilmektedir. Ancak kalitesiz malzemelerden yapılan kulübelerin daha kötü, hatta geri dönüşü olmayan üzücü sonuçları olabilir. Köpek kulübesinin şekli ya da görünüşü nasıl olacaksa olsun kaliteli malzeme kullanmak birinci önceliktir. Çünkü yapacağınız kulübe hem uzun süre dayanmalı hem de en iyi korumayı sağlamalıdır. Sedir ağacı ya da kontrplak neme ve çürümeye karşı oldukça dayanıklıdır. Ancak uzun süre önce preslenmiş eski keresteleri ya kontrplakları kullanmamalısınız. Bunlar bakır krem arsenik içerebilmektedir. Köpeğinizin ya da diğer ev halkının arsenik içeren ürünlerin yanında yaşamasını istemezsiniz. Bunun yerine yeni yapılmış kontrplaklar tercih edilmelidir. Ayrıca böceklenmeye karşı doğal bir dayanıklığa sahip olan sedir ve kızılçam da en iyi seçeneklerden birisidir. Köpek kulübesi yaparken elde ettiğiniz malzemelerin içeriğinden, yapısından ve geçmişinden emin olamıyorsanız köpeklerin sağlığına uygun malzemelerden üretilmiş köpek kulübelerini alabilirsiniz. Hazır kulübeler farklı boy seçeneklerinin yanı sıra değişen ihtiyaçlara uygun seçeneklerle sunuldukları için çoğu zaman köpeğiniz için özel düzenleme yapmadan hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Köpekler için özel olarak üretilmiş köpek kulübelerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

pencereli kulübesinin önünde oturan siyah beyaz renkli kopek

Boyutları Doğru Ayarlama

Evde köpek yuvası yapmak son derece eğlenceli bir süreçtir. Ancak bu süreçte bazı detayları da atlamamanız gerekir. Köpeğinizin büyümesi artık durduğunda ve kendi boyutlarına geldiğinde yaptığınız kulübenin içerisinde ayakta durabilmeli, kendi çevresinde dönebilmeli ve rahatça yatabilmelidir. Boyutları doğru belirlenmiş bir yuvada köpeğinizin rahat bir şekilde yana yatabilmesi gerekir. Bunun kurallara uyum sağlayacak ölçülerin minimum olarak belirledikten sonra yuvayı istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Ancak kış aylarında kullanılacak yuvalar çok büyük olduğunda soğuk olur ve köpeğiniz burada kalmak istemez. Bu nedenle boyutu ayarlarken mevsim şartlarını da göz önünde bulundurmanız gerekir.

taşınabilir köpek kulübesinde oturan köpek

Taşınabilir Yapın

"Köpek yuvası nasıl olmalı?" sorusunun cevaplarından biri de mutlaka taşınabilir olmalıdır. Birçok kişi köpek kulübesini bir yere koyacağını ve bir daha oradan hareket ettirmeyeceğini düşünür. Ancak köpek kulübesinin kolay taşınabilir olması gerekmektedir. Çünkü yaşadığınız bölgeye göre kulübenin yerini mevsimlere göre değiştirmeniz gerekebilmektedir. Örneğin kış aylarında kulübenin kapısının rüzgâr yönüne bakmaması gerekir. Yaz aylarında ise güneş ışığından köpeğinizin maksimum seviyede yararlanmasını sağlayabilirsiniz. Bazı köpekler güneş altında yatmayı severken bazıları karda oynamayı tercih eder. Bu nedenle onlar için en uygun köpek kulübesini yaparken yerinin de değişebileceğini göz önünde bulundurmanız gerekir.

karlı havada kulübesinde oturan kopek

İzolasyon

Yaptığınız kulübenin şekli nasıl olursa olsun mutlaka izolasyonunun olması gerekir. Bu sayede köpeğiniz kış günlerinde sıcak ve yaz aylarında serin kalabilir. Evlerde kullanılan sünger, fiber glass, alüminyum gibi malzemeleri yalıtım malzemesi olarak tercih edebilirsiniz. Bununla beraber iç ve dış duvarlar arasına sandviç izolasyon yapmanızda mümkün. İzolasyon malzemesi ve şekli size kalmış. Ancak izolasyon yaparken açıkta herhangi bir izolasyon malzemesi kalmadığından emin olmanız gerekir. Bu sayede köpeğinizin izolasyon malzemesini sökmesini ya da yemesini engelleyebilirsiniz. Ayrıca izolasyon sonrası malzemeler gizlendikten sonra kulübenin tüm köşelerinin zımpara ile zımparalanarak yuvarlatılması gerekir. Bu şekilde köpeğinizin kendini yaralamasının önüne geçebilirsiniz.

yerden yüksek kulübesinde oturan köpek

Yerden Yüksek Tasarım

Köpek kulübenizin şeklinden bağımsız olarak mutlaka yerden birkaç santim yüksek olması gerekir. Bunun için etrafına çeşitli ayaklar yapabilirsiniz. Ufak bir yükseklik bile kulübenin sıcaklığını kontrol etmede büyük fayda sağlar. Yaz aylarında kulübe altındaki hava akımı kulübenin serin kalmasını sağlarken yağışlı kış aylarında kulübenin zemini ıslanmaz. Bununla beraber yerden yüksek olduğu için de içerinin soğuması engellenmiş olur. Ancak yerden yüksek tasarımlarda köpeğinizin rahat bir şekilde girip çıkabileceği yüksekliği göz önünde bulundurmanız gerekir.

kulübesinin yanında yatan siyah beyaz köpek

Havalandırma Yerleştirin

Açılıp kapanabilen havalandırma bir köpek kulübesi için olmazsa olmazdır. Sıcak aylarda havalandırmayı açarak içerisinin serinlemesini ve havalanmasını sağlayabilirsiniz. Soğuk aylarda havalandırma kapandığında kulübenin ısısını muhafaza etmesi mümkün hale gelir. Bu tarz havalandırma pencereleri genellikle köpek kulübesinin çatısında tercih edilmektedir. Kış aylarında ısı kaybını minimuma indirmek için kulübenin kapısına plastik kanatlara sahip bir kapı yerleştirmek yararlı çözümlerden bir tanesidir.

kulübesinde yatan kahverengi kopek

Kapının Yeri

İlk başta önemsiz gibi gözükse de aslında köpek kulübesi için kapının yeri oldukça önemlidir. Alışkın olduğumuz köpek kulübesi tasarımlarında kapı genellikle ortadadır. Ancak bu köpeğinize istediğinde güneş ışığından, rüzgardan ya da yağmurdan yeterince kaçabileceği bir alan sağlamaz. Kulübenin kapısını ortaya yapmak yerine bir kenara yaptığınızda köpeğiniz dilediği zaman kulübenin diğer köşesine çekilerek kendisini dış dünyadan tamamen izole edebilir. Bu sayede yazın gölgenin tadını çıkarırken kışın yağmurdan ya da kardan korunma mümkün hale gelmektedir.

köpeğine kulübe yapan adam

Kendinizi Düşünmeyi Unutmayın

"Köpek kulübesi nasıl yapılır?" sorusunu cevaplarken en çok gözden kaçan adımlardan birisi de budur. Köpek kulübesi yaparken sizin de temizlemek için, kenardaki bir oyuncağı almak için ya da havalandırmayı kapatmak için içeriye erişmeniz gerekebileceğini göz önünde bulundurun. Bu gibi durumlarda küçük bir kapıdan girmek yerine alternatifleri düşünmelisiniz. Köpek kulübelerinin çatıları genellikle menteşeli olur. Bu sayede çatıyı tamamen kaldırarak kulübenin içerisine erişebilirsiniz. Köpek kulübesi yapım süreci oldukça eğlencelidir. Bu süreçte attığınız her doğru adım bu eğlenceyi sonraki kullanımda daha katlar. Ancak unuttuğunuz her detay ise önemli problemlere neden olabilir. Bu nedenle köpek kulübesi yapmadan önce gerekli araştırmaları yaptığınızdan emin olmalı ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel yardım almaktan kaçınmamalısınız. Özellikle malzeme seçimi ve izolasyon noktasında destek almak hem köpeğiniz hem de sizin için daha sağlıklı bir alan yaratmanıza yardımcı olur.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.