Yaşlı Köpek Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

06.11.2020 Deniz Öz


Yaşlanma, yaşam döngüsünün doğal ve kaçınılmaz bir parçasıdır. Dostlarımızın yavruluk dönemindeki enerjilerinden çok uzak olmaları, tüylerinin beyazlaması ve hatta bakışlarının masumlaşması bizi derinden etkilese de önemli olan yaşlandıkları süreçteki ihtiyaçlarını en doğru şekilde karşılamamız ve hayat konforlarını artırmamızdır. Bu nedenle köpeklerde yaşlılık dönemindeki gereksinimlerin bilinmesi ve bakımlarının da bu döneme özgü ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekleştirilmesi gerekir. Bu yazımızda yaşlı köpek bakımı hakkında önemli ipuçlarını sizlerle paylaşacağız.

Köpeklerde Yaşlanma

Irksal farklılıklar olsa da köpekler 10 yaşlarına girdiklerinde yaşlı sınıflandırmasında yer almaya başlarlar. Fiziksel görünümlerinde belirgin bir farklılık oluşmasa ve enerjilerinde fark edilebilir bir düşüş yaşanmasa da sevgili dostlarımız artık yetişkinlik dönemini geride bırakmışlardır ve kendilerini bekleyen yeni sürece adım atmışlardır. Yaşlı köpekler, yaşamlarının daha önceki süreçlerine oranla daha az hareket etmeye başlarlar. İşitme ve görme yetenekleri eskisi kadar iyi değildir. Dişleri eski gücünü kaybetmiştir, çiğneme gereksinimleri değişmeye başlamıştır. Bağışıklık sistemleri zayıflamıştır ve bazı hastalıklara karşı yatkınlıkları da artmıştır. Yine de yaşlılık süreçlerinde oldukça konforlu, mutlu ve hatta sağlıklı olabilirler.

Yaşlı Köpeklerin Beslenmesi Önemlidir

Yavru ve yetişkinlerde olduğu gibi yaşlı köpeklerde de dengeli beslenme sağlığın korunmasında önemli bir rol oynar. Yaşlandıklarında enerjileri azaldığından ve eskiye oranla daha az hareket ettiklerinden yaşlı köpekler için özel olarak formüle edilen yaşlı köpek mamaları tüketmeleri gerekir. Yaşlı köpeklerde obezite yaygın bir sorun olduğu için yaşa ve ırksal özelliklere uygun mamalarla hayat konforları artırılabilir. Kilo dengelerinin sağlanması için yağ oranı azaltılan ancak beslenme gereksinimlerini eksiksiz karşılayacak şekilde formüle edilen yaşlı köpek mamaları tercih edilmelidir. Yaşlı köpek maması çeşitlerine erişmek için tek yapmanız gereken buraya tıklamak ve Petlebi.com'un %100 orijinal ürün garantisinden yararlanmak! Eğer dostlarınızın yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan çeşitli sağlık sorunları bulunuyorsa mama seçiminde veteriner hekimlerden destek alabilirsiniz.

sahibiyle sahilde top oynayan köpek

Yaşlı Köpeklerin de Egzersize İhtiyacı Var

Düzenli egzersiz yapmak yaşlı köpeklerin kilo kontrolünün sağlanması ve genel sağlık durumlarının iyileşmesi için en önemli gerekliliklerdendir. Fakat egzersiz beklentileri de değişikliğe uğratılmalıdır. Günlük egzersiz programı oluşturulurken köpeklerin sahip olduğu kronik hastalıklar varsa veteriner hekimlerden destek istenmelidir. Gereğinden çok zorlanmadan yapacakları egzersizlerle kendilerini daha iyi hissetmeleri de sağlanabilir.

Düzenli Veteriner Hekim Muayenelerinin Aksatılmaması Gerekir

Yaşlanmaya bağlı olarak bağışıklık sisteminin zayıflaması köpeklerin çeşitli hastalıklara yakalanma risklerini artırır. Bu nedenle düzenli veteriner hekim ziyaretlerinin aksatılmaması gerekir. Bu ziyaretler sırasında hem genel sağlık durumları ile ilgili bilgi alınabilir hem de hastalıkların erken evrede teşhisi ve tedavisi gerçekleştirilebilir.

Ağız Sağlıkları Korunmalı

Evcil hayvanların hayatlarının her döneminde ağız ve diş bakımlarının yapılması gerekir. Erken dönemde diş bakımı aksatıldığında yaşlılık döneminde diş kayıplarının oluşması kaçınılmaz hale gelebilir ve bu durum dostlarımızın sindirim sorunları ile karşılaşmasına yol açabilir. Yaşlı köpekler için dişlerin düzenli olarak fırçalanmaya devam edilmesi, diş sorunları varsa tedavi edilmesi ve yılda bir kez dişlerinin temizletilmesi önerilir. Böylece diş sağlıklarının korunması kolaylaşacaktır.

Aşılarını ve Parazit İlaçlarını Aksatmayın

Parazitler söz konusu olduğunda köpeğinizin yaşı belirleyici bir faktör değildir. Her yaştaki köpek, beslenme seçimleri ya da dışarı çıkma gibi nedenlerle iç ve dış parazit ilaçlarına gereksinim duyabilir. Yaşlılık dönemlerinde de parazit ilaçlarının aksatılmaması ve dönemsel aşılarının ihmal edilmemesi gerekir.

Cilt ve Tüy Temizliği için Zaman Ayırın

Yaşları ilerleyen köpeklerin tüyleri ve ciltleri de değişmeye başlar. Tüyleri eski parlaklığını yitirir ve daha kırılgan hale gelebilir. Ciltlerindeki kan dolaşımını hızlandırmak ve dökülen tüylerini temizlemek için fırçalama seanslarına her zamanki sıklıkta devam edilmelidir. Cilt sorunları yaşanmaması için köpek şampuanları ile yıkanmaları ve herhangi bir cilt problemi görüldüğünde veteriner hekimlere muayene ettirilmeleri gerekir.

sahibiyle gezintiye çıkmış sarı köpek

Hayat Konforunu Artıracak Değişiklikler Yapın

Yaşlı köpekler için konfor her zamankinden önemli hale gelmiştir. Soğuk ve sert zeminlerde uyumak hastalanmalarına neden olabilirken ağrı yaşamalarına da yol açabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca rahat uyuyup zaman geçirebilecekleri, vücutlarını acıtmayacak alanlara sahip olmaları sağlanmalıdır. Yaşlı köpeklerde eklem sorunları yaşanabileceği için merdiven inip çıkmalarının rahatsızlık yaratacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Merdivenleri kullanamayan ve taşınamayacak kadar ağır olan dostlar için köpek rampaları pratik bir çözüm sunabilir. Konforlarının artırılması adına dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da mama ve su kaplarına kolay bir şekilde erişmeleridir. Görme yetileri azalmışsa evin içerisinde dolaşırken küçük kazalara yol açabilecek eşyalar kaldırılmalıdır.

Ona Zaman Ayırın

Yaşlı köpeklerle zaman geçirmek kimi durumlarda üzücü olabiliyor. Eski enerjisinden eser kalmadığını görmek, eskisi kadar oyun oynamak istemediğine şahit olmak ve neşelerindeki azalmayı deneyimlemek köpeklerle hayatını paylaşan kişiler için elbette ki kolay değildir. Yine de mümkün olduğunca onlarla zaman geçirilmesi gerekir. Beraber paylaşılan anıların çoğaltılması ve sahiplerinden uzak olduklarında yaşayabilecekleri kaygıların azaltılması için en etkili yöntem onlara zaman ayırmaktır. Sahiplerini göremeseler ve hatta duyamasalar da varlıklarını ve ilgilerini hissetmek sadık dostlarımızın mutlu olmasını sağlayacaktır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.