Köpeklerin Patilerinde Yaygın Görülen Sorunlar

13.05.2021 Deniz Öz


Köpekler için patilerinin sağlıklı olması hem fiziksel hem de psikolojik anlamda iyilik hallerinin sürdürülebilmesi için oldukça önemlidir. Günlerinin büyük bölümünü koşarak, zıplayarak ve dolanarak geçiren dostlarımızın patileri denge kurmalarına yardımcı olur, koşarlarken yavaşlayıp durmalarını sağlar, kemikleri ve eklemleri için ise amortisör görevi görür. Köpeklerin hareket yetilerinde önemli bir role sahip oldukları için köpek pati hastalıkları erken teşhis edilmeli ve gerekli tedavi süreçlerine başvurulmalıdır. Bu yazımızda köpeklerde yaygın görülen pati sorunları ve köpek pati yaraları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Köpek Pati Yaraları Belirtileri

Köpeklerde pati yaraları genellikle rutin bakım süreçleri sırasında fark edilebilir. Ancak köpeklerin sergiledikleri belirtiler de köpek pati hastalıkları şüphesini ortaya çıkabilir. Patileri ısrarla yalamaları ve hatta ısırmaları, topallamaları, patilerde kızarıklık ve yangı, patilerde akıntı ve lezyonlar, pati tüylerinde dökülme, patilerde kuruluk ve çatlaklar, kanama ve patilerden kötü koku gelmesi köpeklerde pati hastalıkları veya köpek pati yaraları belirtileri arasında yer alabilir.

köpeğin patilerine bakan insan

Köpeklerde Pati Sorunlarının Nedenleri

Köpek pati hastalıkları veya köpek pati yaraları kimi zaman alınan bir travmadan kimi zaman ise farklı bir sağlık sorununun yansımasından kaynaklanabilir. Köpeklerde görülen pati sorunlarının yaygın görülen nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Alerjiler

Köpekler de tıpkı insanlar gibi birçok farklı alerji türüne sahip olabilirler. Köpeklerde alerji sıklıkla patileri etkileyebilir, kaşıntılara yol açabilir ve genel olarak köpeklerin patilerini sık yalamasına, ısırmasına ve çiğnemesine neden olabilir. Köpeklerde alerji kaşıntıyla karakterizedir ve köpekler de bu kaşıntıya yalama ve çiğneme gibi reaksiyonlarla yanıt verdikleri için pati sorunları kötüleşebilir. Alerjilere gösterilen tepkiler patilerde yaralanmalara ve enfeksiyonlara neden olabileceği için dikkatli olunması ve benzer belirtiler gösteren köpeklerin veteriner hekimlere muayeneye götürülmeleri gerekir.

Mantarlar ve Bakteriyel Enfeksiyonlar

Normal şartlar altında köpeklerin patilerinde birçok farklı mantar ve bakteri yaşar. Patilerde yaşayan bu organizmalar nadiren kontrolsüzce artar ve bu durum sonucunda da enfeksiyon oluşumu görülür. Patilerde meydana gelen enfeksiyonlar köpeklerin patilerini yalayıp çiğnemesine, patilerde ağrıya ve akıntıya yol açabilir. Cilt ve tırnaklar arasında kahverengileşme meydana gelmesi de söz konusu olabilir. Köpeklerde görülen mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar hem tek başlarına hem de alerji gibi farklı bir rahatsızlığın yansıması sonucunda ortaya çıkabilir.

Tırnak Sorunları

Köpeklerin rutin bakım süreçleri dahilinde tırnakları ile yakından ilgilenilmesi gerekir. Tırnaklarının fazla uzaması köpekler için birçok olumsuzluğu beraberinde getirir. Uzun tırnaklar yürürken konforlarının azalmasına neden olur. Özellikle sert bir zeminde yürüdüklerinde tırnak geriye doğru hareket edebilir ve kökü acıyabilir. Aynı zamanda kırılabilmesi de mümkün olduğundan pati sorunları gündeme gelebilir. Tırnakların uzaması köpeklerin karşılaşabileceği tek sorun da değildir. Düzgün kesilmeyen tırnaklar batabilir, tırnakları yırtılabilir ve kanamayla sonuçlanan bir dizi sorun meydana gelebilir. Tüm bu tırnak sorunları köpek pati yaraları oluşumunu tetikleyebilir. Bu gibi bir durumda köpeklerin topallaması ile karşılaşılabilir.

Kuru ve Çatlamış Patiler

Köpeklerin pati pedlerinin yumuşak olması gerekir. Böylece hem farklı yüzeylerde sorunsuz bir yol tutuş sağlanır hem de patileri zarar görmez. Soğuk veya sıcaklara maruz kalınması, havanın çok kuru olması ya da kimyasal maddelere temas edilmesi gibi birçok neden pati pedlerinde aşırı kuruluğa ve aşırı kuruluğa bağlı olarak çatlamalara neden olabilir. Kuruyup çatlayan pati pedleri kanayabilir, enfeksiyona açık hale gelebilir ve köpeklerin yalaması ile birlikte pati sorunları ilerleyebilir.

Parazitler

Bazı parazitler köpeklerin parmak aralarında saklanarak bölgede çeşitli sorunların oluşmasına neden olabilirler. Ağrı ve enfeksiyon gibi ayırt edici problemlere yol açtıklarında köpeklerin konforlarını ve sağlığını tehdit edebilirler. Bu gibi bir durumun önlenebilmesi için köpeklerin patilerinde kene varlığının dönemsel olarak kontrol edilmesi faydalı olacaktır. Kene teşhis edilirse veteriner hekimlere başvurulması önemlidir. Köpeklerin parmak aralarındaki tüyler çok fazla ise belli aralıklarla kısaltılması parazitlerin daha net fark edilebilmesini sağlayacaktır.

Yaralanmalar

Köpek pati hastalıkları arasında yer almasa da köpek pati yaralanmaları sıklıkla karşılaşılan durumlardır. Gayet sağlıklı ve hareketli olan bir köpek bir anda topallamaya başlıyorsa ya da patisinde kanama varsa herhangi bir kesici maddeye basmış olabilir. Gün içerisinde tuvalet ihtiyaçlarını karşılamak için sıklıkla dışarı çıktıkları için köpeklerin patilerinin korunması büyük bir öneme sahiptir. Pati yaralanmalarının önüne geçmeyi kolaylaştıran köpek yürüyüş botu çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

yerde yatan köpek

Köpek Pati Hastalıklarını Önlemek

Köpeklerin patilerinde meydana gelen sorunların önlenmesi her zaman mümkün olmasa da olası risklerin minimize edilmesi için basit tedbirler almak oldukça etkili olacaktır. En önemli tedbirlerin başında tırnak uzunluklarının kontrol edilmesi yer alır. Günlerinin çok büyük bir bölümünü dışarıda geçiren köpeklerin tırnakları, uygun zeminlerde törpülenir ancak evde yaşayanların tırnaklarının kendiliğinden törpülenmesi zor olacaktır. Uzayan tırnakların düzenli olarak kesilmesi ya da tırnak kesimi için profesyonel destek alınması önemlidir.

Köpek pati yaralanmalarını önlemek için mevsimsel koşulların da dikkate alınması fayda sağlayacaktır. Çok sıcak havalarda sıcağı çeken zeminlerden uzak durulmalıdır. Soğuk havalarda ise karla uzun süre temas etmemelerine özen gösterilmelidir. Eğer soğuk su ile temas etmeleri engellenemiyorsa yürüyüş sonrası patilerin nemlendirilmesi unutulmamalıdır. Tüm ekstrem hava ve zemin koşullarına karşı köpek yürüyüş botları büyük bir fayda sunacaktır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.