Köpeklerde Hazımsızlık: Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

29.12.2022 Deniz Öz


Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de yenilen yiyeceklerin işlenmesi ve bu yiyeceklerden alınan besinlerin emilimi sindirim sisteminin görevidir. Köpeklerde sindirim sürecinin durumu aynı zamanda genel sağlık sistemi hakkında da bilgi verdiği için son derece önemlidir.

İshal ya da kusma, köpeğinizin merakı sonucu yanlış bir şeyi yemesinden ciddi sağlık problemlerine kadar birçok rahatsızlığın belirtisi olabilir. Buna neden olabilecek durumlardan biri de hazımsızlıktır. Özünde köpek hazımsızlığı tam da tahmin edebileceğiniz gibi; gastrointestinal sistemin sindirimde problem yaşamasıdır. Belirli yiyeceklerin sindirilmesinde meydana gelen zorluk, hoş olmayan, hatta şiddetli bazı belirtilere neden olabilir.

Her ne kadar köpeklerde görülen tüm sindirim problemlerinde profesyonel yardıma ihtiyaç duyulmasa da arkada yatan daha ciddi bir problem olma riski göz ardı edilmemeli, belirtilerin devam etmesi ya da giderek şiddetlenmesi durumunda veteriner hekime mutlaka danışılmalıdır.

çimlerde koşan siyah beyaz tüylü köpek

Hazımsızlık Belirtileri

Köpeklerde farklı nedenlere bağlı olarak hazımsızlık gündeme gelebilir. Köpeklerde hazımsızlık belirtileri hafif ya da şiddetli, kısa süreli ya da kronik olarak gözlemlenebilir. Bazı köpeklerde hazımsızlığa bağlı sadece tek bir belirti görülürken bazı köpeklerde birden çok belirti ile aynı anda karşılaşılabilir. Sık görülen hazımsızlık belirtileri arasında;

  • İshal,
  • Kusma,
  • Kabızlık,
  • Yorgunluk,
  • Obezite,
  • Diş etlerinde beyazlama,
  • Dehidrasyon yer almaktadır.

Köpeklerde Hazımsızlık İçin Ne Yapmalı?

Hazımsızlık ve genel köpek sindirim sorunları söz konusu olduğunda birtakım değişikliklerle köpeğiniz sindirim sistemi sağlığının normale dönmesine yardımcı olabilirsiniz. Yaptığınız değişikliklerden sonra birkaç gün boyunca köpeğinizi gözlemleyerek sürecin nasıl ilerlediğini takip etmeyi ihmal etmemelisiniz.

kafasında yarım karpuz bulunan köpek

Prebiyotik Kullanımı

Prebiyotikler köpeklerin sindirim sisteminde yaşayan yararlı bakterilerin üretimini destekler. Mideden bağırsağa kadar köpeğin doğru miktarda prebiyotiğe sahip olması son derece önemlidir.

Mikrobiyomda meydana gelen bir dengesizlik köpeğin sindirim sisteminin besin emiliminde farklılaşmaya yol açar. Kullanılan mamanın yetersiz olması, köpeğin mamadan enerji elde etmekte zorlanması hazımsızlık görülmesiyle sonuçlanabilir. Bu gibi durumlarda prebiyotik destekleri kullanarak köpeğinizin sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlayabilirsiniz. Köpekler için farklı destek ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Sindirim Enzimleri

Mide kısmen sindirilmiş gıdaların depolandığı ve parçalandığı organdır. Pankreas ise diğer organlar tarafından emilmek üzere yağları ve proteinleri parçalamayı sağlayan enzimlerin üretildiği yerdir.

Köpek yaşlandıkça, beslenme şekli değiştikçe, tahıl ağırlıklı ya da yüksek yağlı yiyecekler yedikçe hazımsızlık yaşayabilir. Bu duruma salgılanan sindirim enzimlerinin yetersiz olması yol açar. Hazımsızlığın önlenmesine yardımcı olmak için sindirim enzimlerini besleyen destekler kullanılabilir.

kuru mama yiyen beağle cinsi köpek

Mama Tercihi

Köpeğiniz için mama tercih ederken göz önünde bulundurmanız gereken ilk kriter mamanın kaliteli olmasıdır. Köpeğin ihtiyaç duyduğu tüm doğal içerikleri, vitaminleri, mineralleri, meyveleri ve sebzeleri içeren mamalar kaliteli mamalardır. Köpek maması ne kadar kaliteli olursa besinler açısından o kadar zengin, sindirim açısından o kadar kolay olur. Düşük kaliteli kuru mamalar ise köpeklerde çok çeşitli sindirim problemlerine yol açabilir.

Yürüyüş ve Egzersiz

Hazımsızlıkla mücadele konusunda metabolizma büyük bir rol oynar. Metabolizmasını hızlandırmak ve egzersizi teşvik etmek için köpeğinizle uzun yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Bu yürüyüşler köpeğinizin hazımsızlık problemi ile başa çıkmak için yardımcı olacaktır. Ayrıca düzenli egzersiz ve yürüyüş köpeklerin genel sağlık durumu için de çok faydalıdır.

Veteriner Hekime Mutlaka Danışmalısınız

Köpeğin sindirim sistemi sağlığı, genel sağlık durumu ile yakından ilişkilidir. Bu nedenle hazımsızlık belirtileri gördüğünüzde mutlaka bu konu ile ilgili veteriner hekime danışmanız gerekir. Ayrıca hazımsızlığın bazı ciddi rahatsızlıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Bu rahatsızlıkların erken teşhis edilmesi ve daha kolay bir biçimde tedavi edilebilmesi için gereken önlemleri almak son derece önemlidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.