Yavru Köpeğim Neden Büyümüyor?

01.10.2021 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Yavru köpekle birlikte yaşamak çok eğlenceli ve sevgi dolu bir deneyim olsa da birçok zorluğu da beraberinde getirir. Köpeklerin beslenmesi, enerji seviyesi, kilo durumu, sağlıklı bir gelişim içerisinde olup olmadığı gibi birçok konu köpeklerle yaşayanlar için büyük bir soru işareti haline gelebilir. Yavru köpeğim büyümüyor düşüncesi de oldukça rahatsız edici endişe kaynaklarından biridir. Bu yazımızda "köpeğim neden büyümüyor?" hakkında bilgi bulabilirsiniz.

"Köpeğim Büyümüyor"

Köpeğim büyümüyor şikayetine neden olabilecek birçok farklı durum olduğunu ifade edebiliriz. Köpeklerde büyümenin beklenen seviyenin altında kalmasının ardında sağlık sorunları olabilir ancak her zaman spesifik bir sağlık sorunu nedeniyle köpeklerde büyümenin durduğunu söylemek de doğru değildir. Bazı köpekler ırksal özellikleri nedeniyle farklı hızlarda büyüyebilirken bazılarının normal gelişimini kısıtlayan bir sağlık sorunu olabilir. Bu nedenle neden köpeğim uzamıyor? ya da köpeğim neden büyümüyor? sorularına tek bir yanıt vermek pek mümkün değildir.

boş mama kabını taşıyan Golden Retriever yavrusu

İç Parazitler

Konak olarak kullandıkları canlının vücudundaki besinlerle beslenen iç paraziteler, konaklarının büyüyüp gelişmek için ihtiyaç duydukları tüm yiyecekleri tüketirler. Bağırsaklarda yaşayan solucanlar yavru köpeklerin vücuduna girdiklerinde ve fazla olduklarında yavru köpeklerin besinlerini çalarak kalori alımına engel olabilirler. İç parazitlere sahip olan yavru köpeklerde tüy ve cilt sağlığı bozulabilir, ishal oluşabilir, göbekleri genelde belirgin şekilde şiş olur, iştahları yerinde olsa da bedenleri hem küçük hem de kısa kalabilir. İç parazitler nedeniyle gelişimi yavaşlayan ya da duran köpekler iç parazitlerden kurtulduklarında vücutları iyileşebilir ve büyüme hızları normale dönebilir. Yavru köpek sahiplenenlerin yavru köpeklerde aşılama takvimine özen göstermesi bu nedenle de oldukça önemlidir. Yavru ve Yetişkin Köpeklerde Aşılama Takvimi adlı içeriğimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yetersiz Beslenme

Yetersiz beslenmenin yavru köpeklerin büyümesini engelleyeceği ya da yavaşlatacağı söylenebilir. Ancak bu noktada yetersiz beslenmenin doğru tanımlanması gerekir. Yavru köpekler çok uzun süre aç kaldığında elbette vücutları ihtiyaç duyduğu besinlerden mahrum kalır; kemikleri ve kasları ideal seviyede gelişemez. Ancak köpekler yavruluk dönemi boyunca ki bu süre ırklara göre değişmekle birlikte 2 yıl sürebilir, farklı dönemlerde büyüme atakları geçirirler. Her zamankinden fazla besine ihtiyaç duyabilecekleri dönemlere rastlanabilir. Bu nedenle sürekli fazla beslenmelerinin beklenmemesi gerekir; birkaç gün günlük tüketmesi gereken mama miktarından az yiyen köpeklerde gelişimin durması pek mümkün değildir. Yavru köpeklerin gelişim dönemlerindeki ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde formüle edilen yavru köpek mamaları ile sağlıklı bir gelişim süreci geçirmeleri mümkündür. Yavru köpek maması çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Portosistemik Şant

Doğuştan ya da sonradan edinilebilen bir hastalık olan porto sistemik şant, dolaşım sisteminin karaciğeri atlaması ile karakterizedir. Sonradan oluşma ihtimali oldukça azdır, genellikle konjenital olarak ortaya çıkar. Doğumsal porto sistemik şant Minyatür Schnauzers, Yorkshire Terriers ve Shih Tzus gibi küçük köpek ırklarında daha sıklıkla görülür.

Genellikle yavru köpekler 6 aylık olduklarında ortaya çıkan belirtileri arasında kilo alamama, büyüyememe, kusma, titreme ve nöbet gibi semptomlar yer alır. "Yavru köpeğim neden büyümüyor?" sorusunun yanıtlarından biri olan bu rahatsızlığın tedavisinde genellikle cerrahi yöntemler tercih edilir. Gelişimin durmasına ek görülen semptomların gözlemlenmesi ve köpeklerin veteriner hekimlere götürülmesi oldukça önemlidir

çimlerde koşan Beagle yavrusu

Genetik Faktörler

Farklı ırklar genetik faktörler nedeniyle farklı hızlarda ve farklı oranlarda olgunlaşabilirler. Daha büyük ırklar küçük ırklara oranda çok daha yavaş olgunlaşma eğiliminde olurlar. Yetişkin vücuduna kavuşabilmeleri için genellikle bir ya da iki senenin geçmesi gerekir. Genetik faktörler yavruların gelişimini yaygın olarak engelleyen nedenler arasında değildir ancak Alman Çoban köpeklerinde hipofiz cüceliği nedeniyle büyüme durabilmektedir, aynı şekilde nadir de olsa Labrador Retriever cinsi köpeklerde de hipofiz cüceliği görülebilmektedir.

Yavru Köpeğim Yoğun Egzersizler Nedeniyle Büyümüyor Olabilir mi?

Yavru köpeklerin yoğun ve yorucu olarak tabir edilen egzersizler yapması büyüme süreçlerini olumsuz yönde etkilemez. Ancak aşırı koşmaya bağlı olarak uzun kemiklerdeki büyüme plakaları zarar görebilir. Bu durum yavru köpeklerin yaşamlarının ilerleyen evrelerinde eklem sorunlarına yatkın hale gelmelerine neden olabilir. Özellikle büyük ırk köpekler yavruluk döneminde aşırı koşmaya bağlı olarak eklem sorunları yaşayabilirler. Yavruluk döneminde yavru köpekleri aktif tutmak ve onlar yorulana kadar hareket halinde kalmalarına izin vermek gerekir. Fakat köpek gün boyu yerinde durmadığı için yorgunluk belirtileri gösterdiği zamanlarda onları fiziksel olarak zorlamamak önemlidir.

Kısırlaştırma Yavru Köpeklerin Gelişimini Durdurur mu?

Köpeklerin yavruluk döneminde idealden erken kısırlaştırılması gelişimlerini durdurmaz ancak büyük köpeklerde eklem sorunlarına neden olabilir. Yapılan bilimsel araştırmalar erken kısırlaştırma nedeniyle büyüme plakalarının zarar görebildiğini ve büyük ırk köpeklerin ilerleyen yıllarda eklem sorunları yaşama risklerinin fazlalaştığını ortaya koymaktadır. Bu nedenle güvenli tarafta kalmakta ve köpekler için önerilen zaman dilimlerinde kısırlaştırma opsiyonunun değerlendirilmesinde fayda olacaktır.

Köpeğin Büyümesi Durmuşsa Ne Yapılmalı?

Yavru köpekler ideal hızda büyümüyorlarsa ya da gelişimleri ırksal kriterleri karşılamıyorsa genel kontrolleri için veteriner hekimlere muayene olmaları gerekir. Veteriner hekimler köpeklerin hastalık öykülerini dinlerler, diyetleri hakkında bilgi alırlar ve fiziki muayeneler gerçekleştirilirler. Yapılan fiziki muayenelerin ardından gerek görülmesi halinde ek tetkiklere geçilebilir ve köpeklerde gerçekten bir gelişim sorunu varsa nedenleri belirlenir. Köpeğin büyümesi durduğunda gelişim sürecinin aksamaması için gerçekleştirilecek tedavi seçenekleri altta yatan neden doğrultusunda çeşitlenebilir.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen Tüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.