Köpeklerde Burun Kanaması Nedenleri ve Tedavisi

13.09.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Köpeklerde burun kanaması çoğunlukla fiziksel travmaya bağlı meydana gelen ve evde yönetilebilecek bir sağlık sorunudur. Burun kanaması kontrol altına alındıktan sonra önlem olarak veteriner hekime danışılması çok önemlidir.

Köpeğinizde aniden başlayan bir burun kanaması olduğunda ona yardım edebilmeniz için öncelikli olarak sakin kalmanız gerekir. Köpeğin burun kanamasını durdurmak için yapabileceğiniz basit uygulamalar bulunmaktadır. Köpekte meydana gelen burun kanamasını durdurmak için burun köprüsünün üzerine jel buz koymak genellikle yeterli olmaktadır. Bu şekilde kanamanın hafiflemesini hatta çoğunlukla tamamen durmasını sağlayabilirsiniz. Sonrasında ise muayene için veteriner ile iletişime geçmeniz gerekir.

Travmadan üst solunum yolu enfeksiyonuna kadar birçok neden burun kanamasına yol açabilir. Bu nedenle köpeğin veteriner hekim tarafından muayene edilmesi son derece önemlidir. Köpeklerde burun kanaması, burun deliğinden, nazofaringealden ya da burun boşluğundan kan çıkışıdır. Kanamanın nedeninin hızlı bir şekilde teşhis edilebilmesi için acil veteriner muayenesi önerilmektedir.

duvara tırmanmış küçük köpek

Burun Kanamasına Nasıl Müdahale Edilir?

Köpeğinizin burnunun kanadığını fark ettiğiniz durumlarda sakin kalmalı ve onun da sizle birlikte sakin kalmasını sağlamalısınız. Köpeğin heyecanlanmasıyla birlikte kan basıncının yükselmesi burun kanamasının artmasına neden olmaktadır.

Buz jeli ile burnun üst kısmına soğuk kompres yapabilirsiniz. Eğer köpeğiniz French Bulldog gibi kısa burunlu bir türse buz jelini ya da soğuk kompresi burnunun etrafına sarabilirsiniz. Ancak köpeğinizin nefes alışını engellemediğinizden emin olmanız gerekmektedir. Burun kanamasını durdurmak için veteriner hekim tarafından önerilmemiş bir ilacı kullanmamalısınız. Burun kanamasının farklı nedenleri olabileceği için yanlış ilaç kullanımı problemin daha da kötüleşmesine yol açabilir.

yerde yatıp burnunu kaşıyan köpek

Burun Kanaması Belirtileri

Burun kanamasının akla ilk gelen belirtisi çok barizdir olsa da burun kanaması farklı belirtilere de yol açabilmektedir. En sık görülen burun kanaması belirtileri;

  • Burundan sürekli kan akışı,
  • Burnu sürekli olarak patiyle kaşıma,
  • Koyu renkli kusma,
  • Şişlik,
  • Burnun etrafında yer alan ciltte renk değişikliği,
  • Ağlama ya da sızlanma sesleri çıkarma olarak sıralanabilir.

ağız içi kontrolü yapılan köpek
Burun Kanaması Nedenleri

Köpeklerde birçok nedene bağlı olarak burun kanaması gelişebilir. Üstelik çok basit nedenlerden oldukça ciddi rahatsızlıklara kadar birçok durumda burun kanaması meydana gelebilmektedir. Burun kanamasına yol açan durum bariz bir travma değilse veteriner hekim tarafından teşhis edilmesi gerekmektedir. Sık görülen burun kanaması nedenleri;

  • Burun bölgesinde fiziksel travma,
  • Yüksek kan basıncı,
  • Diş hastalıkları,
  • Tümör,
  • Tıkanıklık problemleri,
  • Burunda yabancı obje bulunması,
  • Bazı kanser türleri,
  • Fare zehri ile zehirlenme,
  • Mantar enfeksiyonları,
  • Kene ısırığının yol açtığı bazı hastalıkları,
  • Kan proteinlerinde meydana gelen değişiklikler olarak ifade edilebilir.

kırlarda duran köpek
Burun Kanaması Teşhisi ve Tedavisi

Köpeklerde burun kanaması genellikle kolay durdurulmaktadır. Ancak ciddi bir problem sonucunda ortaya çıkabileceği için mutlaka veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Muayene öncesinde köpeğin sağlık geçmişi, varsa kullandığı ilaçlar gibi konular hakkında mümkün olduğunda detaylı bilgi verilmelidir. Fiziksel muayenede ilk olarak köpeğin burun çevresi ve diş etleri kontrol edilir. Bu bölgede bir ağrı ya da şişlik olup olmadığında bakılır. Kan biyokimyası ve pıhtılaşma için kan tahlili gerekebilmektedir.

Mantar enfeksiyonuna bağlı burun kanaması gelişen köpekler için nazal aspirasyon ve mantar önleyici ilaç tedavisi uygulanır. Burunda yabancı bir obje bulunan köpeklerde ise bu obje çıkarılır. Kanser, tümör ya da kene ısırığı hastalıklarının ise daha detaylı bir muayeneye ve uzun süreli tedaviye ihtiyacı vardır. Diğer enfeksiyonlara bağlı görülen burun kanamalarında ise antibiyotik tedavisi uygulanır.

İyileşme süreci ise burun kanamasının nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Kanamanın tamamen kesilmesi ve köpeğin hayatına normal bir şekilde devam etmesi tedavinin amacıdır. Diş sorunları, enfeksiyon, yabancı cisim kaynaklı kanamalar genellikle kolay bir şekilde tedavi edilir. Burun kanamasına yol açan problemin ilerleyen bir hastalık olması durumunda ise tedavi daha kapsamlı ve uzun süreli olacaktır. Burun boşluğunda ya da kafatasında bir tümör veya kanserli kitlenin bulunması durumunda köpeğin sağlığı hakkında bir tahminde bulunmak daha zor olacaktır.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen Tüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.