Yavru Köpeklerin En Sevdiği Oyun Yöntemleri

12.07.2022 Aysegül Tunçay


Yavru köpekler için düzenli oyun oynama ve egzersiz sağlıklı gelişimleri açısından oldukça önemlidir. Köpekler oyun oynarken fiziksel olarak aktif oldukları kadar mental olarak da uyarılırlar. Bu durum köpeklerin bilişsel sağlığı ve gelişimi için oldukça önemlidir. Canı sıkılan ve mental açıdan yeteri kadar uyarılmayan köpeklerde davranış bozuklukları meydana gelmektedir. Bu yıkıcı davranışlar genellikle bahçeyi kazma, mobilyaları ısırma ya da gündelik eşyalara zarar verme şeklinde ortaya çıkar. Her ne kadar yavru köpekler fiziksel zarar verme konusunda çok başarılı olmasalar da bu davranışlar yerleşmektedir ve köpek büyüdüğünde etrafına daha çok zarar vermektedir.

Yavru köpekler oldukça meraklı, öğrenmeye açık ve enerji doludur. Ayrıca yavruyken henüz evin kurallarını bilmezler. Bu süreç hem kuralları öğrenmelerini sağlamak hem de sağlıklı alışkanlıklar kazanmalarını sağlamak için önemlidir. Sağlıklı, kendine güvenen ve sosyal bir köpek olmaları için fiziksel egzersiz ve mental uyarılma gereklidir. Oyun oynamak ise bunları sağlamak için en etkili yöntemler arasında yer alır Çeşitli oyunlar yavru köpeklerin fiziksel olarak aktif kalmasını sağlarken aynı zamanda bilişsel yeteneklerini de güçlendirmektedir. Bu yazımızda yavru köpeklerin severek oynayacağı oyunlar hakkında bilgi alabilirsiniz.

frizbi yakalayan köpek

Yakalama Oyunu

Yakalama oyunu köpeklerin en sevdikleri oyunlardan birisidir. Açık alanda frizbi gibi uzağa giden oyuncaklar ile köpeğin enerjisini atmasına yardımcı olabilirsiniz. Ev ya da bahçe gibi daha dar alanlarda ise bu oyunu köpeğin en sevdiği oyuncağı ile oynayabilirsiniz. Köpeğiniz oyuncağın peşinden koşup yakaladığında, köpeğiniz sizden uzakta olsa bile, köpeğinizin adıyla seslenerek ya da sevindiğinizi göstererek onu ödüllendirebilirsiniz. Bu şekilde aynı zamanda köpeğin yakaladığı eşyayı size getirmesini teşvik edebilirsiniz. Oyuncağını geri getirdiğinde onu sevmek ve ödül mamasıyla ödüllendirmek bu hareketin pekişmesine yardımcı olur. Hatta köpeğiniz bu oyunda ustalaştığında ondan evde terliklerinizi ya da gazetenizi getirmesini isteyebilirsiniz.

kırmızı topu ile oturan köpek

Oyuncak Saklama

Yavru köpekler her ne kadar kediler kadar olmasa da oldukça meraklı canlılardır. İçerisinde yer aldıkları dünyayı keşfetmek ve öğrenmek onların merakının asıl kaynağını oluşturur. Bu dönemde oyuncak saklama oyunu ile köpeğinizin merakını kullanarak koku alma duyusunu ve beynini kullanmasını sağlayabilirsiniz. Köpeğinizin sevdiği oyuncaklardan birisini saklayarak onu bulmaya çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu oyun yavru köpekler için mental aktiviteyi en üst seviyeye çıkaran oyunlardan birisidir. İlk başta kolay yerlere saklamak ve arada bulmasına izin vermek yavru köpeğinizin bu oyunu daha çok sevmesini sağlar. Oyuncağını bulduğunda onu mutlaka ödüllendirmeniz gerekir. Köpeklerin severek tüketeceği ödül mamalarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Zaman içerisinde oyuncağı köpeğin daha zor bulacağı yerlere saklamak aynı zamanda köpeğinizin iz sürme gibi yeteneklerini geliştirmesine de yardımcı olur.

halat çekme

Halat Çekme

Halat çekme oyunu yavru köpeklerin en sevdiği oyunlardan birisidir. Üstelik bu oyun köpeğin fiziksel olarak bolca hareket etmesini sağlar. Köpeğinize halat çekme oyununu sevdirdikten sonra bu oyunu da bir eğitim olarak kullanabilirsiniz. İlk başta halat yerine sevdiği bir oyuncağı ona vererek karşılıklı asılmak yeterli olmaktadır. Bu oyunu oynarken arada sırada köpeğinizin kazanmasına da izin vermeniz gerekir. O kazandığında ödüllendirmeyi unutmayın. Köpeğinizle halat çekme oyunu oynayabileceğiniz oyuncakları buraya tıklayarak bilirsiniz. Bu oyuna alıştıktan sonra zaman içerisinde köpeğinize ağzındaki eşyayı bırakmasına yönelik eğitim verebilirsiniz. Bırak komutuna bir kez alıştığında işler sizin için daha kolay olacaktır.

koşu parkurunda koşan köpek

Koşu Parkuru

Evin içerisinde ya da dışarıda köpeğiniz için engellerle dolu bir koşu parkuru hazırlamak oldukça kolaydır. Bu oyunla köpeğiniz zıplayarak, sürünerek ya da keskin manevralar yaparak parkuru tamamlamaya çalışır. Üstelik oyun olarak da oldukça basittir. Evinizdeki bir örtüyü ya da yastığı parkurda bir engel olarak kullanabilirsiniz. Parkurun sonuna ödül yerleştirmek köpeğinizi bu parkuru bitirmek için daha da teşvik eder. Köpekler engellerden kurtulmaya çalışırken fiziksel olarak büyük bir güç harcarlar ve ihtiyaç duyduğu egzersizi yapmış olurlar. Bununla beraber engelleri aşma ve sonuca ulaşma güdüsü köpeğinizin mental açıdan da uyarılmasını sağlar.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.