Beyaz Tüylü Köpekler İçin Beslenme Rehberi

17.11.2023 Aysegül Tunçay


Köpeklerin tükettikleri mamalardaki yağlar, vitaminler, proteinler ve mineraller yalnızca genel sağlıklarını değil tüy ve cilt sağlıklarını da etkiler. Cilt sağlığının korunması, büyük ölçüde cilt bariyerinin güçlü tutulabilmesi ile ilişkilidir. Cilt bariyerinin zarar görmesi durumunda mikroplar, virüsler ve bakteriler cildin alt katmanlarına nüfuz ederek cilt sorunlarının oluşmasına neden olabilir. Nitekim köpek sağlığı bozulmaya başladığında öncül semptomlar arasında cilt problemlerinin de bulunduğu bilinir. Bu nedenle parlak, gür ve temiz tüyler köpeğin sağlığının iyi olduğuna dair güçlü sinyaller olarak kabul edilir.

Köpeklerde cilt ve tüy sağlığı söz konusu olduğunda beyaz tüylü köpek türlerinin bakımına ek bir özen gösterilmesi gerekir. Beyaz tüylü köpeklerde gözyaşı lekeleri görünümde belirgin bir değişim başlatabilir. Gözyaşı üretiminde fazlalığa ya da gözyaşlarının düzgün şekilde akmamasına yol açabilen nedenlerin çeşitliliği, gözyaşı lekesi olan köpeklerin veteriner hekimlerce muayene edilmesini gerektirir. Aslında gözyaşı lekeleri yalnızca beyaz tüylü köpeklerde görülen bir sorun değildir: Sadece tüy renkleri bu lekelerin belirgin şekilde fark edilmesine neden olur. Köpeklerde gözyaşı lekelerinin azaltılıp önlenmesi amacıyla farklı yöntemlerin denenmesi mümkündür. Denenebilecek yöntemler arasında beslenme değişimi de yer almaktadır. Bu yazımızda temiz ve canlı görünümlü beyaz tüyler için beslenme önerilerini bulabilirsiniz.

yerde yatan beyaz tüylü sevimli köpek

Cilt ve Tüy Sağlığı İçin Amino Asitler ve Sağlıklı Yağ Asitleri Önemlidir

Proteinler hem hayvansal hem de bitkisel besin kaynaklarında bulunur. Bitkisel ve hayvansal proteinler arasındaki temel fark, hayvansal proteinlerde köpeklerin ihtiyaç duydukları tüm amino asitlerin yer almasıdır. Bu nedenle köpek mamalarının formülleri incelendiğinde, hemen hepsinde, hayvansal protein kaynakları olduğu görülebilir. Diğer bir deyişle hayvansal protein kaynakları barındıran köpek mamaları ile köpekler gerekli amino asitler ile buluşturulabilir.

Köpeklerin cilt ve tüy sağlıkları için esansiyel yağ asitleri de son derece önemlidir. Esansiyel yağ asitleri de tıpkı amino asitler gibi hem hayvansal hem de bitkisel besinlerde bulunabilir. Cilt ve tüy sağlığının desteklenmesinde görev yapan en önemli yağ asitlerinden biri linoleik asittir. Köpekler yeterli oranda linoleik asit almadığında ciltleri kuruyabilir, tüyleri dökülebilir ve ciltlerinde enflamasyon oluşabilir. Linoleik asit Omega-6 yağ asitlerinden biridir. Yapılan bilimsel çalışmalar beslenmelerinde Omega yağ asitlerine yer verilen köpeklerin cilt ve tüy sağlıklarında fark edilir bir iyileşme elde edilebileceğini göstermektedir.

Teknik olarak beyaz tüylü köpekler özel beslenme gereksinimi duymazlar. Yavru köpeklerde optimal gelişimi destekleyen yavru köpek maması, yetişkin ve yaşlı köpeklerde de döneme özgü ihtiyaçların karşılanmasını sağlayan kaliteli köpek mamaları tercih edilmesi ile cilt ve tüy sağlığının desteklenmesi mümkündür. Fakat söz konusu kahverengi gözyaşı lekelerini azaltmak olduğunda beslenme planının özelleştirilmesi gerekebilir. Beyaz köpeklerde kahverengi gözyaşı lekelerinin engellenmesi amacıyla benimsenmesi gereken iki aşamalı bir yaklaşım olduğu ifade edilebilir. Günlük bakım süreçlerinin ihmal edilmemesi ve doğru bir beslenme programının uygulanmasını kapsayan yaklaşımın detaylarının bilinmesi önemlidir.

mama kabından mama yiyen beyaz tüylü köpek

Gözyaşı Lekelerinin Giderilmesinde Beslenme Büyük Bir Etkiye Sahip

Gözyaşı lekelerinin engellenmesinde doğru beslenmenin %80 dolayında etkili bir unsur olduğu görüşü, uzmanlar tarafından benimseniyor. Hipoalerjenik bir beslenme rutinine uyum sağlayan, kaliteli hipoalerjenik protein kaynakları ile formüle edilen mamalarla beslenen köpeklerde gözyaşı lekeleri azalabiliyor. Hipoalerjenik protein kaynaklarının bilinmesi bu anlamda oldukça önemli. Özellikle balık çeşitlerinin, kuzu etinin ve larvaların kullanıldığı köpek mamaları hipoalerjenik olmaları ile beyaz tüylü köpeklerin tüy kalitesinde artışa yol açabiliyor. Beyaz köpekler için kuru mama seçimi kadar ödül mama seçiminde de özen gösterilmesi gerekiyor. Her zaman en kaliteli ürünlerle desteklenen beslenme süreçleri hem genel sağlıklarına hem de tüy kalitelerine katkı sağlayabiliyor.

Siz de beyaz tüyleri olan küçük ırk yetişkin bir dostla hayatınızı paylaşıyorsanız kaliteli hayvansal protein kaynaklarının kullanıldığı, gözyaşı lekelerini azaltma etkisine sahip N&D White Levrek Spirulina ve Rezeneli Küçük Irk Yetişkin Köpek Maması ile yeni bir başlangıç yapabilirsiniz. Yumuşak ve parlayan beyaz tüyler için özel olarak üretilen edilen mamanın formülünde balık, tek protein kaynağı olarak kullanılmıştır. Balık monoprotein içeriğine sahip mama alerjiye ve cilt hassasiyetine yatkın olan, gözyaşı lekeleri yaşayan dostlarımıza tam ve dengeli bir beslenme sunar. Formülünde yer alan rezenenin köpek sağlığı için birçok faydası bulunur. C vitamini, A vitamini, kalsiyum, demir ve potasyum içeren rezene köpeklerin bağışıklık ve sindirim sisteminin desteklenmesine, göz sağlığının iyileşmesine yardımcı olur. N&D White Levrek Spirulina ve Rezeneli Küçük Irk Yetişkin Köpek Maması ürününü buradan inceleyebilir, Petlebi.com'un %100 orijinal ürün garantisiyle güvenli bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz.

gözündeki göz yaşı lekeleri temizlenen beyaz tüylü köpek

Gözyaşı Lekeleri Düzenli Bakım Süreçleri ile Azaltılabilir

Gözyaşı lekeleri oluşumuna son derece yatkın olan beyaz tüylü köpeklerin özel bakım gereksinimleri bulunur. Uzmanlar düzenli bakımın gözyaşı leke oluşumunu azaltan adımlardan biri olduğunu vurgulamaktadır.

Beyaz tüylü köpeklerin gözlerinin düzenli olarak temizlenmesi ve tüylerinin taranması ihmal edilmemelidir. Köpeklerin gözlerinin silinmesi esnasında göz bakımı için özel olarak üretilen temizleme mendilleri kullanılabilir. Böylece köpeklerin göz sağlığının desteklenmesi de mümkün olur. Ek olarak göz çevresinde çok tüy bulunan köpeklerin tüylerinin kısaltılması da tavsiye edilmektedir. Tüm bu bakım süreçleri köpeklerin sağlığını desteklemesinin yanı sıra insanlarla olan bağlarının güçlenmesine de yardımcı olacaktır.

veterinerin kucağında duran beyaz tüylü küçük ırk köpek

Gözyaşı Lekeleri Nedeniyle Veteriner Hekimler Ziyaret Edilmeli midir?

Köpeklerde gözyaşı lekelerine neden olabilen çeşitli sağlık sorunları bulunabilir. Optik sinirlerin zarar görmesine neden olabilen glokom, göz enfeksiyonları, gözyaşı bezlerinin anatomik olarak büyük olması, göz çevresinde çok tüy bulunması gibi unsurlar gözyaşı lekesi ile sonuçlanabilir. Alınan tüm tedbirlere rağmen gözyaşı lekeleri azalmıyorsa ya da köpeklerin göz ve/veya kulak bölgelerinde enfeksiyon belirtileri gözlemleniyorsa en doğru adım veteriner hekimlerin ziyaret edilmesi olacaktır. Detaylı bilgi için Köpeklerde Gözyaşı Lekesi Nasıl Çıkar? Gözyaşı Lekeleri Neden Olur? içeriğimizi okuyabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.