Köpeklerde Gözyaşı Lekesi Nasıl Çıkar? Gözyaşı Lekeleri Neden Olur?

07.03.2021 Deniz Öz


Köpeklerin göz altı bölgesinde oluşan kahverengi ve kırmızı renkli göz yaşı lekeleri yaygın karşılaşılan bir problemdir. Genellikle beyaz ve açık renkli tüylere sahip köpeklerde ortaya çıktığı düşünülse de gözyaşı lekeleri tüm köpeklerde oluşabilir. Gözyaşı lekelerinin oluşumunun ardında birçok farklı neden olabileceği için bu yazımızda hem gözyaşı lekelerini yakından tanıyacağız hem de "köpeklerde gözyaşı lekesi nasıl çıkar?" sorusunun yanıtlarını sunacağız. Keyifli okumalar dileriz.

Köpeklerde Gözyaşı Lekeleri Nedir, Nasıl Oluşur?

Bazı köpeklerin gözyaşlarında, gözyaşı lekelerine yol açan pigment içerikli moleküller bulunur. Köpeklerin vücudunda kırmızı kan hücreleri parçalandığında bu moleküller atık olarak ayrılır. "Porfirin" adı verilen moleküller güneş ışığına maruz kaldığında içerisinde demir bulunduğu için kırmızı lekelenmelere yol açabilirler. Bu moleküller genellikle sindirim yolu ile vücut dışarısına atılırlar ancak gözyaşı, salya ve idrar yolu ile de dışarı çıkabilirler. Bu nedenle gözyaşı lekeleri hem göz altlarında hem de ağız kenarlarında oluşabilir. Gözyaşı lekeleri beyaz köpeklerde daha fark edilebilir sonuçlara neden olur. Ancak az önce de ifade ettiğimiz gibi koyu renkli tüylere sahip dostlarımızda da görülebilirler.

Gözyaşı üretiminin fazlalaşması ile etkinliğini artıran gözyaşı lekelerinin ardında birçok potansiyel neden bulunabilir. Bu nedenle köpeklerde gözyaşı lekeleri oluştuğunda veteriner hekimlere danışılması gerekir. Veteriner hekimler hem gözyaşı lekelenmesinin nedenlerini belirlerler hem de nedene özel tedavi süreçleri ile oluşumlarının engellenmesini sağlayabilirler.

Köpeklerde Gözyaşı Lekesi Neden Oluşur?

Aşırı gözyaşı üretimi veya gözyaşlarının düzgün şekilde akmaması neticesinde yüzde fazla miktarda gözyaşı birikmesi sonucu gözyaşı lekeleri oluşabilir. Gözyaşı lekesi oluşumunun ardında birçok farklı sağlık sorunu olabilir:

Glokom: Göz tansiyonu olarak da bilinen glokom, göz içi basıncın artmasına ve optik sinirlerin zarar görmesine neden olabilir.

Göz Enfeksiyonu: Bakteriler, virüsler veya parazitler nedeniyle göz enfeksiyonu oluşabilir.

Konjonktivit: Göz kapaklarının iç kısmını ve gözün beyaz kısmını kapsayan konjonktivita zarının iltihaplanmasıdır.

Kulak Enfeksiyonu: Enfeksiyon olan kulağa yakın gözde gözyaşı üretimi artışı meydana gelebilir.

Tüm bu sağlık sorunlarının haricinde göz kapağı gelişimindeki sorunlar, gözyaşı bezlerinin büyüklüğü, gözyaşı kanalının tıkanıklığı, yaralanma, gözlerinin çevresinde tüy olması, göz çukurlarının derin olmaması, toz veya duman gibi rahatsızlık veren maddelere maruz kalınması, alerjiler, sağlıksız beslenme, stres ve diş çıkarma dönemine özgü koşulların da köpeklerde gözyaşı lekesi oluşumuna neden olabildiği bilinmektedir.

gözlerini temizleten köpek

Köpeklerde Gözyaşı Lekeleri Nasıl Temizlenir?

Köpeklerde göz bakımı ürünlerimizi incelemek için burayı tıklayabilir, köpek sağlığına zarar vermemek üzere formüle edilmiş ürünler arasından seçim yapabilirsiniz.

Köpeklerde gözyaşı lekelerinin teşhis edilmesi çok kolaydır. Göz kanallarının alt kısmında lekelenmeler başlayabilir ve herhangi bir temizleme ya da tedavi gerçekleşmediğinde bu lekeler daha geniş alana yayılabilir. Bu durumda iyi bir gözlem gereklidir, gözyaşı akıntısı ile birlikte kötü bir koku hissediliyorsa mantar enfeksiyonu riski gündeme gelebilir.

Gözyaşı lekesi fark edildiğinde köpeklerin veteriner hekimler tarafından muayene edilmesi önemlidir. Bu soruna yol açan bir sağlık problemi olduğu takdirde öncelikle köpek özelinde tedavi planlaması yapılmalıdır.

Gözyaşı lekeleri enfeksiyon kaynaklı oluşuyorsa medikal tedavi planlaması yapılır; ilaçlı damlaların ya da antibiyotiklerin kullanılması önerilebilir. Göz kapaklarının göze doğru kıvrılması ve kirpiklerin gözü tahriş etmesi ile karakterize "Entropion" rahatsızlığı teşhis edildiğinde cerrahi seçeneklere başvurulması gerekebilir. Köpeklerde gözyaşı lekeleri alerjenlerden ve iritanlardan kaynaklanıyorsa bunların belirlenmesi, antihistaminlerin kullanılması ve maruziyetin azaltılması ile sorun giderilebilir. Gözyaşı lekelerinin nedeni sağlıksız beslenme veya stres ise doğru mama kullanımı ve stres azaltıcı önlemlerle sorun hafifletilebilir. Diğer bir deyişle köpeklerde gözyaşı lekelerinin önce nedenlerinin belirlenmesi, sağlık ile ilgili bir sorun olmadığı takdirde ise bakım süreçlerinin eksiksiz yapılması gerekir. Bu kapsamda gözyaşı lekelerinin temizlenmesinden ziyade oluşumlarının önlenmesi için adım atılması daha doğru bir yaklaşım olarak ön plana çıkar.

Köpeklerde gözyaşı lekelerinin göz altlarında veya pigmentli moleküllerin salya yoluyla da atılması nedeniyle ağız kenarlarında oluşması mümkündür. Gözlere temas eden veya ağız kenarından belirgin ölçüde uzayan tüylerin düzenli olarak kısaltılmasında fayda vardır. Köpeklerin yüz bölgelerinin her gün taranması ve yavaşça temizlenmesi lekelerin kalıcılığını engelleyebilir. Göz altlarında kıvrımlar olan köpeklerin cilt katlantılarının arasının temizlenmesi de ihmal edilmemelidir. Yüz temizliği için kullanılacak solüsyonun sağlık için hiçbir tehlike oluşturmadığından emin olunmalıdır.

Gözyaşı lekelerinin temizlenmesi için göz yaşı lekesi temizleme losyonlarına başvurabilirsiniz. Ancak ürün seçimi sırasında ürün içeriğini göz önünde bulundurmalı ve mutlaka veteriner hekiminiz tarafından önerilen ürünü tercih etmelisiniz. Köpeğinizin sağlık durumu ve gereksinimleri doğrultusunda veteriner hekimleriniz farklı karışımları da denemenizi önerebilir. Bu nedenle köpeklerde gözyaşı lekeleri için bitkisel çözümlere başvurmadan önce veteriner hekimlerinizle görüşmeniz daha sağlıklı olacaktır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.