Köpekler Kivi Yiyebilir mi?

20.10.2023 Aysegül Tunçay


Köpek sahiplenenler için köpeklerin dünyası, özellikle sahiplenmenin ilk zamanlarında, fazlaca karmaşık olabilir. Günlük rutinlerinde düzenli olarak egzersiz yapmalarının gerekmesi, vücut dillerindeki ifadelerin keşfedilme süreci, yaşam evrelerine göre değişen beslenme ihtiyaçları ve daha çoğaltabileceğimiz birçok unsur; köpek sahiplerinin endişelenmesine, dostlarının düzenine alışmakta zorlanmasına ve yeni soru işaretleri ile meşgul olmasına yol açabilir.

Köpeklerin sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürebilmesi adına atılması gereken en önemli adımlardan biri şüphesiz köpekler için zararlı ve yararlı yiyeceklerin ayırt edilebilmesidir. Masum bakışları ile her fırsatta yanımıza gelen köpekler, masada ya da tabakta gördükleri yemeklere de meyvelere de eşit oranda ilgi gösterebilir. Nitekim köpeğin diyetinde yer verilmesi faydalı olabildiği gibi sağlıklarına zararı da dokunabilen birçok besini tüketiyor olmamız, köpeklere yararlı besinler hakkında bilgi sahibi olmamızı gerektirir. Bu yazımızda Köpekler kivi yiyebilir mi?, "Köpeğin diyetinde kiviye ne kadar yer verilebilir?", "Köpekler ne kadar kivi yiyebilir?" gibi soruların yanıtlarını hemen keşfedebilirsiniz.

Detaylara geçmeden önce "Köpekler kivi yiyebilirler mi?" sorusuna hızlı bir yanıt verebiliriz. Evet, köpekler kivi yiyebilirler. C vitamini, K vitamini, E vitamini, potasyum ve folat bakımından son derece zengin olan kiviye, köpeğin diyetinde güvenle yer verilebilir. Ancak dikkatli olmak her zamanki gibi oldukça önemli: Köpeklere kivi verileceğinde, kivinin kabuğunun soyulması gerekir. Kivilerin kabuğu köpekler için toksik olmasa da zor sindirildiğinden, köpeklerde sindirim sistemi sorunlarının oluşmasına yol açabilir. Ek olarak köpeklere kivinin az miktarda, küçük parçalar hâlinde verilmesi de eşit derecede önemlidir. Bütün bir parça kivinin köpekler tarafından yutulma ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerekir.

kabuklu, soyulmuş ya da ikiye bölünmüş kiviler

Kivi ve Köpekler: Besin Değerleri ve Faydaları

Kivi, köpeğin diyetine güvenle eklenebilecek meyvelerden biridir. Ne tohumları ne kabuğu ne de meyvenin etli kısmı köpekler için toksiktir. C vitamini dâhil olmak üzere çeşitli vitaminler, mineraller ve lif bakımından zengin olan kivinin köpeklere olan faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kivinin içerisinde aktinidain isminde bir enzim vardır. Bu enzim, köpeğin tükettiği proteinlerin parçalanmasına ve aynı zamanda ideal oranda alındığında sindirim sistemi rahatsızlıklarının azalmasına yardımcı olur.
  • Kivinin %80'i sudur. Düşük kalorili ve bol aromalı bir meyve olduğundan köpeklerin severek tükettiği kivi, günlük su ihtiyaçlarının karşılanmasına da yardımcı olur. Düşük kalorili olmasının sunduğu avantajlardan biri köpeklere ödül olarak da rahatlıkla sunulabilmesidir.
  • Köpekler kivi yiyebilirler ve bu yolla sağlıklı liflerle buluşabilirler. İshal ve/veya kabızlık sorunu yaşayan köpekleri rahatlatabilen besinler arasında yer alan kivi, ideal kilo dengesinin de korunmasına yardımcı olur.
  • Kivinin köpekler için öne çıkan faydalarından biri de K vitamini içermesiyle ilişkilidir. Yağda çözünen vitaminler arasında yer alan K vitamini, köpeklerde kanama problemlerinin oluşumunu engelleyebilir.
  • C vitamini, kivide bolca bulunan vitaminlerdendir. Köpeklerin beyaz kan hücrelerinin fonksiyonlarının iyileşmesine ve böylelikle bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan C vitaminin özellikle yaşlı köpeklere ideal miktarda verilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Kivinin içeriğinde kas ve sinir sistemi sağlığını destekleyen potasyum da bulunur. Yavruluk dönemindeki köpekler için potasyumun beyin gelişiminin desteklenmesine fayda sunduğu bilinmektedir.

Tüm bu faydalarının yanı sıra kivi düşük kalorili bir atıştırmalık olma özelliği de taşır. Kalori miktarının az ve su içeriğinin fazla olması kivinin köpekler için ideal ödüllerden biri hâline gelmesinin nedenlerindendir. Ancak, az önce de belirtildiği gibi, kivinin nasıl ve ne kadar verildiğine dikkat edilmesi önemlidir.

mama kabından mama yiyen siyah köpek

Köpeklere Kivi Yedirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler: Porsiyon Miktarı ve Hazırlık

Köpeklere kivi vermeye karar verenlerin ilk olarak veteriner hekimlere danışması gerekir. Her ne kadar köpekler kivi yiyebilir genellemesi yapılabilse de son sözü, köpeğin ihtiyaçlarını ve genel sağlık durumunu bilen veteriner hekimler söyleyecektir.

Köpeklere kivi vermeden önce kivinin kabuklarının soyulması önerilir. Kivinin kabuğu köpeklerin sindirim sistemini zorlayabilir ve köpeklerin sindirim sistemi sorunları yaşamasına neden olabilir. Kivi soyulduktan sonra küçük parçalara ayrılarak köpeklere sunulabilir. Köpekler kivi tohumlarını yiyebilir mi? hakkında kesin bir söylemde bulunmak doğru olmayacaktır. Kivinin etli kısmına gömülü tohumlar, küçük kivi atıştırmalıkların içerisinde kalabilir. Köpeklere kivi verilirken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu kivinin bütün olarak verilmemesidir. Küçük ırkların kiviyi bütün olarak tüketmesi mümkün değildir, ancak orta ve büyük ırklar saniyeler içerisinde kiviyi tek parça hâlinde yutabilir. Bu gibi bir durumda sindirim sisteminde tıkanıklık oluşma ihtimali gündeme gelir.

Köpeklerin kivi ya da onlar için faydalı diğer tropikal meyveleri tüketmesinin tek yolu, meyvelerin doğrudan onlara sunulması ile sınırlı değildir. Köpek beslenmesi hakkında yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen veriler değerlendirilerek köpek mamalarının formülleri de çeşitlenmektedir. Yalnızca Türkiye'de değil dünyada da en çok tercih edilen kedi ve köpek mama markalarından olan N&D, Tropical Selection serisi ile bir kez daha beğenilerin odağında yer alıyor. Kuzu etli ve tropikal meyveli, tavuklu ve tropikal meyveli, somonlu ve tropikal meyveli, domuz etli ve tropikal meyveli alternatifleri ile sunulan N&D Tropikal Selection köpek mamaları; köpeklerin yaşam evrelerine, beslenme gereksinimlerine ve sağlıklarının iyileştirilmesine yönelik geliştirilen formüllerle sunulmaktadır. Siz de dostunuzun yaşam evresine ve lezzet beklentilerine uygun N&D Tropical Selection serisindeki köpek mamalarına buradan ulaşabilir; dostunuzun mutlu, sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmesine katkıda bulunabilirsiniz.

uyuklayan kahverengi köpek

Olası Yan Etkiler ve Riskler: Ne Zaman Veterinere Başvurmalı?

Köpeklere çok fazla kivi vermek mide sorunlarına neden olabilir. Kivi yiyen köpeklerde kusma, ishal, iştahsızlık, karın ağrısı ve huzursuzluk gibi belirtiler gözlemlenmesi durumunda veteriner hekimlere danışılması gerekir. Bu söylem köpeğin diyetinde yer bulabilecek diğer meyveler için de geçerlidir. Köpeklere onlar için yararlı meyveler verilecekse öncelikle ölçünün ideal seviyesinde tutulması önemlidir. Köpeklerin Yiyebileceği Meyveler ve Sebzeler içeriğimizde detaylı bilgi bulabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.