Köpeklerde Piyoderma

30.12.2022 Deniz Öz


Piyoderma kaşıntılı ve rahatsız edici bir cilt problemidir. Yavru köpeklerde ve buruşuk cilde sahip bazı ırklarda görülen bu problem doğal olarak oluşan bakterilerden kaynaklanır.

Piyoderma genelde olduğundan daha kötü görünen bir hastalıktır. Öncelikli olarak çene ve karın bölgesi olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde kırmızı püstül ve lezyon şeklinde görülür. Tüylerin seyrek olduğu ya da cilt katlantılarının olduğu bölgelerde görülen içi irin dolu şişlik şeklinde gelişir. Püstüller enfeksiyonlara karşı savunmasız bir alan oluşturur.

İnsanlarda sık görülen bir cilt problemi olan impetigoya oldukça benzer bir görünüme sahip olsa da bulaşıcı olmadığı, köpekten insanlara, hatta diğer köpeklere geçmediği için bu açıdan endişelenmenize gerek yoktur.

Piyoderma bazı köpeklerde birkaç hafta içerisinde kendiliğinden düzelebilir. İyileşme görülmeyen köpeklerde ise tedavi uygulanması gerekir. Ayrıca piyoderma köpeğin bağışıklık sistemini etkileyen bir probleme bağlı olarak da gelişebilmektedir. Bu yüzden köpeğinizin cildinde lezyonlar gördüğünüzde veteriner hekim ile iletişime geçmeyi ihmal etmemelisiniz.

çimlerde kaşınan beyaz küçük ırk köpek

Piyoderma Belirtileri

Köpekte piyoderma belirtilerini fark etmek oldukça kolaydır. Köpeğin tüylerinin seyrek olduğu çene ve karın bölgesi gibi yerlerde kolay bir şekilde fark edilebilir. Bu bölgelerde meydana gelen küçük içi irin dolu şişlikler, papüller ve ciltte pullanma piyoderma belirtileri arasında yer alır.

Püstüller ve papüller kaşıntıya neden olur. Bu kabarıklıkların köpek tarafından kaşınması içeriğinin akmasıyla sonuçlanır. Daha sonra bu kırmızı renkli dairesel lezyonlar kabuk hâlini alır. Kabarıklıkların neden olduğu rahatsızlık yüzünden köpeğinizi sık sık kendini kaşırken görebilirsiniz. Bu durum ise daha fazla kızarıklığa, kanamaya ve cilt hasarına yol açar. Piyoderma'nın ciddi olduğu durumlardaysa köpeklerde depresyon, yorgunluk ve iştah kaybı görülür.

Sharpei cinsi köpek

Köpeklerde Piyoderma Nedenleri

Piyoderma tüm köpeklerin cildinde doğal olarak bulunan bir bakteriden kaynaklandığı için spesifik nedeni tam olarak bilinememektedir. Köpeğin bağışıklık sisteminin zayıflaması, endokrin bozukluğu ya da ciltte meydana gelen yaralanmalar köpeğin piyodermaya karşı savunmasız kalmasına neden olabilir. Diğer piyoderma nedenleri arasında;

  • Hijyensiz ortamda yaşama,
  • Parazitler,
  • Gıda alerjisi,
  • Tiroit hastalığı,
  • Çeşitli hormonal dengesizlikler bulunur.

Staffordshire bull terrier, bulldog, boxer, Pekingese, pug ve shar-pei gibi bazı ırklarda piyoderma daha sık görülmektedir.

veteriner hekim kucağında yavru köpek

Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Köpekte bakteri, mantar ya da akar olup olmadığını kontrol etmek için fiziki muayene ve cilt sitolojisi testleri gerekir. Bu şekilde köpekte diğer hastalıkların olmadığından emin olunur ve kesin tanı konabilir. Piyoderma teşhisi konduktan sonra bu durumun altında yatan bir neden olup olmadığını anlamak için ek testler uygulanabilir.

Piyoderma tedavi edilmesi oldukça kolay bir cilt problemidir. Hatta bazı köpeklerde herhangi bir şekilde tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir. Ancak kendiliğinden iyileşmediği durumlarda ise oral ya da topikal antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Tedavi süresince köpeğin cildinin temiz ve kuru olması tedavi süresini önemli ölçüde kısaltır.

Yavru köpeklerde yetişkinliğe kadar dönem dönem piyoderma görülebilir. Bu durumun köpeğin bağışıklık sistemini etkileyen bir sağlık probleminden kaynaklanma ihtimali göz ardı edilmemelidir. Eğer arkasında böyle bir neden bulunuyorsa bağışıklık sisteminin zayıf düşmesine yol açan sağlık probleminin tedavi edilmesiyle piyoderma da kendiliğinden ortadan kalkar.

Piyoderma köpeğin sağlığını ciddi derecede kötüleştirecek bir sağlık problemi değildir. Genellikle lokal olarak görülür ve nadiren yayılır. Benzer bir şekilde derin cilt enfeksiyonlarına da nadiren neden olur. Ayrıca piyoderma bulaşıcı bir cilt problemi olmadığı için evde bu problemi yaşayan köpeğinizin yanı sıra başka köpekleriniz de varsa onlara bulaşması beklenmez.

Piyodermaya yol açan durum tam olarak anlaşılamadığı için hastalığı tamamen önlemek mümkün değildir. Ancak temizliğine dikkat edilen, stressiz bir hayat yaşayan köpeklerde görülme ihtimali daha düşük olabilmektedir. Köpekler için bakım ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.