Köpekler İnsanlar Hakkında Ne Düşünüyor?

28.09.2022 Deniz Öz


İnsanlar, diğer canlılar ile sayısız farklı şekilde ve seviyede etkileşime geçer. Bu iletişimin çok azı sözlü olarak gerçekleşir ve büyük bir kısmı da karşılıklıdır. Bu nedenle köpeklerin bizi nasıl algıladığı ve bizim hakkımızda ne düşündüğü de çok önemlidir. Köpekler aslında insanlar hakkında düşündüklerini ifade etmede oldukça başarılıdır ancak köpeklerin sergiledikleri her hareketi bu duruma bağlamak yanlıştır. Köpeklerin ilgi görmek ya da mama almak için insanları kandırmaya yönelik davranışlar geliştirebildiği unutulmamalıdır.

Neredeyse 30,000 yıldır köpeklerle bir arada yaşıyor olmamız sadece bizim onları değil onların da bizi çözdüğü anlamına geliyor. Bununla birlikte son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler sayesinde artık daha derin ve ileri düzey araştırmalar gerçekleştirilebiliyor. Bunlardan bir tanesi de köpeklerin beyin taramaları sonucu onların insanlar hakkında ne düşündüklerini gösteren yeni bir araştırma. Hatta bu konuda oldukça sağlam kanıtlar mevcut. Bizim için köpekler aileden birisi gibi ancak araştırma sonuçları bu durumun karşılıklı olduğunu gösteriyor.

sahibi ile dışarda zaman geçiren köpek

Köpeklerin Düşünceleri ile İlgili Araştırma Sonuçları

Emory Üniversitesi'nde Hayvan Bilişi uzmanı olarak görev yapan kişiler köpekleri MR cihazı içerisinde sabit olarak yatacak şekilde eğitti. Sonrasında ise köpeklere MR taramasında çeşitli kokular koklatıldı ve köpeklerin bu kokulara verdiği tepkiler ölçüldü. Köpekler çevresindeki dünyayı burunlarıyla çok iyi bir biçimde algılayabildiği için köpeklerin tanıdık ve tanımadık kokulara nasıl tepkiler verdiği ölçümlerle analiz edildi. Araştırma sonucunda sahibinin kokusunu alan köpeklerin beyninde kaudet çekirdek adı verilen "ödül bölümü" harekete geçti. Köpekler diğer kokuların arasında sahiplerinin kokusunu ayırt ederek ona farklı tepkiler verdi.

Yapılan bu araştırmanın sonuçları, Budapeşte'de bulunan Eotvos Lorand Üniversitesinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarıyla benzerlik gösteriyor. Eotvos Lorand Üniversitesinde köpeklerin insan, köpek ve diğer seslere nasıl tepkiler verdiğine yönelik bir çalışma yapıldı. Diğer şaşırtıcı bulguların yanı sıra çalışma, köpek ve insan beyninin duygusal sesleri işleme biçiminde belirgin benzerlikler olduğunu da gösterdi. Yapılan araştırmaya göre mutlu sesler hem insanların hem de köpeklerin beyninde işitsel korteksi aydınlatıyor. Bu ortaklık temelinde köpek ve insan arasındaki bağın altında yatan benzersiz güçlü iletişim sistemine işaret ediyor.

Köpekler Ailelerine Güveniyor

Köpeklerin sevdikleri insanların kokularına verdikleri tepki ödül sistemiyle sınırlı değil. Köpekler sevdikleri insanların kokusunu aldığında temel güven duygusu hissediyor. Bu durum bebeklerdekine oldukça benzer. Hiç bilmedikleri bir dünyada anne ve babasını gören bebekler anında güven duygusuna sahip oluyor. Köpeklerde de çok benzer bir sistem işliyor. Bu da köpeklerin sevdikleri insanları aileden biri gibi gördüklerini kanıtlıyor.

Uzun süredir aynı aile ile yaşayan köpeklerde ise bu bağ daha güçlü. Yetişkin köpekler sevdikleri insanlara, insanların bebeklerine davrandığı gibi davranmaya çalışıyor. Köpeklerin koruma iç güdülerini göz önünde bulundurduğumuzda aslında bu davranış çok da şaşırtıcı değil. Aksine tam olarak onlardan beklenecek cinsten bir davranış.

Köpekler Sahiplerinin Yanında Mama Yemeyi Tercih Ediyor

Köpeklerin beslenmesinde de sevdiği insanlar başrolü oynuyor. Yapılan araştırmalara göre köpekler mamalarını sevdikleri insanın yanında yemekten hoşlanıyorlar. Beslenme saatinde yalnız olmayı ya da yanlarında tanımadıkları birisinin bulunması ise köpeklerin pek tercih ettiği bir durum değil. Hatta mama yerken tanımadıkları birinin yanlarında olması ile yalnız başına olmaları arasında hiçbir fark yok. Sonuç olarak köpekler sevdikleri insanlar çevrelerindeyken daha rahat hissediyor. Köpekler yaşadıkları evde ailenin bir parçası olarak görülen sevimli canlılar ve uzun yıllardır insanların en yakın dostu olarak biliniyorlar. Ancak görünen o ki bu tek taraflı bir durum değil. Köpekler de sevdikleri kişileri ailenin bir parçası olarak görüyor. Temelinde bu duyguları, "neden köpekler insanların en iyi dostu?" sorusunun da bir yanıtı oluyor.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.