Köpeklerde Kuyruk Kırılması ve Tedavisi

05.06.2022 Aysegül Tunçay


Kuyruk, köpeklerin en önemli parçalarından bir tanesidir. Köpeklerin insanlarla ve diğer köpeklerle kurduğu iletişimin büyük bir kısmı kuyruk hareketleri üzerinden geçmektedir. Kuyruk ayrıca köpeklerin dengesini sağlayabilmesi için de son derece önemlidir. Köpekler kuyrukları sayesinde daha yükseğe zıplarlar ve kendilerini yaralamadan yere inerler. Kuyrukta meydana gelebilecek bir yaralanma onların hayat kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir.

Kuyruk omurganın bir uzantısıdır ve içerisinde eklemlerle bir arada tutulan küçük kemikler yer alır. İskelet yapısının geri kalanı gibi bu kemikler de kırılabilir ya da çatlayabilir. Kuyruğun uzunluğuna göre köpeklerin kuyruğundaki omurga sayısı 5 - 23 arasında değişir. Kemik sayısı arttıkça kırılma ya da diğer yaralanmaların riski de artmaktadır. Kuyruğun oluşturan omurların arasında yumuşak diskler bulunur. Bu diskler kuyruğa esneklik kazandırmaktadır. Kuyruk kası ve sinirleri de kuyruğun hareketini sağlamaktadır. Kısacası köpeklerin kuyruğu kemiklerden, kaslardan, sinirlerden ve kan damarlarından oluşan karmaşık bir yapıya sahiptir. Köpeklerde kuyruk kırılması veya kuyrukta meydana gelen diğer yaralanmalar ciddi bir sağlık problemidir ve geç olmadan tedavi edilmesi gerekmektedir.

kuyruğunu dik tutamayan köpek

Kuyruk Kırılmasının Belirtileri

"Köpek kuyruğu neden kırılır?" sorusunun cevabı genellikle travmalardır. Son zamanlarda köpeğinizin kuyruğu eskisi kadar hareketli değilse bu bir soruna işaret edebilmektedir. Kırık kuyruk belirtileri arasında kuyrukta şişlik, bükülme ve kıvrılma yer almaktadır. Kuyruğu kırılan köpekler genellikle kuyruklarını hareket ettirmekte ve normal pozisyonunda tutmakta zorlanmaktadır. Kuyrukta yer alan omuru oluşturan kemiklerin kırılması ile kuyruk kırılması meydana gelir. Bu nedenle kırılma köpekler için oldukça ağrılıdır. Kuyruk kırılması çok ağrılı olduğu için köpeklerde sızlanmaya ve ağlar gibi sesler çıkarmaya neden olur. Köpekler yaralarını iyileştirmek için üzerini yalarlar. Köpeğinizin sürekli olarak kuyruğunu yalaması da kırık kuyruk belirtileri arasında yer alır.

köpeğe ilaç veren veteriner hekim

Kuyruk Kırılma Tedavisi

Köpeklerde kuyruk kırılması ve tedavisi zorlu bir süreçtir. Köpeğinizin kuyruğunda kırık olduğundan şüphelendiğinizde veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Kuyruk kırıklarında genellikle kırık kemiğin düzgün bir şekilde kaynaması için kuyruk sabitlenir. Kırık kuyruğun ucuna yakın olduğunda tedavi daha kolaydır ve iyileşme süreci daha konforlu geçer. Ancak kırık vücuda yaklaştıkça iyileşmesi de daha zor hale gelir. Çünkü genellikle bu bölgede sinir hasarı oluşma ihtimali de bulunur. Bazı durumlarda köpeğin kuyruğunun kesilmesi gerekebilir. Yavru köpeklerde kuyruk kırılması tedavisi daha kısa sürmektedir. Yavru köpekler hızlı bir gelişim süreci içerisinde olduğu için iyileşme daha çabuk ilerler. Ancak yavru köpeklerde travmadan ve kuyruğun acısından dolayı daha zorlu bir iyileşme süreci geçirir.

kıvrık köpek kuyruğu

Kuyrukta Meydana Gelebilecek Diğer Yaralanmalar

Köpeklerde kuyruk kırılmasının dışında kuyruğu etkileyen başka yaralanmalar da görülebilmektedir. Üstelik bunların bazıları kuyruk kırılmasından çok daha yaygın bir şekilde görülmektedir.

Sıyrıklar

Köpeklerin kuyruklarında çeşitli sebeplere bağlı olarak sıyrıklar meydana gelebilmektedir. Kuyruğun beton yüzeye ya da dikenli tele sürtülmesi veya koltuk tekerleği altına sıkışması gibi sebeplere bağlı olarak sıyrıklar görülmektedir. Tüyün koptuğu ve cildin görünür hale geldiği durumlarda bölgeyi sabun ve ılık suyla hafifçe yıkamak gerekir. Sıyrığın biraz derin olduğu durumlarda ise enfekte olmaması için antibiyotik merhem uygulanabilir. Merhemin üzerine yapışkan bant yerine elastik bant uygulanmaktadır. Bu sayede bant tüyleri yolmadan ve acı vermeden çıkarılabilir. Birkaç gün boyunca merhemi uygulamak ve üzerini sarmak genellikle yeterli olur. Ancak bandajın kan akışını engelleyecek kadar sıkı olmaması gerekir. Köpeğin bandajı sökmemesi için Elizabeth yakalığı kullanılması gerekebilir. Köpeklerin güvenli bir iyileşme süreci için kullanabilecekleri yakalık modellerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Sinir Hasarı

Her ne kadar kuyrukta yer alan sinirler kemik yapısı tarafından korunsa da hasar görebilirler. Kuyruğun sert bir şekilde çekilmesi sinirlerin gerilmesine ya da yırtılmasına yol açabilmektedir. Kuyruğun çekilmesi ile olan sinir hasarı daha yukarı kısımda bulunan omurilikte meydana geldiğinde köpek genellikle tuvaletini tutamaz. Bu tuvaleti kontrol eden sinirlerde hasar olduğunu gösterir. Zamanla oluşan bu sinir hasarı iyileşse de bazı köpeklerde tuvaleti tutamama kalıcı olmaktadır.

Gevşek Kuyruk

Soğuk kuyruk olarak da bilinen gevşek kuyruk sendromu oldukça ağrılı bir kas rahatsızlığıdır. Aşırı efor nedeniyle görülmektedir. Kuyruğun dip kısmında ağrıya neden olur. Bu bölgeye dokunulduğunda köpek acılı tepki vermektedir. Özellikle büyük ırk köpeklerde daha sık rastlanmaktadır. Soğuk suda yüzen köpeklerde sıkça görülmektedir. Gevşek kuyruk rahatsızlığının tedavisi dinlenmedir. Bu esnada veteriner hekimler iyileşme sürecinin daha konforlu geçmesi için ağrı kesici ilaç kullanımını tavsiye etmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.