Evdeki Köpek Kokusu Nasıl Giderilir?

Evdeki Köpek Kokusu Nasıl Giderilir?

18.03.2021 Deniz Öz


Evde köpek beslemenin ve sadık dostlarımızla bir hayatı paylaşmanın birçok güzelliği var, ancak bu birlikteliğe özgü bazı sorunlarla da karşılaşıldığını biliyoruz. Evlerde, köpeklerle birlikte yaşayanlar tarafından çok fark edilmese de hayvanlarla birlikte yaşamayan kişiler tarafından kolaylıkla fark edilebilen bir koku sorunu oluşabiliyor. Bu yazımızda "evdeki köpek kokusu nasıl gider?" sorusunun farklı yanıtlarını ele alacağız. Ama öncesinde köpekler neden kokar sorusuna kısa bir cevap sunacağız.

Köpekler Neden Kokar?

Köpeklerin koku yaymasının birçok nedeni olabilir. Tuvalet ve egzersiz ihtiyaçlarını dışarıda karşılayan dostlarımızın banyo ihtiyacı olabileceği gibi çeşitli sağlık sorunları da köpeklerin rahatsız edici bir koku yaymasına neden olabilir. Köpekler temiz olduğunda ya da kokmalarına bir neden yokken kötü bir koku yaydıklarında veteriner hekimlerin ziyaret edilmesi gerekebilir. Çünkü bu kokunun ardında anal kese problemleri, kulak iltihapları, cilt enfeksiyonları ve hatta beslenme ile ilgili faktörler olabilir. Köpekler her zamankinden farklı bir koku yaymasalar da evlerde doğru tedbirler alınmadığında ve temizlik süreçleri aksatıldığında evde koku oluşumuna neden olabilirler. Sürekli zaman geçirdikleri köpek yatakları, dinlendikleri koltuklar, oyun oynarken salya akıttıkları halılar evde köpek kokusunun yoğunlaşmasına neden olabilir. Köpeklerin cilt yağları da tek başına bir koku nedeni olarak ön plana çıkabilir. Neyse ki bu sorunun üstesinden gelebilmek için atılabilecek birçok farklı adım vardır.

burnunu halıya gömmüş köpek

Köpek Kokusu Nasıl Giderilir?

1. Halılar ve Koltuklar Temiz Tutulmalı

Evde köpek kokusu olmasının en temel nedenlerinden biri de halılar, minderler, kilimler ve koltuklardır. Bu eşyalarla köpekler sürekli temas ederler, cilt yağları ile birlikte salyalarını da bu eşyalara bulaştırabilirler. Düzenli olarak temizlik yapılmadığında da tüm bu eşyalar evde köpek kokusu hissedilmesine neden olabilir. Bu eşyaların temizliği esnasında öncelikle tüylerin alınması için elektrik süpürgesi tutulmalı, sonrasında eşyalar mümkünse yıkanmalı ve kurutulmalıdır. Halıları yıkamak oldukça zor olabileceği için profesyonel destek almak ya da halıları tüyleri de temizleyecek bir fırça ve halı yıkama şampuanı ile arındırmak da tercih edilebilir.

2. Köpeklerin Yatakları ve Oyuncakları Yıkanmalı

Evdeki köpek kokusu sizi veya evinize gelenleri rahatsız edici düzeye ulaştıysa ve dostunuzun sürekli zaman geçirdiği bir yatağı varsa kokunun kaynağı o olabilir! Tüyler, salyalar ve cilt yağları ile buram buram köpeğiniz kokabilen bu eşyayı düzenli olarak yıkamalı ve iyice kuruduğundan emin olduktan sonra kullanıma sunmalısınız. Aynı sorun oyuncaklardan da kaynaklanabilir; uzun süredir yıkanmayan oyuncaklar evde köpek kokusu oluşumunun kaynaklarına dönüşebilir. Özellikle ip oyuncaklar kokuyu muhafaza edebileceği için düzenli olarak yıkanmasında fayda vardır.

3. Zemin Temiz Tutulmalı

Silindiklerinde kolaylıkla temizlendiği düşünülen zeminler kokunun kaynağı olabilir! Dostunuzun yürüdüğü, koştuğu, oyun oynadığı zeminleri düzenli olarak temiz tutarak evdeki köpek kokusu sorununu minimize edebilirsiniz. Ancak zemini temizlerken kullandığınız malzemelere de dikkat! Yer silme bezlerini daha önce kullandıysanız yeniden yıkamadan tekrar kullanmamalısınız. Böylece kokunun ağırlaşmasını engelleyebilir ve temizliğin amacına hizmet etmesini kolaylaştırabilirsiniz.

4. Evler Sıklıkla Havalandırılmalı

Kapalı pencereler evde evcil yaşanmasa dahi koku oluşumuna neden olabiliyor. Evde köpek beslendiğinde iste evi havalandırmak tercihten ziyade bir zorunluluğa dönüşüyor. Evde köpek kokusu oluşumunu gidermek veya evdeki köpek kokusunu azaltmak için evin düzenli olarak havalandırılması gerekiyor. Böylece havada uçuşan partiküllerden de kötü koku moleküllerinden de kurtulma şansı yükseliyor.

5. Hava Temizleyiciler Kullanılabilir

Gelişen teknoloji ile birlikte bizlere konfor sunan elektronik ürünlerde de artış yaşanıyor. Hava temizleyiciler alerjik bünyeye sahip olan hayvan severlerin konforunu yükseltirken aynı zamanda eve sinen hayvan kokusunun azalmasına da yardımcı oluyor. HEPA filtreye sahip olan cihazlar havadaki parçacıkların yaklaşık %98'ini yakalıyor ve filtreleri düzenli olarak temizlendiğinde koku sorununa büyük ölçüde çözüm üretebiliyor. Hava temizleyicilerden bağımsız olarak klimalar için de benzer önlemlerin alınması şart! Yaz aylarında da kış aylarında da iklimlendirme ihtiyacını karşılayan klimaların filtrelerinin düzenli olarak temizlenmesi ortamdaki kötü kokularla mücadele etmeyi kolaylaştırıyor.

banyo yapan köpek

6. Köpekler "Uygun Aralıklarla" Yıkanmalı

Köpeklerin belli aralıklarla banyo yapması gerekebilir, ancak banyonun sıklığının doğru ayarlanması da banyo sırasında köpek şampuanları kullanılması da önemli değişkenlerdendir. Köpekleri yıkama sıklığı tüy uzunluğu ile yakından ilişkilidir. Genel kural tüyler uzadıkça banyo sıklığının artırılması yönündedir. Orta - uzun tüylere sahip olanların 4-6 haftada bir, kısa tüylü olanların ise 1-2 ayda bir yıkanması önerilir. Ancak köpeklerin aktivite seviyesi, yaşadıkları çevre, ev içerisinde mi bahçede mi kaldıkları, hangi mevsimde olunduğu gibi unsurlar da yıkanma sıklığını etkileyebilir. Bu nedenle köpeklerin ne sıklıkla yıkanması gerektiği hakkında veteriner hekimlere danışılması önemlidir. İdeal aralıklarla yıkandıklarında evde köpek kokusu oluşumu ile mücadele etmek kolaylaşır.

7. Köpek Leke ve Koku Giderici Ürünlerden Yararlanılabilir

Evde köpek kokusu yaygın bir sorun olduğu için bu sorunun giderilmesine yönelik spesifik ürünlere erişmek mümkündür. Köpek leke ve koku giderici ürünler hem iç hem de dış mekanlarda kullanılmak üzere formüle edilmiş olabilirler. Bu nedenle seçim yaparken ürün bazlı incelemelerin yapılmasında fayda vardır. Tıpkı köpek parfümleri gibi leke ve koku giderici ürünlerinde kullanım şekilleri farklılaşabilir. Hem eşyalara zarar vermemek hem de köpeklerin sağlığını riske atmamak için tercih edilen ürünün kullanım talimatına harfiyen uyum sağlanmalıdır. Köpek leke ve koku giderici ürün alternatiflerine buraya tıklayarak erişebilir, ihtiyaçlarınıza en uygun seçimi gerçekleştirebilirsiniz.

Sonuç olarak "köpek kokusu nasıl giderilir?" sorusuna birden fazla yanıt verilmesi mümkündür. Yavruluk döneminde, henüz tuvalet eğitimi almadıkları için yaşanabilen koku sorunu ilerleyen zamanlarda doğru tedbirle ortadan kaldırılabilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.