Yavru Köpeklerde Beslenme: Yavru Köpekler Nasıl Beslenmeli?

Yavru Köpeklerde Beslenme: Yavru Köpekler Nasıl Beslenmeli?

15.04.2022 Deniz Öz


Köpekler dünyaya geldikten sonraki erken dönemde çok hızlı bir büyüme sürecine adım atarlar. Kasları, kemikleri, ciltleri, dişleri ve iç organları dünyaya geldiklerinden hemen sonraki süreçte muazzam bir hızla gelişir. Anne sütü bir süreliğine yavru köpeklerin gereksinim duydukları besinleri eksiksiz karşılasa ve bağışıklık sistemlerini etkili şekilde güçlendirse de belirli bir süre sonra yavru köpeklerin dışarıdan sağlanan besinlerle desteklenmeleri ve anne sütünden ayrıldıktan sonra kaliteli yavru köpek mamaları ile beslenmeleri gerekir. Çünkü köpeklerde ideal beslenme sadece karın doyma olarak değerlendirilemez. Köpeklerin yavruluk döneminden itibaren gelişim evrelerine, ırklarına ve genel sağlık durumlarına uygun şekilde tam ve dengeli bir diyet ile beslenmeleri daha sağlıklı ve konforlu bir yetişkinliğe girebilmelerinin en önemli adımı olarak kabul edilir. Bu yazımızda yavru köpek beslenmesi ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

aynı kaptan birlikte yemek yiyen Golden Retriever cinsi yavru köpekler

Yavru Köpekler Özel İhtiyaçlara Sahiptir

Yavru köpeklerde beslenme yetişkin köpeklerde beslenmeye kıyasla temel farklılıklara sahiptir. Yavru köpeklerin, yavru köpeklerin gelişim ihtiyaçlarını eksiksiz şekilde karşılamak üzere formüle edilen yavru köpek mamaları ile beslenmeleri gerekir. Her köpekte yavruluktan yetişkinliğe geçiş süreci aynı değildir. Örneğin küçük ırkların yavruluk dönemi yaklaşık 12 ay sürerken, büyük ırkların yavruluk dönemi 24 - 36 ay kadar devam eder. Bu farklılık yavru köpekler için mama tercihinde de seçilen mamanın ne kadar süre kullanılacağı üzerinde de etki gösterecektir.

Normal şartlar altında yavru köpekler dünyaya geldikleri ilk 3-4 hafta dahilinde anne sütü ile ya da bir nedenle anne sütünden mahrum kalmaları halinde yavru köpek süt tozu ile beslenirler. Bu süreçten itibaren sütten kesilme dönemi başlar, yaklaşık 3-4 hafta boyunca sütle birlikte yaş ve belirli ölçüde kuru mama yemeleri önerilir. Kuru mamanın çiğnenmesi zor olabileceğinden geçiş aşamasında su ile ıslatılarak verilmesi tavsiye edilir.

beyaz zeminde oturan kahverengi yavru köpek

Yavru Köpeklerin Öğünleri Dikkatle Planlanmalıdır

Minik dostlarımızın beslenmesinde ne yedikleri kadar ne sıklıkta yedikleri de dikkatle planlaması gereken bir rutin olma özelliği taşır. Veteriner hekimler köpek özelinde bir beslenme planı yapsalar da genel anlamda döneme özel bir beslenme rutininden bahsedilmesi mümkündür. Uzmanlar yavru köpeklerin ilk 2-3 aylık süreçte günde 4 öğün, 3-6 aylık süreçte günde 3 öğün, ırklara göre 6-12 ya da 6-24 aylık süreçte günde 2 öğün beslenmelerini önerirler. Az önce de ifade edildiği gibi beslenme sıklığı köpeğin cinsine, genel sağlık durumuna ve aktivite düzeyine göre yenilenebilir.

yavru ve yetişkin Alman kurdu cinsi köpekler çimlerde koşuyor

Yavru Köpek Beslenmesi Tam ve Dengeli Olmalıdır

Yavru köpek mamalarının içerisindeki besinler temel olarak yetişkin köpek mamaları ile aynıdır. Farklılık bu besinlerin miktarındadır. Yavruların gelişiminde sağlıklı yağlar en önemli bileşenlerdir. Sağlıklı yağlar sayesinde cilt ve tüy sağlığı iyileşir, görüşleri keskinleşir ve beyin gelişimleri desteklenir. Karbonhidratlar yerinde duramayan dostlarımızın enerji ihtiyaçlarını karşılar. Proteinler ve proteinlerin yapı taşları olan amino asitler, kas ve iskelet sistemi gelişiminden kırmızı kan hücrelerinin yapımına kadar birçok farklı faydaya sahiptir. Yavru köpek mamalarının içeriklerindeki besinsel oranlar farklılaşır ve bu mamalar hızlı gelişim sürecini desteklemek için daha yüksek kalori barındırırlar. Mineral ve vitamin dengesi de kritik derecede önemlidir. Köpek gelişiminde rol oynayan mineral ve vitaminlerin beslenmeye dahil edilmesi kadar beslenmedeki oranlarına da dikkat edilmesi gerekir. Tüm bunlara ek olarak mamaların içerisindeki su miktarı da oldukça önemlidir. Mamalar belirli oranda su barındırsa da tüm gelişim evrelerindeki köpeklerin her daim taze suya ihtiyaç duydukları gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerekir.

çimlerde yavru, beyaz tüylü küçük ırk köpek

Her Yavru Köpeğin İhtiyacı Aynı Değildir

Tüm yavru köpeklerin yetişkinlere kıyasla farklı besin ihtiyaçları olduğu söylenebilse de tüm yavru köpeklerin besin ihtiyaçlarının aynı olduğu ifade edilemez. Fiziksel boyutlarına ve ırklarına bağlı olarak yavruların gelişme hızları farklılaşır. Bu nedenle küçük, orta ve büyük ırkların ihtiyaçlarının özel olarak karşılandığı mama alternatiflerinin seçilmesi önem taşır.

Büyük ırk yavru köpekler ile ilgili genel bir söylemde bulunması gerekirse, küçük ırklara oranla vücut ağırlığı başına daha az kaloriye ihtiyaç duydukları ifade edilebilir. Küçük ırklar ile kıyaslandıklarında daha yavaş olgunlaşan büyük ırklar için seçilen mamalarda çok fazla kalorinin bulunmaması ve gelişimin dengeli şekilde ilerlemesi gerekir. Aksi büyüme düzeninin idealin dışına çıkmasına ve aşırı kilo problemine yol açabilir. Bunlara ek olarak iskelet sistemi de gereğinden hızlı büyümeye bağlı olarak fiziksel strese girebilir. Tüm bu unsurlar neticesinde büyük ırk yavru köpek mamaları kademeli ve sağlıklı büyüme hedefiyle formüle edilmişlerdir. Diğer mamalara oranla genellikle daha düşük kalsiyum ve fosfor içeriğine sahip olurlar. Formülasyonlarındaki bu farklılık neticesinde iskelet sorunlarının oluşum riski düşer.

Küçük ırklar söz konusu olduğunda da beslenme özelleşir. Küçük ırklar çok hızlı büyürler ve vücut ağırlığı başına yüksek kaloriye ihtiyaç duyarlar. Onların hızlı gelişim gereksinimlerini karşılamak üzere formüle edilen besinlerde bol oranda protein ve yağ içeriğine ek olarak B vitamini de bulunmalıdır. Kısa bir zaman diliminde gelişimsel anlamda katetmeleri gereken yolun fazla olması küçük ırkların ayırt edici beslenmesi gereksinimini doğurur.

beyaz tüylü yavru köpek ağzı açık şekilde çimlerde yürüyor

Yavru Köpeklere Özel Tam ve Dengeli Beslenme Mümkün

Yavru köpeklerin gelişim ihtiyaçları ve yatkın oldukları sağlık sorunları özelinde, farklı aromalarla formüle edilen Pro Plan yavru köpek mamaları hem lezzetli hem de sağlıklı bir deneyim sunuyor. Hassas sindirim sistemine ve hassas cilde özel formülleri ile dostlarımızın daha sağlıklı ve konforlu yaşamasına aracılık eden Pro Plan markalı yavru köpek mamaları kaliteli besinler içeriyor. Küçük, orta ve büyük ırkların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak beslenme uzmanları ve veterinerler tarafından hazırlanan özel formüller içeren Pro Plan mamaları sayesinde yavrular lezzetli öğünlerle buluşuyor ve iştahsızlık nedeniyle besin yetersizliği sorunu ile karşılaşma riskleri minimize ediliyor. Optimal gelişimleri desteklenirken dünyayı keşfetmek için ihtiyaç duydukları enerji ile de en temiz şekilde buluşuyorlar. Siz de yavru dostunuzun gelişiminin eksiksiz olmasını isterseniz, özelleştirilmiş formülleri ile tam ve dengeli bir beslenme sunan Pro Plan yavru köpek maması çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.