Jack Russell Cinsi Köpekler ile İlgili Eğlenceli Gerçekler

02.10.2021 Deniz Öz


Jack Russell'ları en iyi onlarla yaşayanlar anlayabilir! Çok cesur, çok ama çok ama çok enerjik, çok akıllı, çok kararlı gibi türlü sıfatlarla onları tanımlama çalışmaları her zaman biraz eksik kalacaktır. Dünya genelinde en popüler küçük ırk köpekler arasında yer alan Jack Russell Terrier'ler hakkında hazırladığımız bu yazımızda ırksal özelliklere mümkün dolduğunca değinmeden onlara dair hem ilginç hem de eğlenceli gerçekleri sizlerle paylaşacağız. Jack Russell Terrier özellikleri ile ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Jack Russell Zekası ile Şaşırtır

Jack Russell cinsi köpeklerle yaşamak mükemmel bir deneyimdir. Her hareketleri ile düşündürebilirler ve zekaları ile kendilerine hayran bırakabilirler. Onları çevreleyen dünyayı keşfetmek için çok güçlü dürtüleri bulunur. Güçlü dürtüleri sayesinde gün boyunca yerlerinde duramazlar ve eğitim süreçleri ile ilgili çeşitli aksamalar da yaşatabilirler. Jack Russell fiziksel olduğu kadar mental olarak da meşgul edilmesi gereken bir ırktır. Evin köşesinde sessiz sessiz durmak yerine evdeki potansiyel değişimleri keşfetmek için dolanmayı tercih ederler.

Çok ama Çok Hareketli Olurlar

Jack Russell özellikleri arasında ön plana çıkanlardan biri bu cinsin geçmiş yıllarda İngiltere'de tilki avlarının vazgeçilmez yardımcıları olduğu gerçeğidir. Birçok av köpeği gibi Jack Russell da oldukça hareketlidir. Ancak onlardaki hareket bir nebze kontrolsüz şeklinde tanımlanabilir. Çok dayanıklıdırlar, çok meraklıdırlar, çok hızlıdırlar. Gün boyu ev içerisinde kalmaları ile ya da yalnızca günlük yarımşar saat gezi rutiniyle enerjilerini atmaları söz konusu değildir. Kuyrukları fiziksel kuralları hiçe sayan bir hızla harekete edebilir, tam randımanlı sallanmaya geçtiğinde bir fotoğraf çekildiğinde küçük dostlarımızın bir değil birden çok kuyruğu olduğu düşünülebilir. Hız ve hareketlilik onların doğasında vardır. Jack Russell'ların doğru aileler ile buluşması yalnızca bu nedenle bile oldukça önemlidir.

sahilde koşan siyah beyaz Jack Russell

Yükseklere Zıplayabilirler

Küçük görünebilirler ancak 1,5 metreden yükseğe zıplayabildikleri bilinmektedir. Uzun süreli koşabilen ve gerektiğinde de zıplamaktan geri durmayan Jack Russell'ların güvende kalmasını sağlamak da oldukça zorlu olabilir. "Jack Russell evde yalnız kalabilir mi?" sorusuna yanıt verebilmek için oldukça fazla değişkenin göz önünde bulundurulması gerekir. Nasılsa koşabileceği bir bahçe var, gün boyu enerjisini atar söylemi söz konusu Jack'ler olduğunda pek güvenli olmayacaktır. Bahçenin çitlerinin ne kadar koruyucu olduğunun da düşünülmesi gerekir.

Duruşları ile Fark Yaratırlar

15 kiloluk bir bedende tonlarca ağırlık varmış gibi sağlam bir karaktere sahip olur Jack Russell Terrier cinsi köpekler. Kendilerine çok güvenirler, oldukça baskın karakterlere sahiptirler. Herkesin dikkatini çekmeyi ve dikkat odağı olmaya bayılırlar. Planlarlar, istekleri vardır. İstekleri olmadığında ya da planları aksadığında beklenmedik bir ısrarla insanlarının karşısına dikilebilirler. Korkusuz oldukları gerçeğinin unutulmamasında fayda vardır, kimi zaman abartılı bir nitelik taşıyabilen cesaretleri onların daha büyük köpeklerle krizler yaşamasına neden olabileceği için Jack Russell'ların başı boş bırakılmaması önemlidir.

oturan ve kadraja bakan Jack Russell

Tüy Dökerler, Kimi Zaman Çok Dökerler

Kısa tüy yapısına sahip olsalar da bu özellikleri onların tüy dökmeyeceği anlamına gelmez. Jack Russell özellikleri arasında fazlaca tüy dökmenin de yer aldığını ifade edebiliriz. Tüy dökmeleri normal ve ırksal bir özelliktir. Bu nedenle bakımlarının ihmal edilmemesi gerekir. Düzenli olarak tarandıklarında ve fırçalandıklarında dökülen tüyler nedeniyle yaşanabilecek sorunlar minimize edilebilir. Üstelik taranma seansları sırasında onlarla kurulan bağların derinleştirilmesi de mümkündür, bu fırsatı kaçırmamak gerekir. Onlarla ilgili bilinmesi gereken bir diğer önemli noktada çok sık banyo yapmaya gerek duymamalarıdır. Her ne kadar aşırı hareketli oldukları için kirlenme potansiyelleri yüksek olsa da çok sık yıkanmaları halinde ciltlerindeki doğal yağ azalır ve ciltlerinde kuruluk başlar. Bu durum hem cilt sağlıklarını bozabilir hem de her zamankinden fazla tüy dökmelerine neden olabilir. Yıkanmaları şart olduğunda mutlaka köpek cildinin ihtiyaçları ve özellikleri doğrultusunda formüle edilen köpek şampuanları ile yıkanmaları gerekir. Köpek şampuanı çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Eğitimleri Sabır ve Pozitif Yaklaşım Gerektirir

Jack Russell cinsi köpekler ne istediklerini çok iyi bilirler. İnatçı olabilirler ve çevrelerindeki dünyaya karşı çok ilgili oldukları için dikkatlerini toplamaları zor olabilir. Tüm bu nedenler onların eğitimlerini zorlu hale getirebilmektedir. Çok zeki oldukları için ve aynı zamanda duygusal bir yapıya sahip olduklarından eğitimleri sırasında kesinlikle pozitif pekiştirme kullanılmalıdır. Onlarla inatlaşmak sonuca ulaşmak yerine hedeften uzaklaştırır. Pozitif bir eğitim yöntemi ile eğitimleri sırasında çok daha iyi sonuçlar alınabilir. Pozitif bir eğitim yöntemi uygulansa da Jack Russell'ların eğitimleri sırasında en gerekli tutumların başında sabır gelir. Hayatına ilk defa köpekleri dahil edecek kişiler için Jack Russell Terrier cinsi doğru bir başlangıç olarak düşünülmez.

Gözleri kapalı açık alanda oturan Jack Russell

Jack Russell Sahiplenmek...

Jack Russell, diğer köpekler gibi mükemmel özelliklere sahip olan, eğlenceli ve sevgi dolu bir ırktır. Ancak mutlu, sağlıklı ve konforlu kalabilmesi için ihtiyaçları diğer ırklarla kıyaslandığında daha fazladır. Onlar koşmaktan ve keşfetmekten çok hoşlanırlar; bu ihtiyaçlar onların doğasından kaynaklanır. Küçük bir evde Jack Russell ile muhteşem bir yaşantı kurulabilir, sadece gün içerisinde tüm enerjisini attığından emin olunması gerekir. Enerjisini atmayan bir Jack Russell hem çok yıkıcı hem de çok mutsuz olabilir. Bu nedenle ona gerçekten zaman ayırabilecek, onunla farklı çevreleri keşfedebilecek enerjik aile bireylerine ihtiyacı olduğu söylenebilir. Siz de hayatınıza bir köpek dahil etmeyi istiyorsanız ve tüm sevimliliği ile kalbiniz Jack Russell'lar tarafından çalındıysa bu gerçeği göz önünde bulundurmalısınız. Jack Russell'lar için hayatınızın çok da uygun olmadığı sonucuna varırsanız sahiplenmeyi bekleyen sayısız dosttan birine kalbinizin kapılarını açabilirsiniz. Köpek sahiplendirme ilanlarını incelemek ve yeni bir dosta "merhaba" demek için buraya tıklayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.