Yavru Labrador Retriever'ınıza Uygun Mama Seçimi İpuçları

Yavru Labrador Retriever'ınıza Uygun Mama Seçimi İpuçları

10.09.2023 Deniz Öz


Yavru köpeklerin doğru bir şekilde beslenmesi optimum gelişimlerinin sağlanması açısından kritik bir konumda. Doğru beslenmenin en önemli şartları arasında yaşa, genel sağlık durumuna, aktivite seviyesine ve bazı durumlarda da ırka göre mama seçiminin önemini göz ardı etmemek geliyor. Yavru Labrador Retriever mama seçimi sırasında da, mamanın, yüksek enerjisiyle bilinen bu ırkın özel ihtiyaçlarını karşılayacak besin değerlerine sahip olduğundan emin olmanız gerekiyor. Yavru Labrador Retriever'ınızın nasıl bir beslenmeye ihtiyaç duyduğu ve mama seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair bilgilere yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

ağzı açık dili dışarıda labrador köpek yavrusu

Yavru Labrador Retriever İçin Besin Değerleri: Ne Kadar Protein, Yağ ve Karbonhidrat?

Bir köpeğin ihtiyaç duyduğu mama miktarı ve besin değerleri yaşına, aktivite düzeyine ve kilosuna göre değişir. Ancak genel bir söylemde bulunmamız gerekirse, yavru Labrador Retriever'iniz henüz gelişim döneminde olduğu için yetişkin köpeklere göre daha fazla proteine ihtiyaç duyar. Yavrunuzun yeterli miktarda amino asit alabilmesi için uzmanlar kuru madde bazında en az %22 proteine ihtiyacı olduğunu ancak bu oranın daha yüksek tutulabileceğini belirtmektedir. Elbette proteinin yüksek kaliteli kaynaklardan elde edilmiş olması da önemlidir. Köpekler hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklı proteinleri sindirebilmekle birlikte protein kaynağının kalitesi önemini korumaktadır.

Labrador Retriever'inizin formunu korumanız gerekse de esansiyel yağ asitleri yavru köpeklerin sağlıklı gelişimi için belirleyici unsurlar arasındadır. Yağ asitleri genel sağlığın desteklenmesine, beynin ve gözlerin sağlıklı bir şekilde gelişmesine, cildin ve tüylerin beslenmesine, vitamin emilimine yardımcı olur. Elbette yavru köpeğinize çok fazla yağ vermemelisiniz. Köpeğinizin mamasında %10 - 25 arasında yağ olması ideal sayılabilir.

Protein tek başına yavru Labrador Retriever'inizin tüm gün ihtiyaç duyduğu enerjiye sahip olmasına yetmeyebilir. Bu noktada devreye yüksek oranda sindirilebilir karbonhidratlar devreye girer. Mamalarda bulunan karbonhidratlar kaliteli ve sindirilebilirliği yüksek olmalıdır. Tahıllar ve meyveler mamalarda bulunabilecek karbonhidrat kaynaklarına örnek olarak verilebilir. Tercih edilecek mamadaki karbonhidrat oranının %20 oranında olması normal kabul edilir.

Protein, yağ ve karbonhidrat dışında mamalarda bulunmasının önemli olduğu söylenebilecek başka besinler de vardır. Bunların arasında ilk sıralarda gelen kalsiyum, iskelet sisteminin desteklenmesinde rol oynar. Kalsiyum ayrıca dişlerin gelişimi, kasların hareketi ve sinirler için de önemlidir. Probiyotikler bağırsak mikrobiyomunun dengelenmesine, dolayısıyla bağışıklık sisteminin ve sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı olur. Lif ise yavrunuzun sindirim sisteminin düzenlenmesi için gereklidir. Bununla birlikte vitamin ve vitaminler de köpeklerin gelişimlerine ve sağlıklarına katkı sağlayabilir.

aşağıya bakan yavru labrador cinsi köpek

Mama Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler: İçerik ve Kalite

Yavru Labrador Retriever'ınız büyüdüğünde ve yetişkin köpek sınıfına dâhil olduğunda, ideal şartlarda cinsiyetine bağlı olarak 25 - 36 kg arasında bir ağırlığa sahip olacak. Diğer bir deyişle, minik yavrunuz orta-büyük bir köpek ırkına mensup. Orta-büyük ırk köpekler küçük ırklara göre daha hızlı büyüdükleri için iskelet anormalliklerine ve eklem sorunlarına karşı daha hassas olabilirler. Bu yüzden kalça ve dirsek displazisi gibi sık karşılaşılan sorunların önlenmesi için Labrador'larda iskelet büyümesini kontrol etmek önemlidir. İçeriği orta-büyük ırk köpekler için formüle edilmiş kaliteli köpek mamaları bu sorunla mücadele etmeye yardımcı olur.

Labrador Retriever bakımı söz konusu olduğunda beslenme kritik bir konumdadır çünkü yavrunuzun sağlığı nasıl beslendiğinden etkilenecektir. Tercih ettiğiniz köpek mamasının içeriği köpeğinizin ırkına özel ihtiyaçlarını karşılayacak besin değerlerine sahip olmalı; aynı zamanda tercih edilen içeriklerin kaliteli olması, üretim ve paketleme süreçlerinin gerekli standartları karşılaması gerekir. Yüksek kaliteli markalar köpeklerin sağlıklı içeriklerle buluşturulmasını sağlarken tam ve dengeli şekilde beslenmesini sağlar. Katkı maddeleri ve yapay koruyucular barındırmayan mamaları ile köpeklerin beslenmelerinin bir üst seviyeye çıkarılmasına yardımcı olur.

kahverengi örtünün üzerinde oturan labrador köpek yavrusu

Yavru Labrador Retriever'ınız İçin Önerilen Markalar ve Ürünler

Yavru Labrador Retriever mama seçimi sırasında minik dostunuzun orta-büyük ırka mensup olmasından ötürü özel ihtiyaçlarını karşılayacak mamalar arasından seçim yapmayı ihmal etmemelisiniz. Bu sırada yüksek kaliteli içeriklere sahip olan premium köpek maması markalarını önceliklendirebilirsiniz.

Büyük ırk yavru köpeklerin ihtiyaçları doğrultusunda formüle edilmiş Brit Care Junior Digest & Relax Tavuklu Larva Proteinli Büyük Irk Yavru Köpek Maması minik dostunuzun sindirim sağlığını desteklerken ideal fiziksel kondisyonuna kavuşmasına ve kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip olmasına katkıda bulunur. Sindirilebilirliği yüksek, komple amino asitler içeren köpek maması aynı zamanda glütensiz formülüyle dikkat çeker. L-triptofan içeriğiyle minik dostunuzun stresini azaltır, sakinleşmesine ve aslan kuyruğu anksiyete ataklarının atlatılmasına yardımcı olur. Omega yağ asitleriyle merkezi sinir sistemini destekler. Eklem koruyucularla büyük ırk köpekler için son derece önemli olan kemik, eklem ve kıkırdak sağlığını destekler. Üstelik tüm bunları sürdürülebilir bir üretim anlayışıyla, düşük karbon ayak iziyle yapar; doğa dostudur. Siz de yavru Labrador Retriever'iniz için mama seçerken tercihinizi Brit Care Junior Digest & Relax Tavuklu Larva Proteinli Büyük Irk Yavru Köpek Maması'ndan yana yapabilir, dostunuzu tam ve dengeli bir premium mamayla buluşturabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.