Apartman Yaşamına Kolay Adapte Olabilen Köpek Irkları

25.02.2022 Deniz Öz


Apartmanda yaşayanların kedi beslemesi ile köpek beslemesi arasında kimi zaman belirgin farklılıklar olabilir ve bu farklılıklar zorluklarla özdeşleştirilebilir. Apartman yaşamına uygun köpekler arasından bir dost sahiplenmek hem köpeğin hem de bireylerin konforunu korumak anlamına gelir. Çok yüksek enerjisi olan, kısıtlı bir alanda yaşamak zorunda olan ve bireylerin yaşam koşulları nedeniyle dışarıya yeterince çıkamayan köpekler apartman yaşamına sıkışıp kalabilirler. Bu durum köpeklerin sağlığını ve psikolojisini etkilerken insanların da çaresiz hissetmesine yol açabilir. Köpek sahiplenme sürecinde köpeklerin ırklarının, enerji düzeylerinin, havlamaya yatkınlıklarının, boyutlarının ve egzersiz ihtiyaçlarının gözetilmesi önemlidir. Sayılan bu dinamikler haricinde insanların da nasıl bir yaşam sürdüklerini veya sürebileceklerini değerlendirmeleri gerekir. Ancak bu şekilde doğru bir sahiplenme gerçekleşir ve uzun yıllar boyu devam edecek mutlu bir ilişkinin temelleri atılabilir. Bu yazımızda apartman köpeği cinsleri olarak da ifade edilen, ev için uygun köpek cinsleri özelinde bilgi aktaracağız.

apartman önünde tasmalı köpekler

Apartman Yaşamına Uygun Köpekler

Apartman köpeği cinsleri söz konusunda apartman yaşamına uygun köpeklerin yalnızca küçük ırk köpekler oldukları ya da küçük ırk köpeklerin tümünün apartman yaşamına başarıyla adapte olabileceklerini düşünmek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Bazı küçük ırk köpekler inanılmaz bir enerjiye sahip olabilirler, çok yüksek seste havlayabilirler ve kendilerine yeterince zaman ayrılmadığı takdirde sağlıklarını yitirebilirler. Bu perspektiften bakıldığında ev için uygun köpek cinsleri belli özellikleri ağır basanlar olmalıdır şeklinde bir genelleme yapılabilir. Sakin, çok yüksek enerji düzeyi olmayan köpekler günlük enerji ihtiyaçları karşılandığı takdirde apartman yaşamına boyutlarından bağımsız şekilde başarıyla adapte olabilirler. İşte o köpekler...

kafasını dayayıp yatan Boxer cinsi köpek

Boxer

Gün içerisinde Boxer cinsi köpeğinize ayıracak yeterli vaktiniz olursa, mükemmel bir dostluğun ilk adımını atabilirsiniz. Yüksek enerjileri atıldıktan sonra bu öz güvenli ırk apartman yaşamına başarıyla adapte olabilir. Genetik özellikleri nedeniyle özellikle soğuk havalarda dışarıda kalmamaları önerilen Boxer cinsi köpekler temel ihtiyaçları karşılandığı takdirde apartman yaşamına uygun köpekler listelerinin vazgeçilmezlerinden olacaktır. Sevecen, aile üyelerine inanılmaz bağlı, oyuncu ve havlamaktan ziyade gözlemlemeyi tercih eden bu ırk evde yalnız kalmak için fazla hassastır. Bu nedenle gün içerisinde genellikle evde olan veya evden çalışan kişiler Boxer sahiplenerek mükemmel bir yol arkadaşına sahip olabilirler.

evde üç ingiliz buldog yavrusu

İngiliz Bulldog

Apartman köpeği cinsleri sıralamasında İngiliz Bulldog olmazsa olmazlardandır. İnanılmaz güçlü ve aynı oranda rahatlarına düşkün olan bu köpekler çok fazla egzersize ihtiyaç duymazlar. Gün içerisinde tuvalet ihtiyaçlarının karşılanması ve sosyalleşmeleri için dışarı çıkarıldıkları takdirde sakin ve sessiz bir yaşam sürebilirler. Aile bireyleri ile sıcak ilişki kurdukları, apartman hayatına mükemmel derecede uyum sağladıkları ve belirli ölçülerde yalnız kalmayı tolere edebildikleri bilinmektedir.

oturan uzun tüylü Papillon cinsi köpek

Papillon

Apartman yaşamına uygun köpeklerden biri de Papillon cinsidir. Cinse ismini veren kulakları bir yana ışıltılı bir kişiliğe sahip olan Papillon'lar enerji seviyesi yüksek ırklardandır. Gün içerisinde evde çok uzun süre zaman geçiren kişiler için mükemmel arkadaşlar olabilirler. Evde yalnız kalmaya neredeyse hiç tahammül edemedikleri ve uzun süre yalnız kalırlarsa havlama eğilimlerinin arttığı ifade edilebilir. Yanlarında favori insanları olursa ve enerjilerini de atarlarsa Papillon'lar ailenin en eğlenceli üyesine dönüşebilirler.

koltuk tepesinde yatan Pug cinsi köpek

Pug

Pug'lar da apartmanda yaşayabilen köpekler arasında ilk sıralarda yer alırlar. İnanılmaz eğlenceli bir karakterleri vardır. Küçük ırk sınıfında yer alırlar ve apartman yaşamına mükemmel şekilde uyum sağlayabilirler. Ev için uygun köpek cinsleri söz konusu olduğunda tüm ırklar gibi Pug cinsi köpeklerin de iyi bir eğitime ihtiyaçları vardır. Yalnızlık çok onlara göre değildir ve biraz da inatçı olabildikleri bilinir. Kendilerine ilgi gösterilmesi onların sevgi dolu ve uyumlu kişiliklerini parlatacaktır.

açık alanda minyatür pinscher

Minyatür Pinscher

Doberman'ların küçük versiyonları olarak düşünülebilirler, gerçek ise oldukça farklıdır. Minyatür Pinscher, Doberman cinsinden çok daha eski ve ayrı bir ırktır. Kendinden emin tavırları nedeniyle küçük ırk köpekler arasında kral olarak bilinen bu cins korkusuz, enerjik ve oldukça tetikte olmaları ile tanınır. Apartman yaşamına mükemmel şekilde adapte olabilirler ve aile bireylerini sahiplenerek onlarla çok güçlü bağlar kurabilirler.

beyaz tüylü pekiniz kafasını yatağa yaslamış

Pekinez

Yüzyıllar boyunca Çin İmparatorluğu ailesinin yoldaşları olarak yetiştirilen Pekinez cinsi köpekler hassas ve zarif bir yapıya sahip olmaları ile bilinirler. Küçük ırk sınıflandırmasında yer alan Pekinez cinsi köpekler yalnızlıktan da çok hoşlanmazlar. Apartman yaşamına en uygun köpekler arasında olsalar da biraz sesli olabildikleri gerçeğinin göz ardı edilmemesinde fayda vardır. Havlama düzeyleri yüksek olabilir ve enerjilerini atıp evde uzun süre yalnız kaldıklarında havlama ciddi bir sorun haline gelebilir.

kırmızı örtü altında kahverengi tüylü fransız bulldog cinsi köpek

Fransız Bulldog

Güçlü yapısı, büyük kulakları, kocaman gözleri ile çok sevimli bir görünüme sahip olan Fransız Bulldog cinsi köpekler, ev için en uygun köpekler arasında yer alır. Apartman yaşamına sorunsuz şekilde adapte olabilen bu ırk aile üyeleri ile, diğer kişilerle ve diğer köpeklerle iyi anlaşırlar. Orta seviyede tüy döken Fransız Bulldog cinsi köpekler kolaylıkla eğitilebilirler ve havlamaya çok meyilli olmadıkları bilinir. Enerjileri de egzersiz ihtiyaçları da orta seviyededir.

Apartman yaşamına uygun köpekler hakkında genel geçer söylemlerde bulunulsa da doğru bir eğitimle ve düzenli ilgi ile hemen hemen tüm köpekler ev yaşamına adapte olabilir. Siz de hayalinizdeki dostu sahiplenerek yeni ve eğlenceli bir başlangıca adım atabilirsiniz. Dostunuzu bulmak için sahiplendirme sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.