Yaşlı Köpekleri Mutlu Etmenin 6 Yolu

24.07.2021 Deniz Öz


Sadık dostlarımızın farklı yaşam evrelerinde farklı gereksinimleri ve farklı derecede ilgi ihtiyaçları olur. Yavruluk onların enerjilerinin maksimum derecede yüksek olduğu ve her anlarını yeni keşiflerle geçirdikleri bir süreçtir. Bu nedenle ilgi her daim onların üzerinde tutulmalı ve gelişimlerinin desteklenmesi için aktif bir ebeveynlik modeli benimsenmelidir. Yaşlılık dönemi de birçok açıdan yavruluk dönemine benzer. Yaşlı köpek bakımı onların yalnızca tüylerinin taranması, dönemsel olarak banyo yapmaları ya da veteriner hekim ziyaretlerinin zamanında yapılması gibi temel unsurlara indirgenemez. Yaşlı köpekler, yaşlarının ilerlemesine bağlı olarak birçok sağlık sorunu yaşayabilirler, enerjilerindeki azalma nedeniyle onları çevreleyen dünyaya karşı ilgilerini kaybedebilirler. Yaşadıkları tüm değişimler onlarla hayatını paylaşan kişiler için hüzünlü olsa da yaşlı köpekleri mutlu etmek ve onlara daha konforlu bir yaşam sunmak mümkündür. Bu yazımızda yaşlı köpekleri mutlu etmek için pratik ancak etkili yöntemleri sizlerle paylaşacağız.

çimlerde oturan siyah yaşlı köpek

Beslenmesini Özelleştirin

Yaşlı köpekleri mutlu etmek düşünüldüğü kadar zor değildir! Onları mutlu etmek için mümkün olduğunca sağlıklı kalmalarını sağlayarak hayata dahil olmalarını kolaylaştırmak gerekir. Bu amaç için de en önemli gerekliliklerin başında yaşlı köpeklerin ihtiyaçları ve genel sağlık durumlarına özel şekilde formüle edilen yaşlı köpek mamaları ile beslenmelerini sağlamak gelir. Yaşlı köpeklerde hareketsizlik onların zaman içerisinde kilo almasına, fazla kilo da başta hareketsizlik olmak üzere birçok farklı sağlık sorununa neden olabilir. Dengeli ve sağlıklı beslenme yaşlı köpekleri mutlu etmek için en etkili ve geçerli yöntemlerdendir. Veteriner hekimler bazı durumlarda sağlık gereksinimlerini dikkate alarak özel mama önerileri sunabilirler. Öncelikle ele alınması gereken bir durum söz konusu değilse yaşlı köpekler için özel kuru mamalar tercih edilebilir. Yaşlı köpek mamalarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Köpeklerin ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunlar çiğneme fonksiyonlarına zarar verdiyse bu durumda yaş mamalar tercih edilerek besin ihtiyaçlarının karşılanması öncelikli hale gelir. Köpek yaş mamalarına buradan ulaşabilirsiniz.

yaşlı Boxer cinsi köpek

Sosyalleşeceği Bir Ortam Yaratabilirsiniz

Yaşlı köpekler enerji düşüklüğü ve yaşadıkları çeşitli fiziksel hastalıklar nedeniyle kendilerini dış dünyadan soyutlamaya başlayabilirler. Yeni eğitimlere yanıt vermeyebilir veya gün içerisinde miskin miskin yatmayı tercih edebilirler. Fiziksel bir hastalık nedeniyle kendilerini geri çekmediklerinde onların sosyalleşmesi ve yeniden hayata karşı ilgili davranmaları için en temel adımlardan biri sosyal hayatlarını renklendirmektir. Aktif olarak katılım sağlamasa dahi çevresinde aktiviteler görmesi onları mutlu edecektir ve kontrollü bir şekilde doğada vakit geçirmeleri keyiflerini yerine getirecektir. Strese girmeyecekleri ortamlarda ve onları rahatsız etmeyecek insanlarla bir arada zaman geçirmeleri büyük bir farklılık anlamına gelir. Küçük gezintiler bile onların modunu değiştirmek için yeterlidir. Yaşlı köpekleri mutlu etmek gün içerisinde ayrılacak 1 saat gibi kısa bir süre ile dahi mümkün olabilir.

Ona Daha Çok Zaman Ayırın

Köpekler nasıl mutlu olur? sorusuna verilebilecek başlıca yanıtlardan biri de onlara daha çok zaman ayrılmasıdır. Birlikte vakit geçirmek genç ya da yaşlı fark etmez, tüm köpekler için hem heyecan verici hem de keyifli bir deneyim olacaktır. Yaşlı köpekler hayatlarının farklı bir evresinde olabilirler ancak bu durum onların insanları ile birlikte zaman geçirme ihtiyacını ortadan kaldıramaz. Yaşlanma süreci durdurulamasa da yaşlılık döneminde ona uygun yeni aktiviteler bulunarak keyifli ve mutlu olması sağlanabilir.

Onu Konforlu Tutun

Yaşlı köpeklerin düzenli olarak veteriner hekimlerce muayene edilmesi gerekir. Bu dönemde birçok kronik hastalık ortaya çıkabilir ve bu hastalıklar onların hem sağlığını hem de konforunu etkileyebilir. Yaşlı köpeklerde sık görülen hastalıklar hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz. Her hastalığın kesin tedavisinin yapılması söz konusu olmasa da hastalıkların yol açtığı şikayetlerin kontrol edilmesi mümkündür. Örneğin bir köpekte artrit olabilir, tedavi edilmediğinde bu hastalık belirgin ağrılara yol açarak onun yerinden kalkamamasına veya acı çekmesine neden olabilir. Bu durumda temel amaç yaşlı köpeklerin konforunu artırmaya yönelik tedavilerin planlanmasıdır. Yaşlı köpeklere özel beslenme programları ile desteklenen tedaviler, fiziksel sağlık sorunlarının yol açtığı şikayetleri minimize edebilir. Düzenli sağlık kontrolleri ve özel beslenmenin yanı sıra köpeklerin konforunu artırabilecek çeşitli köpek ürünlerinin olduğu da bilinmektedir. Sakin ve konforlu zaman geçirebilecekleri köpek yatakları onların favori eşyalarından olacaktır. Köpek yatakları çeşitlerine buradan erişim sağlayabilirsiniz.

En Sevdiği Aktiviteleri Ona Uyarlayın

Eğitim köpeklerin ve insanların bağlarını güçlendiren, doğru yönetildiğinde köpeklerin büyük bir mutluluk yaşamasını sağlayan aktivitelerdir. Yapılan en büyük yanlışlardan biri köpekler yaşlandığında onların eğitim sürecinin bırakılmasıdır. Elbette bahçede koşarak ve yoğun enerji harcayarak verilen eğitimler artık geride kalmıştır, yine de tüm eğitim süreçleri yaşlı köpeklerin fiziksel ve psikolojik durumlarına uygun şekilde uyarlanabilir. Yaşlı köpeklerden yapamayacakları şeyler istenmemelidir fakat onların strese girmeyeceği kolay taleplerde bulunmak gerekir. Onlarla etkileşime geçilen bu anlar dostlarımızın hem sağlığının korunması hem de dünyaya karşı ilgilerinin taze tutulup bilişsel yeteneklerinin gerilemesinin engellenmesi adına oldukça önemlidir.

ormanlık alanda oturan Alman Çoban Köpeği

Ondan Uzaklaşmayın

Gençlik dönemindeki tüm enerjisini yakından deneyimlediğiniz dostunuzun artık eskisi kadar mutlu ve hareketli olmadığına tanıklık etmek kesinlikle kolay bir tecrübe değildir. Zaman zaman olumsuz düşüncelere teslim olunması ve ister istemez ondan uzaklaşılması söz konusu dahi olabilir. Bu söylem herkes için geçerli değildir elbette, ancak oldukça insani bir savunma mekanizması olarak da kabul edilebilir. Ondan uzaklaşmak onu mutsuz edecektir, nedenini nasılını bilmediği ve anlam veremediği bir durumda kalmasına neden olacaktır. Yaşlı köpeklerin mutluluğu için en önemli gereksinimleri aileleridir ve hayatlarının her döneminde onların sevgisini hissetmek en doğal haklarıdır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.