Yaşlı Köpeklerde En Sık Görülen Sağlık Sorunları

04.07.2021 Deniz Öz


Yaşlı köpekler de mutlu, sağlıklı ve merak güdülerinin teşvik edildiği bir yaşam sürebilirler. Yine de dostlarımız yaşlandıkça yavaş yavaş eski sağlıklarını kaybederler. Bu süreç ne yazık ki durdurulamaz, yaşlılık tüm canlılarda olduğu gibi köpeklerde de etkisini hissettirecektir. Yaşlı köpeklerde en sık görülen sağlık sorunları bizler ne yaparsak yapalım, zaman içerisinde ortaya çıkabilir. En basitinden geçen zaman enerjilerini ve egzersiz dayanıklılıkları azaltır, çeviklikleri ve hareketlilikleri geçmiş dönemlerle kıyaslandığında belirgin ölçüde düşer. Zaman zaman yaşadıkları bu fiziksel değişimler onlarda davranışsal değişimleri de beraberinde getirebilir. Biz ne kadar uğraşsak da en çok sevdikleri aktiviteler artık onların ilgisini çekmeyebilir. Geçirdikleri dönüşüm çoğu zaman göz ardı edilemez seviyeye ulaşabilir; hiç eğitim almamış gibi eve çiş yapmaya başlayabilirler mesela, mesane kasları eskisi kadar güçlü değildir çünkü. Yaşlı köpeklerde geçirilen bu değişimler her daim doğal yaşlanma süreci ile de ilişkili olmayabilir, bazı sağlık sorunları köpeklerde yaşlılık hastalığı olarak sıklıkla görülebilmektedir. Bu yazımızda yaşlı köpeklerde en sık görülen sağlık sorunları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

koltukta yatan yaşlı köpek

Yaşlı Köpeklerde Artrit

Köpekler de yaşları ilerledikçe insanlar gibi artrit geliştirme ihtimalleri yüksek olan canlılardır. Yaşlı köpeklerde en sık görülen artrit şekli dejeneratif eklem hastalığı olarak da bilinen osteoartrittir. Ağırlık taşıyan eklemleri etkileyen, eklemlerde sıvı kaybına, sıvı kaybına bağlı olarak kıkırdak aşınmasına ve kemik büyümesine neden olabilen osteoartrit köpeklerin hareketlerinin kısıtlanmasına ve kronik ağrı yaşamalarına neden olabilir. Hastalık zamanla ilerler, ağırlaşır. Her ne kadar kesin bir tedavisi bulunmasa da hastalığın kontrol altına alınmasını sağlayan ve köpeklerin konforunu stabil tutan çeşitli yöntemler bulunur.

Yaşlı Köpeklerde Böbrek Hastalığı

Yaşlanma ile böbrekler de etkilenmeye başlar. Böbrek hastalıkları bu nedenle yaşlı köpeklerde görülen hastalıklar arasında yer alır. Kronik böbrek hastalıkları genellikle böbrek yetmezliği olarak başlayan ve tam böbrek yetmezliğine uzanan aşamalı bir süreçtir. Tedavisi yoktur, ancak kronik böbrek hastalığı olan köpeklerin semptomlarını hafifletip yaşam kalitelerini ve sürelerini artıracak çeşitli tedavi yöntemleri olduğu bilinir. Zamanında müdahale edilebilmesi için köpeklerin gösterdikleri semptomların erken fark edilmesi ve veteriner hekim ziyaretlerinin aksatılmaması önemlidir. Erken dönemdeki böbrek hastalıkları idrar tahlilleri ile teşhis edilebilir. Teşhis edilen sorun doğrultusunda köpeklerin beslenmelerinin değiştirilmesi mümkündür. Yaşlarına, genel sağlık durumlarına ve kilolarına uygun beslenme önerileri veteriner hekimlerden alınabilir.

denizde gözleri kapalı köpek

Yaşlı Köpeklerde Sağırlık

Yaşlı köpeklerde sık görülen sağlık sorunları arasında sağırlık da yer alır. Sinirlerin işlevini kaybetmeye başlaması ile çoğunlukla yavaş yavaş gelişen bir sağırlık, dostlarımızı etkilemeye başlar. Yaşlılığa bağlı sağırlık oluşumunun ne yazık ki durdurulması mümkün olmadığından köpeğin duyularındaki bu düşüşe adapte olması sağlanmalıdır. Sağırlığın demans ile karıştırılmaması gerekir. Sağır köpeklerin yeni yaşantılarına alıştırılmaları adına onunla yeni iletişim yöntemleri oluşturulmalı ve evden tek başına çıkmamasına özen gösterilmelidir. Sesleri duyamadıkları için dış dünya onlar için oldukça tehlikeli olabilir.

sol gözü kör köpek

Yaşlı Köpeklerde Körlük

Sağırlık gibi körlük de yaşlı köpekleri en çok etkileyen hastalıklar arasında yer alır. Birçok yaşlı köpek kademeli olarak görme yetisini kaybetmeye başlar. Gözdeki dejeneratif değişiklikler veya katarakt gibi bir hastalık nedeniyle körlük ortaya çıkabilir. Görme kaybı yaşadığı düşünülen köpeklerin veteriner hekimler tarafından mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Yaşlılık kaynaklı görme kaybı geriye döndürülemez belki ama katarakt gibi bir hastalığın yol açtığı etkilerin geriye döndürülmesi mümkün olabilir. Görme kaybı yaşayan köpeklerin yeni yaşantılarına adapte edilmesi için ebeveynlerine büyük bir sorumluluk düşer. Her zaman tasma ile gezdirilmeleri, evdeki mobilyaların yerlerinin değiştirilmemesi ve köpeğin adaptasyon sürecinde pozitif yaklaşımlarla desteklenmesi önemlidir. Köpeklerde ani bir körlük gelişiyorsa bu acil bir durum olabileceği için her zamanki gibi veteriner hekimler ziyaret edilmelidir.

uzun kulaklı siyah yaşlı köpek

Yaşlı Köpeklerde Demans

Köpekler yaşlandıkça bilişsel fonksiyonlarında zayıflamalar meydana gelir. Demans belirtileri başlangıç aşamasında çok hafif olabilse de zaman ilerledikçe şiddetlenme eğilimindedir. Yönelim bozukluğu, kafa karışıklığı, açılan kapının ters tarafına yönelme, idrar veya dışkı kazaları, aile bireyleriyle etkileşimde kısıtlanma, uyku düzeninde değişiklik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bilişsel işlev bozukluklarının kesin bir tedavisi olmamakla birlikte bazı durumlarda sürecin ilerlemesini durdurup köpeklerin yaşam kalitesini artıracak çeşitli ilaçlar veya takviyelerin etkili olabileceği bilinmektedir.

Yaşlı Köpeklerde İdrar Kaçırma

Yaşlı köpeklerde görülen hastalıklar arasında idrar kaçırma da yer alır. Yaşın ilerlemesi organların, kasların ve sinirlerin eski fonksiyonlarını kaybetmesine neden olabilir. Köpeklerde idrar kaçırma birçok farklı hastalığın göstergesi olabileceği için veteriner hekimlerin muayenesi oldukça önemlidir. Ancak bu durum tek başına da ortaya çıkabilir. Bu gibi bir durumda köpeklerin dışarı çıkma sıklıklarının artırılması gerekecektir.

şişman ve yaşlı Boxer cinsi köpek

Yaşlı Köpeklerde Obezite

Obezite yaştan bağımsız olarak ortaya çıkabilen kronik bir hastalık olsa da yaşlılık dönemine özgü şartlar nedeniyle yaşlı köpeklerde sık görülen sağlık sorunları arasında yer alır. Yaşlanan köpeklerde eklem rahatsızlıkları ve eklem sorunlarına bağlı olarak ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşanması dostlarımızın hareket düzeyinde azalmaya neden olabilir. Bilişsel kapasitenin azalması ile onları çevreleyen dünyaya karşı ilgilerinin azalması da hareketsizliklerinin dozunu artırabilir. Obezite hem başlı başına ciddi bir hastalıktır hem de diğer kronik hastalıkların nedeni olabilir. Bu nedenle yaşlı köpeklerin beslenmesine özen gösterilmeli ve onların yeterince egzersiz yaptığından emin olunması önemlidir. Onların ilgilerini çekebilmek adına köpek oyuncakları büyük bir fayda sunacaktır, buraya tıklayarak yaşlanan dostunuzu harekete geçirecek oyuncaklar arasından seçim yapabilirsiniz.

Yaşlı köpeklerde görülen hastalıkların birçoğunun önlenmesi ya da iyileştirilmesi mümkün değildir. Ancak bu hastalıkların gelişiminin yavaşlatılması, ötelenmesi ve yol açtıkları şikayetlerin azaltılması için atılabilecek çeşitli adımlar bulunur. Düzenli oyun ve egzersiz köpeklerin formlarının ve bilişsel yeteneklerinin korunmasını sağlar. Beslenme de dostlarımızın sağlığının sürdürülmesinde en çok dikkat edilmesi gereken unsurlardan biridir. Köpeklerin yaşlarına, ırklarına, egzersiz düzeylerine, genel sağlık durumlarına uygun beslenmesi gerekir. Tüm bunlara ek olarak düzenli olarak sosyalleştirilmeleri ve yeni kişilerle/evcillerle/yerlerle tanışmaları da onların mutlu bir dönem geçirmesi adına yardımcı olacaktır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.