Terrier Köpeklerin Bilinmesi Gereken Özellikleri

22.09.2022 Aysegül Tunçay


Her ne kadar boyut olarak küçük ırklar arasında yer alsalar da terrier cinsi köpekler enerji ve hayat dolu olmaları ile bilinirler. Yanınızda bir terrier varken eğlenmemeniz neredeyse imkânsızdır. Ancak bu durum terrier ırkı köpeklerin her ev için uygun olduğu anlamına gelmemektedir.

Terrier ırkı köpeklerin büyük bir kısmı İngiltere'den dünyaya yayılmıştır. Bu köpekler özellikle şehir dışında yer alan evlerde fare avlaması için eğitilmektedir. Airedale cinsi dışında terrier ailesinde hemen hemen tüm köpekler küçüktür. Kişiliklerine ve enerjilerine bakıldığında aslında küçük bir vücutta büyük köpek özelliklerini gösterdiklerini söylemek mümkündür. Bu ırka mensup köpekler sürekli olarak oyun oynamaya, bir yerlere gitmeye ya da etrafta koşturmaya hazırdır.

çimler üzerinde oturan terrier

Terrier Irkına Mensup Köpekler Kimler İçin Uygundur?

Terrier ırkı oldukça güçlü karakteristik özelliklere sahiptir. Bu nedenle bazı kişiler tarafından aşırı sevilirken bazı kişiler tarafından yeterince hoş karşılanmayabilirler. Görece küçük bir yaşam alanına ihtiyacı olan ancak sürekli olarak hareketli ve aktif olan bir köpek isteyenler için terrier ırkı en ideal köpek ırklarından birisidir. Her ne kadar her köpek farklı bir kişiliğe sahip olsa da terrier cinsi köpekler fiziksel etkileşimden çok hoşlanmazlar ve bağımsız yapıya sahiptirler. Bu nedenle kucağınıza alıp gezdirecek veya sevecek bir köpek arıyorsanız terrier sizin için yanlış bir seçim olacaktır.

Terrier cinsi köpekler genellikle sesli canlılardır ve çok havlarlar. Bir terrier sahibi olmadan önce bunu mutlaka göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Eğer köpeği ile oyun oynamayı seven, enerjik ve sabırlı biriyseniz terrier ırkı köpekler sizin için uygun bir yol arkadaşıdır. Terrier ırkı köpekler aynı zamanda çocuklarla çok iyi geçinmektedir. Bu nedenle çocuk sahiplerinin terrier cinsi köpek sahiplenmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

mama yiyen terrier

Terrier Irkı Köpekler Nasıl Beslenmeli?

Terrier ırkı köpeklerin hayatında beslenmenin yeri büyüktür. Onlar için beslenme önüne günde iki kez konan yemekten daha fazlasıdır. Terrier köpekler için avlanmak çok önemlidir. Bu nedenle beslenme zamanlarını onlar için eğlenceli hale getirebilirsiniz. Günlük tüketmesi gereken mama miktarının %30'unu onun bulması için sağa sola saklayabilir, %10'unu ödül topu gibi içine mama konabilen oyuncaklara yerleştirebilirsiniz. İçine mama saklanabilen ödül oyuncaklarını buradan inceleyebilirsiniz. Köpeğinizin günlük alması gereken mama miktarını eksiksiz sunduğuz sürece bu sunuşu eğlenceli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Terrier gibi küçük ırk köpeklerin hızlı metabolizmalarının ihtiyaç duyduğu kaloriyi sağlıklı bir şekilde almaları için formüle edilen küçük ırk köpek maması çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Terrierler enerjik canlılardır ve gün içerisinde çok fazla egzersize ihtiyaç duyarlar. Yorgun düşmemeleri için doğru miktarda beslendiklerinden emin olmak gerekmektedir.

oyun oynayan köpek

Terrier Irkı Köpeklerle Bağ Kurma Yöntemleri

Bir terrier ile bağ kurmanın en hızlı ve kolay yolu onunla oyun oynamaktır. Bu köpekler kendilerinden emin ve dışa açık karakterlere sahiptir. Evde yetişen bir terrier her ne kadar hayatında hiç kemirgen gibi küçük bir canlı görmemiş olsa bile avlanmak ister. Bağ kurmak için avlanma oyunları oynayarak onun bu ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Terrier ırkı köpekler evde hem kendi cinsleriyle hem de diğer cins köpeklerle iyi geçinirler. Eğer evinizde başka bir köpek varsa yeni alacağınız terrier çok yüksek ihtimalle onunla arkadaş olur. Terrier ırkı köpekler mağara benzeri kapalı ve karanlık ortamları severler. Yumuşak bir battaniye ile ona özel bir yer yapabilirsiniz. Buraya sevdiği birkaç oyuncağı yerleştirmek onun kendi köşesine hemen alışmasını sağlar.

Terrier ile arkadaş olmak son derece kolaydır. Size yeterince alıştıktan sonra köpeğinizi gün içerisinde evde yalnız bırakmanızda hiç sakınca yoktur. Ancak terrier cinsi bir köpeği evde yalnız bırakmadan önce tuvaletini yaptığından emin olmanız gerekmektedir. Bununla birlikte evden çıkmadan önce yeteri kadar egzersiz yapmasını da sağlamak köpeğin yalnız geçireceği anlarda sergileyeceği davranışlar açısından çok önemlidir. Aksi takdirde canı sıkılan bir terrier çok fazla havlar ve bu da çevreden şikâyet almanıza neden olabilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.