Köpekler Evde Yalnız Kalabilir mi?

10.05.2023 Deniz Öz


Köpek sahiplenmeden önce, bu yeni dostun beraberinde hangi sorumlulukları getireceği ve bu sorumlulukların alışılan yaşam tarzı üzerinde ne gibi değişikliklere neden olacağı hakkında mutlaka detaylıca düşünmek gerekir. Bu sorumluluklardan biri köpekleri uzun süre evde yalnız bırakmamaktır. Evet, köpekler evde yalnız kalabilir. Ancak evde yalnız kalıp kalamayacakları da ne kadar yalnız kalabilecekleri de köpekten köpeğe değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla potansiyel değişkenler hakkında farkındalık sağlanması köpeklerde hem ayrılık kaygısı oluşma riskini azaltabilir hem de sizinle birlikteyken çok daha mutlu olan köpeğinizin keyfini yerine getirebilir. Bu yazımızda "Köpekler evde yalnız kalabilir mi?" sorusunun yanıtlarını ve köpeği evde yalnız bırakmanız gerektiğinde alabileceğiniz tedbirler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

camdan dışarıya bakan köpek

Köpek Irklarına Göre Yalnız Kalma Kabiliyeti

"Köpekler evde yalnız kalabilir," doğruluk payı barındıran ancak belirli sınırları olduğu unutulmaması gereken bir söylemdir. Köpeklerin evde yalnız kalabilmesi ve bu yalnızlık süresinin sınırları köpeklerin ırklarından ırklarına göre değişiklik gösterebilir. Her köpeğin farklı karakteri bulunmakla birlikte bazı köpek ırklarının yalnız kalması diğerlerine kıyasla daha kolaydır. Diğer bir deyişle bazı ırklara mensup köpekler, yalnız kalmayı daha iyi tolere edebilirler. French Bulldog, Pug, Chow Chow, Boston Terrier, Akita Inu, Basset Hound gibi köpek ırklarının ideal şartlar altında evde 8 saate kadar yalnız bırakılabileceği kabul edilir. Elbette bu zaman dilimi, genellemeden ibarettir.

Köpekleri evde yalnız bırakırken köpeğin yaşı, genel sağlık durumu, eğitimi, beslenme zamanları, egzersiz gereksinimleri, ne kadar sosyal olduğu, evde başka bir evcilin olup olmadığı ve köpekte ayrılık kaygısı görülüp görülmediği gibi değişkenler dikkate alınmalıdır. "Köpeklerde Ayrılık Kaygısı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri" adlı içeriğimizden konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

sandalyeyi kemiren yavru köpek

Evde Yalnızlık Süreleri: Ne Kadarı Uygun?

Köpek sahiplerinin yaygın olarak merak ettiği sorulardan biri "Köpekler evde ne kadar süre yalnız kalabilir?" sorusudur. Bu soruya köpeklerin genel sağlık durumu, duygusal ihtiyaçları gibi önemli değişkenler bir kenara bırakılarak yalnızca yaşam evresi doğrultusunda şu yanıtlar verilebilir.

Yavru Köpekler Evde Ne Kadar Süre ile Yalnız Kalır?

6 aydan küçük yavru köpeklerin evde maksimum 2 saat yalnız bırakılmaları önemlidir. Yetişkin köpeklere oranla çok daha fazla ilgiye ve gözetime ihtiyaç duyan yavru köpeklerin mesaneleri küçüktür, sıkılma olasılıkları ve hem kendilerine hem de eve zarar verme potansiyelleri yüksektir. Yavru köpek sahiplerinin evden çıkmadan önce onlar için güvenli ve eğlenceli bir ortam yaratması gerekir. Yalnız kalmak onlar için başlı başına zor bir süreç olduğundan mental ve fiziksel olarak uyarılabilecekleri güvenli bir ortama ihtiyaç duyarlar. Yavru köpeklerin kendi başlarına zaman geçirmeleri için köpek oyuncakları ideal yardımcılar olarak öne çıkar. Köpeğinizi uzun süre yalnız bırakmayacak olsanız dahi ona yalnız kaldığını unutturacak köpek oyuncaklarının yardımına başvurabilirsiniz. Yavru köpeklerin dikkatini çekecek köpek oyuncaklarını buradan inceleyebilirsiniz.

Yetişkin ve Yaşlı Köpekler Evde Ne Kadar Yalnız Kalabilir?

Yavruluk dönemini geride bırakan ve evde yalnız kalmaya göreceli olarak alışmış yetişkin köpeklerin 4-8 saat boyunca yalnız kalabilecekleri kabul edilir. Mesanelerinin yavruluk dönemine oranla daha büyük olması yetişkin köpeklerin teknik olarak daha uzun süre evde yalnız kalmasına imkân tanır. Elbette köpek oyuncakları, taze suları, dinlenmek için konforlu alanları bulunması kaydıyla.

Yaşlılık dönemindeki köpeklerin ise evde 2-6 saat yalnız kalabilecekleri söylenebilir. Bu süre köpeğin genel sağlık durumuna göre değişebilir. Ne kadar sürede idrara çıkması gerektiği, yakından gözlemlenmesi gereken bir hastalığının bulunup bulunmadığı yaşlı köpeklerin evde yalnız kalabileceği süreyi etkileyebilir.

camdan dışarı bakan beyaz kıvırcık tüylü köpek

Köpeğinizi Yalnız Kalmaya Alıştırma İpuçları

Köpeklerin evde yalnız kalmaya alışması meşakkatli bir sürece dönüşebilir. Özellikle yavruluk dönemi köpeklerin enerjilerinin yoğun olduğu, keşfetme heyecanlarının zirve yaptığı bir yaşam evresidir. Sosyalleşme ihtiyaçlarının yüksek olması ve ayrılık kaygısı yaşama ihtimallerinin varlığı yavru köpeklerin evde yalnız kalmaya pozitif pekiştirmeyle alıştırılmasının önemini artırır.

Köpeğinizi yalnız kalmaya küçük adımlarla alıştırmaya çalışmalısınız. Onu odada güvenli bir ortamda bırakmalı, bu esnada mümkünse çiğneme oyuncaklarıyla oynamasını sağlamalısınız. Odada kalıp sizi takip etmediği takdirde kısa bir süre dışarıda kalıp dönmeli ve onu ödüllendirmelisiniz. Odadan çıktığınızda ağlamaya başlarsa eğitim için bir süre daha beklemenizde fayda olacaktır. Birkaç gün geçtikten sonra yeniden denemelisiniz. Bu noktada onu yalnız bıraktığınız süreyi yavaş yavaş arttırmanız önemli. Böylece onun sizsiz kalmaya kademeli olarak alışmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Köpeğinizi evde bırakmadan önce onunla oyun oynamalı ve enerjisini atıp tuvalet ihtiyacını karşılaması için, aşılarının tam olması kaydıyla, onu dışarı çıkarmalısınız. Köpeğinizin evde olmadığınız süreyi uykuda ve dinlenerek geçirmesi yaşanabilecek potansiyel sorunların azaltılması bakımından önemlidir. Kendi kokunuzun bulunduğu bir tişört ya da kazak bırakmanız da onun güvende hissetmesi adına etkili bir yöntem olarak yorumlanır.

Evcil hayvan sahiplerinin köpeklerini ve/veya kedilerini evde yalnız bırakmadan önce şu tedbirleri almayı unutmaması önemlidir:

  • Taze suya ve beslenme düzeni doğrultusunda mamaya erişimleri bulunmalıdır.
  • Ev ya da bulundukları odanın pencereleri kapalı olmalı ya da pencerelerde gerekli güvenlik tedbirleri alınmalıdır.
  • Mental olarak uyarılmaları için radyo ya da televizyon açık bırakılabilir. Televizyonun devrilmemesi için gerekli tedbirler mutlaka alınmalıdır.
  • Canlarının sıkılmaması adına küçük parçalara ayıramayacakları oyuncaklar yakınlarında bırakılmalıdır.
  • Dinlenmek istedikleri zaman yatabilecekleri konforlu alanlar sağlanmalıdır.

Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.