Köpeklerde Pannus Nedir?

08.10.2022 Deniz Öz


Köpeklerde pannus olarak da bilinen kronik yüzeysel kreatitis henüz tam olarak anlaşılamamış bir göz hastalığıdır. Her ne kadar Alman Çoban Köpeği ırkında sıkça rastlanan bir hastalık olsa da tüm köpek ırklarında görülebilmektedir. Pannus'un ultraviyole ışığa maruz kalmak ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Özellikle yüksek rakımlı ve güneş alan coğrafyalarda hastalığın seyri kolayca kötüleşmektedir.

Pannus'un bağışıklık sistemi rahatsızlığı olduğu düşünülmektedir. Basitçe köpeğin vücudu korneada meydana gelen duruma aşırı reaksiyon verir. Gözde pembe bir belirti olarak başlayan hastalık, yavaş yavaş gözün opaklaşmasına yol açar. Tedavi edilmediği durumlar da ise görme kaybı meydana gelir. Köpeğin gözünde kan damarlarının ve korneaya giren yara dokusunun neden olduğu kademeli bir kötüleşme görülür.

bir gözü opaklaşmış köpek

Köpeklerde Pannus Belirtileri

Kronik yüzeysel keratitis köpeklerde belli başlı belirtilere yol açmaktadır. Bazı köpeklerde tek bir belirti ortaya çıkarken bazı köpeklerde birden fazla belirti görülmektedir. Yaygın görülen pannus belirtileri arasında;

  • Saydam retina tabakasında beyaz, pembe ya da kahverengi ağırlıklı renk bozulması,
  • Görme bozukluğu,
  • Kornea yakınında beyaz renkli ve yağlı kitleler,
  • Yara izi ile gözde iki renklilik,
  • Göz üzerinde doku kalınlaşması,
  • Gözde opaklık yer alır.

Hastalık ileri evreye geldiğinde ise ağrı ortaya çıkmaktadır. Alman Çoban Köpeği, Border Collie ve uzun tüylü Dachsund ırklarında daha sık rastlanır. Pannus'u yüksek rakım ve ışığın tetiklediği düşünülmektedir. Genellikle her iki gözde birden meydana gelir. Bir gözde hafif şiddetli iken diğer gözde daha ileri evrede olabilmektedir. Pannus'un herhangi bir tedavisi yoktur ancak hastalığı yönetmek için uygulanan tedaviler vardır.

güneşin altında dışarda oyun oynayan köpek

Köpeklerde Pannus Nedenleri

Pannus, hala birçok yönüyle anlaşılabilmiş bir hastalık değildir. Hastalığın henüz keşfedilememiş kısımları arasında nedenleri de yer almaktadır. Pannus hakkında kesin olarak bilinen az sayıdaki bilgiden bir tanesi tüm köpeklerde görülebileceğidir. Tam olarak nedenleri bilinmese de hastalığa yol açtığına kesin gözüyle bakılan bazı durumlar vardır. Bu durumlar;

  • Dumana maruz kalma,
  • Güneş ışığı gibi ultraviyole ışığa maruz kalma,
  • Yüksek rakımlı ve yıl boyunca güneşli coğrafyada bulunma şeklinde sıralanabilir.

gözü muayene edilen köpek

Pannus Teşhisi ve Tedavisi

Pannus, belirtilerin ortaya çıkmasıyla birlikte fark edilebilir bir hastalıktır. Bu belirtilerin birinin ya da birkaçının görülmesi durumunda köpeğin vakit kaybetmeden veterinere götürülmesi gerekir. İlerleyen bir hastalık olduğu için zaman içerisinde daha da kötüleşmektedir. Hastalığın derinliğinin ve yol açtığı hasarın anlaşılabilmesi için kornea boyama testi uygulanmaktadır. Doğru teşhisin konabilmesi için detaylı bir göz muayenesi gerekmektedir.

Günümüzde hastalığın kalıcı bir tedavisi yoktur ancak topikal ilaçlar ile kontrol altına alınabilmektedir. Bu ilacın ömür boyu kullanılacağı anlamına gelmektedir. Steroid içerikli topikal ilaçlar köpeklerde hastalığı tetikleyen bağışıklık sistemini bastırmayı sağlar. Hastalığın şiddetli olduğu durumlarda tedavi amaçlı olarak hastalanan dokular cerrahi olarak alınır ya da kriyocerrahi yöntemleriyle dondurulur. Radyasyon tedavisinin de önemli etkileri vardır. Pannus'un erken teşhis edilmesi ve hemen tedaviye başlanması durumunda köpekte çok ileri seviye görme bozukluğu meydana gelmeyecektir ve bu da köpeğin mutlu bir şekilde hayatını sürdürmesini sağlar.

Hastalığın ilerlediği durumlarda köpeğin bir ya da her iki gözünde ciddi görme kayıpları meydana gelebilir. Ultraviyole ışığın durumu kötüleştirdiği göz önünde bulundurularak hasta köpeğin güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkarılmaması tavsiye edilmektedir. Hatta bazı köpeklerin özel bir güneş gözlüğü kullanması gerekir. Bu gözlükler köpeklerin kafasına uyacak ve rahatlık sağlayacak şekilde özel olarak tasarlanmaktadır. Gündüz saatlerinde dışarı çıkan hasta köpeklerin mutlaka gözlük takması gerekmektedir. Aksi takdirde hastalığın ilerlemesine yönelik uygulanan ilaç tedavisi etkisini yitirmektedir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.