Sahibine En Sadık Köpek Cinsleri

19.02.2021 Deniz Öz


Köpekler ve insanlar arasında derin bir dostluk vardır. Bu dostluk şefkat, sevgi, paylaşım ve sadakat barındırır. Köpek ve insan arasında kurulan iletişim, köpeklere sergilenen yaklaşım ve onların karakteri ilişkideki duyguları çeşitlendirebilir. Her köpek farklı karaktere sahiptir ve dolayısıyla her ilişki kendi dinamikleri ile evrilir.

Köpeklerin en belirgin ortak özelliklerinden biri sadakat duygularının gelişmiş olmasıdır. Ancak sadakat söz konusu olduğunda bazı cinslerin diğerlerinden bir adım önde olduğu bilinmektedir. Bu yazımızda en sadık köpek cinsleri özelinde bilgi bulabilirsiniz.

parkta dolaşan alman çoban köpeği

Alman Çoban Köpeği

En güçlü, en zeki, en popüler ve en sadık köpek ırkları arasında Alman Çoban Köpekleri ilk sıralarda karşımıza çıkıyor. Öğrenme kapasiteleri çok yüksek olan Alman Çoban Köpekleri bu özellikleri nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde askeriye ve polisiye gibi kritik alanlarda tercih ediliyorlar. Bu cinsin sahiplerine karşı çok sadık olduğu ve tanıdığı kişilerle iyi bağlar kurdukları biliniyor. Ailelerine ve bölgelerine karşı aşırı korumacı olabildikleri için erken dönemde sosyalleştirilmeleri ve mümkünse profesyonel eğitimden geçirilmeleri öneriliyor.

çimlerde ayakta duran kırmızı tasmalı köpek

Akita İnu

Akita İnu'lar söz konusu olduğunda onları tanımlayacak birçok güzel özellik akıllara gelir. Ailelerine karşı sıcak tavırlar sergilerken yabancılara karşı tetikte olurlar, cana yakındırlar, çok cesurdurlar ve filmlere konu olacak denli de sadıktırlar. Özellikle Hachiko filminden sonra sadık köpek cinsleri arasında olduğu fark edilen Akita İnu'ların koruma içgüdülerinin mükemmel derecede geliştiği bilinmektedir. Bonus olarak bu cinsin, Japonya'da şans ve sağlık getirdiklerine inanıldığı bilgisini de sizlerle paylaşmak isteriz.

siyah burunlu kahverengi köpek

Boxer

Kaslı bir vücut, sarkık bir surat, asil bir duruş ile karakterize görünüme sahip olan Boxer'lar sahiplerine karşı çok koruyucu olmakla kalmaz sadakatleri ile de fark yaratırlar. Ailelerine çok düşkün olurlar ve ailelerindeki her kişi ile özel bir bağ kurarlar, yine de lideri olarak tek bir kişiyi benimserler ve o kişi ile aralarına kimse giremez. Duygusal yapıları yalnız kalmaya tahammüllerini belirgin ölçüde azaltır, ayrılık kaygısı cins arasında yaygın şekilde görülür. Bu nedenle Boxer'lar mümkün olduğunca yalnız bırakılmamalıdır; bırakılmaları gerekiyorsa da zaman geçirebilecekleri oyuncaklar ile endişelerinin azaltılması gerekir. Köpek oyuncakları kategorimize buradan ulaşabilir, hassas ruhlu dostunuzun can sıkıntısını geçirecek bir oyuncak seçebilirsiniz.

kulübesinde oturan küçük ırk köpek

Yorkshire Terrier

En küçük köpek ırkları arasında da en sadık köpek cinsleri arasında da yer alan Yorkshire Terrier ülkemizde oldukça popülerdir. Sevimlilikleri ile herkesi kendine hayran bırakan bu cins boyutları ile tezat oluşturacak bir cesarete sahiptir. Zekaları ve cesaretleri ile kimi zaman kendilerini zor durumlara sokabilirler, ancak sadakatlerinden asla ödün vermezler. Sahipleri ile çok özel bağlar kuran Yorkshire'lar erken dönemde sosyalleştirilmediklerinde diğer hayvanlara ve yabancı kişilere karşı sıcak olmayan tavırlar sergileyebilirler.

göl kenarında ayakta duran büyük ırk köpek

Saint Bernard

Devasa cüssesi, muhteşem tüyleri ve sevimliliği ile kalpleri kazanan Saint Bernard, sahip olduğu fiziksel özellikler nedeniyle kurtarma köpeği olarak görevlendirilen ırklardan biridir. Tıpkı Hachiko filmiyle ünlenen Akita İnu'lar gibi bizim ülkemizde de bu cins "Beethoven" filmiyle daha çok tanınır hale gelmiştir. Saint Bernard'lar oldukça sadık olmalarının yanı sıra diğer hayvanlara ve yabancılara karşı nazik davranırlar. Ailelerine karşı koruyucu olurlar ve onlarla ilgilenebilirler; sadakatleri sahiplerini memnun etme isteklerine atfedilmiştir.

dört büyük ırk kahverengi köpek

Golden Retriever

Gerek sevimlilikleri gerekse oyunculukları ile yalnızca ülkemizde değil dünya genelinde en popüler ırklardan biri olan Golden Retriever cinsi köpekler ailelerine karşı büyük bir sadakat gösteriyor. Çok güçlü bir koruma güdüsüne sahip olmasalar da sahipleri ile sadakate ve sevgiye dayanan muazzam bir ilişki kurdukları biliniyor. Çok zeki olmaları her defasında şaşırtan videolara denk gelmemizi sağlarken "Golden" ile bir hayat hayalini kurmak bile keyiflenmeye yetiyor.

bahçede ayakta duran küçük ırk beagle

Beagle

Çok başarılı bir avcı, aynı zamanda sahibine karşı bonkörlük derecesinde sadakat gösteriyor. Kokulara karşı çok hassas olduğundan tasmasız gezdirilmesi önerilmese de Beagle'lar için sahiplerini bırakmak pek kolay görünmüyor. Geçmişinin antik Yunan'a kadar uzandığı belirtiliyor, neşeli halleri ve sevimli görüntüsü ile birleşince Beagle'lar her zaman popüler kalmayı başarıyor.

çimlerde yürüyen kahverengi tasmalı köpek

İngiliz Bulldog

Basık burun yapısı nedeniyle horlayan ve homurdanmaları ile tanınan İngiliz Bulldog zaman zaman şaşırtan bir enerjiye sahip olsa da genellikle dinlenmeyi tercih eden bir ırk olma özelliği taşıyor. Çok fazla havlamaması ve egzersiz ihtiyacının az olması nedeniyle apartman hayatına mükemmel derecede uyum sağlayan bu antik savaşçılar, en sadık köpek cinsi listelerinin vazgeçilmezi. Sadakatleri yüksek korumacılıkları ile birleşiyor ve bu güzel dostlar gururlu duruşları ile de ikonik bir özellik taşıyor.

Köpekler Neden Sadık Olur?

Köpeklerde sadakat olgusunu ırksal olarak sınıflandırmaktan ziyade türün bir özelliği olarak kabul etmek çok daha doğru bir yaklaşımdır. Köpekler neden sadık olur sorusunun yanıtları da bu yaklaşımı doğrular niteliktedir. Çoğu görüş yemek, su ve kalacak yer bulabildikleri için köpeklerin sadık oldukları yönünde olsa da işin aslının daha komplike olduğuna inanılır. Köpeklerle insanlar arasındaki geçmiş binlerce yıl önceye dayanmaktadır. Yapılan arkeolojik kazılarda iki tür arasındaki dostluğun 13 bin yıl önce bile başlamış olduğunu gösterir. Duygusal gelişimlerini insanlarla birlikte sürdürmeleri sadakatlerinin kaynaklarından biri olarak kabul edilir. Bir diğer görüş köpeklerde sadakatin sürü halinde yaşamalarından kaynaklandığı yönündedir. Köpekler sürü halinde yaşarlar ve sosyal canlılardır. Bu yaşam şekli onların hayatta kalmak için geliştirdikleri en önemli stratejilerden de biridir. Sürü zihniyetinin insanlar ve köpekler arasındaki sadakate etkide bulunduğu birçok uzman tarafından ifade edilmektedir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.