Köpeklerde En Çok Görülen Davranış Sorunları

05.01.2023 Aysegül Tunçay


Köpeklerde davranış sorunları genellikle köpek sahipleri tarafından yanlış anlaşılır ve yanlış ele alınır. Özellikle ilk kez bir köpeğe sahip olacak kişiler arasında bu durumla son derece sık karşılaşılır. Köpeklerde yaygın görülen davranış bozuklarını anlamak bu sorunları çözmek ya da önlemek için önemlidir.

Temel eğitim köpeklerde birçok davranış sorununun önlenmesinde ya da var olan sorunların kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Ancak farklı davranış bozukluklarının altında farklı nedenlerin yatabileceği göz ardı edilmemelidir. Köpeğinizin daha uzun ve sağlıklı bir hayat yaşaması için onu daha iyi tanımanız gerekir.

sahibinin yanından duran köpek

Havlama

Köpekler havlama, uluma ya da sızlanma gibi farklı sesler çıkarır. Aşırı miktarda havlama bir davranış sorunu olarak değerlendirilmektedir. Aşırı havlama sorununu düzeltmeden önce bu sorunun altında yatan nedeni keşfetmek gerekir. Köpekler çok farklı nedenlere bağlı olarak aşırı havlayabilir. En yaygın aşırı havlama nedenleri arasında;

  • Uyarma,
  • Oyun oynama isteği,
  • İlgi çekme,
  • Anksiyete,
  • Can sıkıntısı,
  • Diğer köpeklere cevap verme yer alır.

Köpeğe verilecek çeşitli eğitimler ile aşırı havlama davranışı kontrol altına alınabilmektedir. Bu eğitim sürecinde tutarlı ve sabırlı olmak son derece önemlidir. Köpeğin neden sürekli havladığını anladıktan sonra bu durumu ortadan kaldırmak çok daha kolaydır.

bahçede çukur kazan köpek

Çiğneme

Çiğneme her köpek için doğal bir süreçtir. Hatta çiğneme birçok köpek için son derece önemli içgüdüsel bir harekettir. Ancak aşırı çiğneme çok çabuk bir şekilde davranış bozukluğuna yol açabilir. Bu duruma yıkıcı çiğneme denir. Köpek etrafında yer alan çeşitli eşyaları ya da oyuncakları sürekli olarak çiğneyerek parçalar. Yıkıcı çiğneme nedenleri arasında;

  • Yavru dişlerinin değişmesi,
  • Sıkılma,
  • Yetersiz egzersiz,
  • Anksiyete,
  • Merak bulunur.

Köpeğinize çeşitli çiğneme oyuncakları alarak eşyalara zarar vermesini engelleyebilirsiniz. Kemik, halat ya da peluş gibi farklı çiğneme oyuncaklarını buradan inceleyebilirsiniz. Ayrıca evde olmadığınızda köpeğinizin kafesinde ya da ayrı bir odada kalmasını sağlayarak eve zarar vermesinin önüne geçebilirsiniz. Ancak kalıcı bir çözüm için köpeğinizin neden bu davranışı gösterdiğini anlamak ve ona göre hareket etmek gerekir.

toprak kazan köpek

Kazma

Köpeklerde kazma ve eşelenme bir diğer içgüdüsel davranıştır. Fırsat verdiğinizde hemen hemen her köpeğin toprak kazacağından emin olabilirsiniz. Özellikle terrier gibi bazı ırklarda bu durum daha yaygındır. Çünkü bu köpeklerin avlanma geçmişleri vardır ve toprağı kazarak avlarını sonrası için saklamaya çalışırlar. Ancak köpeklerde toprak kazmanın tek nedeni bu değildir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen eşelenme ve kazınma hareketi davranış bozukluğu olarak değerlendirilir. Köpeklerde kazmanın altında görülen yaygın nedenler;

  • Can sıkıntısı,
  • Yetersiz egzersiz ve fiziksel aktivite,
  • Anksiyete,
  • Avlanma iç güdüsü,
  • Rahatlama davranışı,
  • Kemiklerini ya da oyuncaklarını saklama isteği,
  • Bir yerden kaçma isteği şeklindedir.

Köpeğin bahçenizi ya da sokakta gördüğü ağaçların dibini kazması zehirlenme ya da parazit gibi başka diğer problemlere yol açabilir. Bunu önlemek için köpeğinizin neden eşelendiğini bulmanız gerekir. Köpeğinizle daha fazla ilgilenerek ve onu daha fazla dışarı çıkararak bu hareketi önleyebilirsiniz.

çevresindeki eşyalara zarar vermiş köpek

Ayrılık Kaygısı

Ayrılık kaygısı köpeklerde en çok tartışılan davranış bozukluklarından birisidir. Ayrılık kaygısı genellikle bir davranışlar bütünü olarak değerlendirilir. Aşırı havlama, çiğneme, evin içerisine tuvaletini yapma, yıkıcı tırmalama bu davranışlardan bazılarıdır.

Ayrılık kaygısı belirtileri oldukça kolay fark edilebilir. Köpeğin yalnız başına kaldığında evdeki eşyaları parçalaması ya da bağırması en yaygın görülen durumdur. Bu davranışlar köpeğin evde yalnız başına kaldığı ilk 15 - 45 dakikalık zaman diliminden sonra başlar.

Ayrılık kaygısını yenmek zordur. Köpek için ciddi bir eğitim ve davranış değişikliği gerektirir. Çok ciddi ayrılık kaygısı yaşayan bazı köpeklerde sakinleştirici ilaç kullanımı da gerekebilmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.