Köpeklerde Mevsimsel Tüy Dökülmesi

20.06.2022 Aysegül Tunçay


Köpeklerin tüy dökmesi hemen hemen tüm köpek sahiplerinin karşılaştığı durumlar arasında yer almaktadır. Tüm köpekler bir noktaya kadar tüy dökmektedir. Ancak hipoalerjik olarak da bilinen bazı türlerde dökülen tüy miktarı çok azdır. Özellikle çift katmanlı kürke sahip olan köpeklerde ise çok yüksek miktarda tüy dökülmesi meydana gelmektedir. "Köpeklerde mevsimsel tüy dökümü ne kadar sürer?" sorusu her köpek sahibinin ilk tüy dökme mevsiminde kendisine sorduğu sorulardan birisidir. Bu süreler köpek ırklarına göre değişiklik gösterir.

tüyleri taranmış siyah köpek

Köpeklerde Mevsimsel Tüy Dökülmesi

Genel olarak köpeklerin büyük bir kısmında, özellikle sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde, tüy dökümü en yüksek seviyeye çıkmaktadır. Çift katmanlı kürke sahip olan köpeklerde bu katmanlar alt ve üst katman şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Üst katman dışarıdan gördüğümüz ve dokunduğumuz katmandır. Alt katman ise daha yumuşak ve kısa tüylerin yer aldığı ikinci katmandır. Köpeklerde tüy dökme mevsimi aslında hava sıcaklığının değişimi ile birlikte seyreder. Havalar ısındığında köpeklerin kışlık tüyleri dökülür ve yerine daha ince tüyler çıkar. Havalar soğumaya başladığında ise köpekler daha ince olan tüylerini dökerler ve onları soğuk kış aylarında sıcak tutacak daha kalın yapılı tüyler çıkar.

Ancak tüm kürk türleri aynı şekilde değişmez. Bichon ve Shih Tzu gibi türlerin alt katman tüyleri daha azdır. Bu nedenle mevsimsel dökülmelerde daha az tüy dökülmektedir. Newfoundland ya da Malamut cinslerinde ise tüy dökülmesi oldukça ciddi boyutlara varır. Köpeğinizin cinsî ne olursa olsun özellikle mevsimsel dökülme zamanında mutlaka düzenli olarak taranmaları gerekmektedir. Köpeklerin tüy yapılarına uygun tarama ekipmanlarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

tüyleri bakımsız kalmış köpek

Köpeklerde Yıllık Tüy Dökülmesi

"Köpekler hangi aylarda tüy döker?" sorusunun aslında net bir cevabı yoktur. Çünkü tüylü tüm canlılar sürekli olarak tüy dökerler. Süreklilik arz eden dökülme durumu tüy ve tüy foliküllerinin doğal döngüsünden kaynaklanmaktadır. Foliküller gelişir, gelişimlerini tamamlar ve sonunda dökülürler. Folikülün döngüsü köpeğin türüne, yaşına, hormon dengesine, yaşadığı çevreye, beslenme şekline ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Köpeğin tüylerinin uzunluğu ya da tüylerinin dokusu genetik faktörlere de bağlıdır. Poodle ve Yorkshire Terrier gibi köpek ırklarında tüyler sürekli olarak büyür. Bu türlerde kıl kökleri daha uzun ömürlüdür. Bu nedenle tüyleri çok az dökülür. Labrador ya da Husky gibi türlerde ise kıl köklerinin ömürleri çok kısadır. Bu türlerde tüyler hem mevsimsel hem de yıllık olarak çok daha fazla dökülür.

dışarda tüyleri taranan köpek

Köpeklerde Tüy Dökülmesine Sebep Olan Diğer Faktörler

Köpeklerde en yaygın tüy dökülme sebebi mevsimsel dökülmedir. Ancak tüy dökülmesinin daha farklı birçok nedeni vardır. Köpeğin genel sağlığı, tüylerinin üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Nedensiz yere aşırı tüy dökülmesi bir hastalık belirtisi olabilmektedir. Cilt problemleri, hormon hastalıkları, yetersiz beslenme, vitamin yetmezliği ve diğer metabolik rahatsızlıklar tüy dökülmesine yol açabilmektedir. Köpeğinizde durduk yere çok miktarda tüy dökülmesi olduğunu fark ettiğinizde veteriner hekim ile iletişime geçmeniz tavsiye edilmektedir.

tüyleri taranan küçük ırk köpek

Köpeklerde Tüy Dökülmesini Kontrol Altına Alma

Tüy dökülmesini tamamen engellemenin bir yolu yoktur. Mevsimsel dökülmeler köpekler için sağlıklı ve doğal bir süreçtir. Köpeğinizi tıraş ettirmek çok doğru bir seçenek değildir. Bu şekilde köpeğin doğal ısınma ya da soğuma mekanizmasına etki etmiş olursunuz. Tüylerin tıraş edilmesi tüylerin dökülmemesini ya da daha az dökülmesini sağlamaz. Bu noktada tüylerin tıraş edilmesinin sürece tek katkısı dökülen tüylerin daha az görülmesidir.

Düzenli olarak tüylerin taranması tüm köpekler için çok önemlidir. Canlılığını yitirmiş tüyler düşmeden toplanabilir. Bu sayede evde çok fazla tüylenme meydana gelmemektedir. Ayrıca ölü tüylerin bir araya gelerek tüylerin mat gözükmesine neden olmasını bu şekilde engellemek mümkündür. Köpeğin düzenli olarak taranması cilt tarafından üretilen doğal ve sağlıklı yağların tüm tüylere dağılmasını sağlar. Bu nedenle düzenli olarak taranan köpeklerin tüyleri daha sağlıklı olduğu gibi aynı zamanda daha parlak gözükmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.