Maltese Terrier Mama Seçimi İpuçları

19.01.2024 Aysegül Tunçay


Hem ülkemizde hem de dünya genelinde en popüler küçük köpek ırkları arasında yer alan Maltese Terrier'ler sevgi dolu ve uysal karakterleri ile tanınıyor. Son derece zeki ve hayat dolu olan Maltese'ler oyun oynamaya ve gün boyu aktif bir yaşam sürmeye bayılıyor. Beyaz ve tonlarında, uzun, ipeksi tüyleri ırkın öne çıkan fiziksel özellikleri arasında ilk dikkat çekenlerden. Yetişkinlik döneminde ağırlıkları 3-4 kilogram aralığında seyreden Maltese Terrier köpekler sağlıklı köpek maması çeşitleri ile beslendiklerinde, aktif bir yaşam sürüp düzenli olarak veteriner hekim kontrollerine götürüldüklerinde 15 yıla kadar yaşayabiliyor. Genel anlamda sağlıklı bir ırk olarak kabul edilseler de Maltese Terrier köpeklerin özel beslenme gereksinimlerinin bulunduğunun bilinmesi önemli. Bu yazımızda Maltese Terrier mama önerisi arayışında olanlara yardımcı olmasını umduğumuz bilgiler paylaşacağız.

Çimlerde duran Maltese Terrier

Maltese Terrier Köpekler Nasıl Beslenmeli?

Tüm köpekler gibi Maltese Terrier köpekler de kaliteli mamalar ile beslenmelidir. Bu kapsamda kaliteli hayvansal protein kaynaklarının kullanıldığı, köpekler tarafından doğal olarak sentezlenemediğinden besinler aracılığı ile alınması gereken sağlıklı yağlar bakımından zengin, kolay sindirilebilen karbonhidrat barındıran ve mineraller ile vitaminlerin formülünde dengeli bir şekilde bulunduğu köpek maması çeşitleri öne çıkıyor.

Maltese Terrier beslenmesi için kuru mama arayışında belli adımların takip edilmesi tavsiye edilir. Bu adımlardan ilki, küçük ırkların beslenme gereksinimlerinin gözden geçirilmesidir. Maltese Terrier'ler küçük ırk köpeklerdir ve metabolizmaları orta veya büyük ırk köpeklere oranla çok daha hızlı çalışır. Onlar için uzun süre tok tutan ve aynı zamanda hızlı metabolizmalarının ihtiyaçlarını karşılayan kuru mama alternatifleri arasından seçim yapılması en doğrusu olacaktır. Küçük ırk köpekler için özel formüle edilen mamaların da hepsi aynı besleyicilikte ve/veya kalitede değildir. Dolayısıyla içeriklerinin ve içeriklerinin sunduğu faydaların değerlendirilmesi gerekir.

Proteinler Maltese Terrier beslenmesinin temelini oluşturur. Kaliteli proteinler sayesinde hem genel sağlıkları desteklenebilir hem enerji seviyeleri dengede tutulabilir hem de yağsız kas kütleleri korunabilir. Yeterli oranda protein ile buluşamayan köpeklerde kasların onarımı ve gelişimi desteklenemez. Diğer önemli metabolik süreçlerin işleyişi de zarar görebilir.

Yağ asitleri de Maltese'ler için olmazsa olmaz besin gruplarından biridir. Özellikle Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri gerek enerji metabolizmasında aldıkları rol gerek beyin fonksiyonlarını desteklemesi gerekse cilt ve tüy sağlığına sundukları katkılarla köpekler için vazgeçilmezdir. Uzun ve ipeksi tüylere sahip Maltese'ler için sağlıklı yağların sunduğu faydalar net bir şekilde gözlemlenecektir.

Maltese Terrier mama önerisi söz konusu olduğunda ürünlerin içerdiği karbonhidratların kalitesinin de göz önünde bulundurulması önemlidir. Karbonhidrat günlük enerji ihtiyaçlarının karşılanması adına son derece önemli bir besin grubudur. Kolay sindirilebilen karbonhidratlar sindirim sistemi sağlığının desteklenmesi bakımından da kritik bir işleve sahiptir.

Maltese Terrier'ler için vitaminler ve mineraller de elzemdir. Genel sağlıklarının desteklemesi için A, D, E ve B vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum ve fosfor gibi minerallere ihtiyaç duydukları bilinir. Bu vitamin ve mineraller bağışıklık sisteminin desteklenmesinden iskelet sisteminin güçlenmesine dek birçok temel süreçte görev yapar.

mama yiyen Maltese Terrier

Küçük Irklar Büyük Seçimler: Maltese Terrier'ler İçin Beslenme Önerileri

Ailesine olan düşkünlüğünü her an onların yanında zaman geçirmeye çalışarak gösteren, enerjileri ile evin en sevgi dolu üyesi olarak ilan edilen Maltese Terrier'ler için mama seçimi sırasında, az önce belirtilen tüm unsurlara eş zamanlı dikkat edilmesi gerekir. Onların diş ve çene yapılarına uygun mama tanelerine sahip olan, ipeksi ve uzun tüylerinin ışıldamasını sağlarken sindirim sistemi sağlığına iyi gelen köpek mamaları sayesinde sağlıklı ve konforlu kalmaları kolaylaşabilir.

Özel ırk köpek mamaları dendiğinde akıllara ilk gelen marka olan Royal Canin, Maltese Terrier ırkına mensup yetişkin köpeklere özel mama formülü ile adından söz ettirmeyi başarıyor. Uzun ve ipeksi tüylerinin devamlılığına katkı sunmak üzere sağlıklı yağlar barındıran, kaliteli protein kaynakları sayesinde metabolizmaya iyi gelen, çiğnemeyi teşvik eden tane yapısı ile hem diş hem de sindirim sistemi sağlığına fayda sağlayan Royal Canin Maltese Terrier Yetişkin Köpek Maması, 10 aydan büyük Maltese'ler için tercih edebilecek kaliteli kuru mamalar arasında yer alıyor.

Formülü, kısırlaştırılmış köpekler için de uygun olan mama, gurme dostlarımızın lezzet beklentilerini eksiksiz karşılıyor. Hem dışkının kokusunu hem de miktarını azaltmaya yardımcı olan içeriği, mineraller ve vitaminler bakımından da oldukça zengin. Siz de yetişkinlik dönemine adım atan ve/veya kısırlaştırılan dostunuz için Royal Canin kalitesini tercih edebilirsiniz. Royal Canin Maltese Terrier Yetişkin Köpek Maması hakkında detaylı bilgi alıp sipariş oluşturmak için buraya tıklayabilirsiniz.

mama kabının başında duran Maltese Terrier

Maltese Terrier Köpekler İçin Beslenme Düzeni de Doğru Planlanmalı

Maltese Terrier köpekler için en kaliteli kuru mama alternatifinin tercih edilmesi beslenmenin ideal şekilde planlanması adına kritik öneme sahip olsa da sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda farklı unsurların da dikkate alınması gerekir. En basitinden, günlük öğünlerinin doğru planlanması son derece önemlidir. Tüm küçük ırk köpekler gibi Maltese'ler da hızlı bir metabolizmaya sahip olduğundan yetişkinlik dönemlerinde günde en az iki öğün beslenmeleri tavsiye edilir. Öğünlerinin sıklığı hem yaşlarına hem de aktivite düzeylerine göre artırılabilir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta onlara sunulan ödüllerdir. Maltese Terrier ırkı köpekler aşırı yemek yediklerinde ve/veya yeterince egzersiz yapmadıklarında kilo almaya yatkın olurlar. Günlük kalori miktarları, tükettikleri kuru mamalar ile karşılandığında ödül mamalarının kendilerine dikkatle sunulması gerekir. Tüm ödül mamaları belli oranda kaloriye sahiptir, dolayısıyla beslenmeye eklendiklerinde kalori miktarları göz önünde bulundurularak tükettikleri kuru mama miktarının azaltılması gerekebilir. Böylece kilo kontrollerinin sağlanması kolaylaşacaktır.

Yazımızda Maltese Terrier köpekler için genel anlamda kabul edilmiş sağlıklı beslenme kriterlerine değinmiş olsak da her köpek benzersiz ihtiyaçlara sahip olabilir. Bu nedenle veteriner hekimlerin önerileri ve beslenme ile ilgili yaptıkları planlamalar odağında hareket edilmelidir.

Maltese Terrier ırkı köpeklerin yaşlarına, genel sağlık durumlarına ve aktivite düzeylerine uygun beslenmeleri sağlıklarının korunup sürdürülmesi bakımından belirleyici unsurlardandır. Yine de egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği hakkında farkındalığın artırılması gerekir. Yüksek enerjiye sahip olan Maltese'lere her gün egzersiz yaptırılması ve onlarla oyun oynanması gerekir. Böylelikle fiziksel ve mental uyarılma ihtiyaçları karşılanabilir, insanları ile sağlıklı ilişkiler kurup daha mutlu bir yaşam sürmeleri sağlanabilir. Onunla oynayacağınız oyunları keşfetmek için Köpeklerle Oynanabilecek Eğlenceli Oyunlar içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.