Köpeğinizin Sizi Sevdiğini Belli Eden Davranışlar

18.01.2021 Deniz Öz


Köpekler en yakın dostlarımızdır. Binlerce yıldır hayatımıza eşlik eden dostlarımızla birlikte yaşamaya başladığımızda bu gerçek net bir şekilde anlaşılır. Onlarla yaptığımız yürüyüşleri heyecanla beklemeleri, eve geldiğimizde dünyanın en mutlu canlısına dönüşüp kuyruk sallamaları, gözlerimizin içine bakarak bizden bir hareket beklemeleri, üzgün olduğumuzda bizi yatıştırmak için çaba harcamaları gibi çoğaltabileceğimiz birçok davranışla içimize işlerler.

Onların dünyasına girince ise duygularını nasıl farklı şekillerde ifade ettiklerini anladığımız anda "bizi seviyorlar mı?" sorusunu düşünmeye başlamamamız mümkün değildir. Bizi sevdiklerini söyleme şekilleri farklılaşsa da "köpekler sahibini sevdiğini nasıl belli eder?" sorusuna verilebilecek genel yanıtlar vardır. Bu yazımızda köpeğinizin sizi sevdiğini belli eden davranışlar özelinde bilgi bulabilirsiniz, keyifli okumalar dileriz.

Göz Teması Kuruyorsa

Uzun süreli göz teması sevilen, güvenilen canlılarla kurulur. Tıpkı biz insanlar gibi köpekler de uzun göz temasları kurma eğilimindedir, tabii sevdikleri kişilerle. Eğitim süreçlerinde de fayda sağlayan bu davranış modeli dostlarımızda derin bir bağ kurulması adına da oldukça yararlı olacaktır. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde köpeklerin sahipleri ile göz temas kurduklarında "mutluluk hormonu" olarak bilinen oksitosin salınımlarının arttığı gösterilmiştir. Bu hormon annelerin bebekleri ile ilk bağ kurdukları anda salgıladıkları hormonun aynısıdır! Gerisini siz değerlendirin... Oyun oynarken veya onu severken kendisiyle doğal olarak oluşan göz temasını sürdürebilirsiniz. Ancak bu davranış için onu zorlamamalısınız, kendisini baskı altında hissettiği anda kafasını başka bir yöne çevirebilir ve romantik an hayaliniz suya düşebilir.

Ağırlığını Size Veriyorsa

Tıpkı göz teması kurmak ve kurulan göz temasını sürdürmek gibi güven ve sevgiye dayanan bir diğer davranış da dostlarınızın size yaslanmasıdır. Sizinle temas etmeye çalışmaları kendilerini tamamen rahat ve güvende hissettikleri anlamına gelir. Korktuklarında ya da endişelendiklerinde de benzer bir davranış sergilemeleri mümkündür, bu noktada da size "beni koru" mesajını veriyor olurlar. Yapılan araştırmalar sonucunda köpekler ve sahipleri arasındaki ilişkinin bebek ve ebeveyn arasındaki iletişimle benzer olduğunu göstermektedir.

Yatak Odanızda Uyuyorsa

Köpeklerin yatakta sizlerle yatmak istemesi sevgilerini göstermenin en teslimiyetçi halleri arasında yer alır. Sürüden ayrılmak ve sizden uzak kalmak istememeleri gibi nedenlerle yatağınıza çıkmaya teşebbüs edebilirler. Farklı nedenlerle bu isteği geri çevirmeniz de onları sizden uzak tutmaya yetmeyebilir. Yatağa çıkmasına izin vermemenize rağmen uyumak için yatak odanızı tercih etmeleri de köpeklerin sizi sevdiğinin en belirgin işaretleri arasında yer alır. Dememiz o ki geceleri sizden uzak duramayan bir dostunuz varsa, oldukça şanslısınız!

Eve Geldiğinizde Sizi Karşılıyorsa

Evinize her döndüğünüzde sizi sevgiyle karşılayan, heyecandan çılgına dönen ve bazen de çişini yapan bir dostunuz varsa büyük bir sevgiyle karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. Sizi karşılarken köpeklerin kuyruk sallaması, zıplaması ve hatta oyuncaklarını getirmeleri onun sizi sevdiğinin en bariz göstergelerindendir.

sahibine sarılmış köpek

Eşyalarınızı Yanında Tutuyorsa

Ayakkabınız, terliğiniz, tişörtünüz, kazağınız; kısacası dostunuz sizin kokunuzu barındıran herhangi bir eşyayı yanında tutuyorsa sizi sevdiğine emin olabilirsiniz. Köpekler sadakat duydukları canlıların kokularından ayrı kalmak istemedikleri için bu davranışı yaygın bir şekilde sergileyebilir. Yine de bazılarının çiğneme huyları olduğu gerçeğini de yadsımamak gerekir. Eşyalarınıza zarar veren bir dostunuz varsa özel eşyalarınızı ortada bırakmamanızı ve onun bu davranışını oyuncaklara yönlendirmeyi denemenizi öneriyoruz.

Kendini Sevdiriyorsa

Köpekler ile kediler arasındaki en belirgin farklardan biri fiziksel temasa gösterdikleri reaksiyondur. Köpekler bazı kesimin düşüncesine göre sevilmekten çok hoşlanmasalar da söz konusu sevdikleri bir kişi olduğu zaman bu düşüncenin geçerliliğini yitirdiği bilinmektedir. Tabii zorla sevmek, severken haşin davranmak ya da onu kucaklayıp sarılırken sıkmak onları rahatsız edebilir. Sizi seviyor ya da sevmiyor olmasından bağımsız olarak bu tarz davranışlar hiçbir canlı için kabul edilebilir nitelik taşımaz.

En Sevdiği Oyuncağı Size Getiriyorsa

En sevdiği oyuncağı size getiriyorsa ilk başta sizinle oyun oynamak istediğini düşünmeniz oldukça normaldir. Nitekim birçok köpek bu davranışı oyuna davet amaçlı gerçekleştirir. Kuyruklarını sallayarak en sevdiği oyuncakla gelmeleri düşünülenin aksine her zaman oyuna davet niteliği taşımaz. Köpekler çok sevdikleri kişilerle en sevdikleri oyuncakları paylaşmayı isterler, bu davranışla karşılaşıyorsanız büyük bir sevgi gösterisi ile karşı karşıya geldiğinizi ifade edebiliriz.

Sesinize Tepki Veriyorsa

Yemek ya da gezme zamanı geldiğinde ona seslenildiğinde köpeklerin koşarak gelmesi ve heyecan dolu tepkiler göstermesi oldukça normal karşılanır. Bu davranışı yalnızca sahiplerine değil tanıdıkları kişilere karşı da gösterebilirler. Ancak bu durumlar dışında siz konuşurken sizi dinliyorsa, söyledikleriniz karşısında yüz ifadesi değişiyorsa, söylediğiniz kelimeler arasından bazılarını seçip reaksiyon gösteriyorsa aranızda sevgi dolu bir bağ olduğunu düşünebilirsiniz. Köpekler sevdikleri kişilerin sözlerini bağımsız olarak değerlendirmeye çalışırlar. Onunla konuşulduğunda kişiyi takip ederler ve pozitif anlamda tepki gösterirler.

sahibiyle birlikte gülen köpek

Size Gülümsüyorsa

Köpeklerin gülümsemesinin ütopik bir fikir olduğu ve yalnızca insanların hayal gücünün bir yansıması olduğu söylenir. İşin aslı pek de öyle değildir. Binlerce yıldır insanlarla birlikte yaşayan köpekler, insan davranışlarını öğrenebilir, taklit edebilir ve uygulayabilir. Yemek isterken masumlaşan bakışlarının da sebebinin öğrenmelerinin ve taklit edebilme yeteneklerinin yansıması olduğu yönünde çalışmalar mevcuttur. Aynı şekilde gülümsemeleri de sevgi göstergelerinden biri olarak değerlendirilebilir.

Sizinle Zaman Geçirmeyi Tercih Ediyorsa

Bir köpek sizi severse, bu sevgiyi ondan almak imkansız denebilecek kadar zordur. Sizi sürü lideri olarak benimser ya da benimsemez, yine de size olan sevgisi hiç değişmez. Oyuncakları ilgilerini çekmiyorsa, çılgın gibi koşacakları bahçeyi görmezden geliyorlarsa ve gün içerisinde sizin peşinizden ayrılmıyorlarsa bilin ki sizi her şeyden çok seviyorlardır.

Sizi Anlıyorsa

Köpeklerin insanlarını anladığı bilinmektedir ancak bu söylemin bilimsel olarak da kanıtları bulunur. Köpeklerin beyin taramaları onların yalnızca insanlarını sevmediğini, onları aileleri olarak gördüğünü ortaya koyar. Sahiplerinin kokusunu aldıklarında beyinlerindeki ödül merkezi aktif hale gelir, sahipleri mutlu olduğunda ve bunu belli edecek sesler çıkardıklarında ise işitsel korteksleri harekete geçer. Sahiplerinin ruh hallerindeki değişiklikleri anlayabilen ve bu doğrultuda davranışlarını şekillendiren köpekler ve sahipleri arasında derin bir bağ bulunur.

Tüm bunlara ek olarak köpeklerin sahiplerini yalaması da sevgi gösterilerinden biri olarak değerlendirilebilir. Köpekler Neden Sahiplerini Yalar? sorusunun yanıtları için blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Evet, tüm bu davranışlar dostunuzun sizi ne kadar sevdiğinin işaretleridir. Ancak en büyük işaret şüphesiz size hissettirdikleridir. Onlarla bir yaşam duygusal mucizelerle doludur, yavruluk döneminden itibaren kurulan dostluklar kadar sonradan gerçekleştirilen sahiplenmeler ile de bu özel hisler yaşanabilir. Sevginizi karşılıksız bırakmayan sadık dostlarınızla kendinizi hiçbir zaman yalnız hissetmezsiniz ve aranızdaki bağın hiçbir zaman kopmayacağını da bilmelisiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.