Chihuahua (Şivava) Mama Seçimi İpuçları

22.12.2023 Aysegül Tunçay


Meksika menşeli Chihuahua'lar; küçük boyutları, boyutları ile tezat oluşturan enerjileri ve güçlü karakterleri ile en çok sevilen köpek ırklarından biridir. Uzun ya da kısa tüylü olabilen, bakım gereksinimleri orta düzeyde seyreden bu minyatür köpek cesareti ile nam salmıştır. Yetişkinlik döneminde ağırlıkları 1,8 - 2,7 kilogram arasında değişen Chihuahua'ların yaşam süresi; düzenli veteriner hekim kontrolleri aksatılmadığında, bakımları eksiksiz yapıldığında ve sağlıklı bir beslenme planı ile buluşturulduklarında 18 yıla varabilir. Öne çıkan özellikleri hızlı metabolizmaları, alerjiye yatkınlıkları ve muazzam enerjileridir. Bu özellikleri Chihuahua özel diyet gereksinimleri hakkında bilgi sahibi olmayı gerektirir. "Şivava için en iyi mama hangi özelliklere sahip olmalı?" hakkında hazırladığımız bu yazımızda Chihuahua özel diyet gereksinimlerine dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

çimlerde yatan chihuahua

Chihuahua için Beslenme İhtiyaçlarının Anlaşılması

Köpeklerin sağlığında tam ve dengeli içeriklere sahip kuru mama çeşitleri önemli bir role sahiptir. Chihuahua ırkı köpekler son derece küçük ebatta olduklarından kilo kontrollerinin sağlanması gerekir. Aynı zamanda yüksek enerjileri nedeniyle ideal oranda kalori almaları önemlidir. Metabolizmaları çok hızlı olduğundan hem besleyici hem de uzun süre tok tutan hayvansal protein kaynaklarına beslenmelerinde yer verilmesi tavsiye edilir. Onlar için tercih edilen kuru mama çeşitlerinde tavuk, hindi, sığır, kuzu ve balık gibi hayvansal protein çeşitlerinin yanı sıra sebzeler ve sağlıkları için faydalı meyveler de bulunabilir. Beslenmelerinin odak noktası yağsız kas kütlelerinin yaşam boyunca korunmasıdır.

Sık sık ancak az miktarda mama tüketmeleri önerildiğinden tercih edilen mamanın yüksek kalori ve yüksek protein içeriğine sahip olup olmadığına dikkat edilmelidir. Kaliteli kuru mama tercihi yapılırken dikkat edilmesi gereken farklı unsurlar da vardır: Chihuahua'ların ihtiyaç duydukları besin grupları da bu besin gruplarının genel beslenmedeki oranı da yaş, genel sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi değişkenlerden etkilenir.

Onlarla ilgili bilinmesi gerekenlerden biri obezitenin onlar için son derece zararlı olduğudur. Bu nedenle beslenmelerinin yol açtığı etkilerin düzenli veteriner hekim kontrollerinde değerlendirilmesi gerekir. Aşırı kilo sorunu yaşadıklarında ortopedik hastalıklarla yüzleşmeleri gündeme gelebilir.

farklı yaşam evrelerindeki chihuahalar

Yaşa ve Aktivite Seviyesine Göre Mama Seçimi

Chihuahua'lar yaşamlarının ilk 12 aylık döneminde yavru kabul edilirler. Yavruluk, onların hem mental hem de fiziksel olarak muazzam bir hızla geliştikleri dönemdir. Hâliyle yavruluk döneminde ihtiyaçları küçük ırklara özel olarak formüle edilen yavru köpek maması çeşitleri ile karşılanabilir. 12 ayı tamamladıklarında yaşamlarında yetişkinlik evresi başlar. Yetişkinlik; sağlıklarının sürdürülmesi, günlük enerji ihtiyaçlarının karşılanması ve kilo kontrollerinin sağlanması gereken bir dönemdir. Yetişkinliğe adım atan Şivava'ların küçük ırklara özel formüle edilen yetişkin köpek maması çeşitleri ile beslenmeleri gerekir. Yaşlılık da mama değişimini gerektiren yaşam evrelerindendir. Bu dönemde bilişsel fonksiyonlarının desteklenmesi, kas kitlelerinin korunması ve olası sağlık sorunlarının önlenmesi beslenme planlamasının temel amaçlarından olacaktır. Yaşam evrelerinden bağımsız olarak genel sağlık durumları Şivava en iyi mama alternatiflerini değiştirebilir. Özel bir sağlık sorunu yaşamaları hâlinde veteriner hekimlerin önerdiği beslenme programına harfiyen uyum sağlanmalıdır.

Chihuahua ırkından köpekler tüm yaşam evrelerinde birçok orta ve büyük ırk köpekle kıyaslandıklarında daha enerjik olurlar. Yerlerinde duramayan ve bu nedenle kalori ihtiyaçları fazla olan Şivava'ların kuru mama seçimi sırasında kalori gereksinimlerinin de dikkate alınması tavsiye edilir.

Tüm bunlara ek olarak seçilen mamanın mineral, vitamin ve amino asit bakımından zenginliğinin değerlendirilmesi de önemlidir. Metabolizmanın sağlıklı işlemesi için kritik rollere sahip olan bu bileşenler kaliteli köpek mamalarında ideal oranda bulunmaktadır.

Yaş ve aktivite seviyesi Şivava için en iyi mama arayışında göz önünde bulundurulması gereken önemli değişkenler arasında sayılsa da ırkın yatkın olduğu hastalıklara dair farkındalık yükseltilmelidir.

yatana şivava

Şivava'ların Yatkın Oldukları Hastalıklar Nelerdir?

Patella Luksasyonu

Hem küçük hem de büyük ırk köpeklerde karşımıza çıkan ortopedik bozukluklardan biri olan patella luksasyonu yani diz kapağı çıkığı hem doğumsal hem de travmalara bağlı olarak gelişebiliyor. Çoğunlukla kalıtsal olsa da çok fazla atlayıp zıplayan köpeklerde görülme riski artıyor. Engellenebilmesinde kilo kontrolünün sağlanması önemli bir role sahip.

Solunum Yolu Daralması

Solunum yolunun daralması ile karakterize bu sağlık sorunu nefes almayı zorlaştırır. Nedeni tam olarak anlaşılmamıştır ancak genetik özelliklerin etkili olduğu düşünülür. Şivava'larda yaygın görüldüğü için dikkatli olunması tavsiye edilir.

Ağız ve Diş Problemleri

Küçük ve oyuncak olarak tabir edilen ırkların çene yapıları, vücutları ile orantılı ve küçüktür. Chihuahua'larda da diş dizilim bozukluklarına sıklıkla rastlanır. Dolayısıyla dişlerinin düzenli olarak temizlenmesi ve diş yapılarına uygun kuru mama tüketmeleri önemlidir.

Hipoglisemi: Kan şekeri düşüklüğü olarak da bilinen hipoglisemi ciddi bir sağlık sorunudur. Köpeklerde iştahsızlığa, huzursuzluğa ve hatta nöbetlere yol açabilir. Bazen köpeklerde diyabet ile ilişkilidir. Beslenmenin ve egzersiz rutininin değiştirilmesi ile yönetilebilir.

mama yiyen chihuahua

Alerji ve Hassasiyetler: Chihuahua'lar İçin Özel Diyet Önerileri

Az önce sayılan rahatsızlıklara ek olarak Chihuahua ırkının cilt alerjilerine yatkın olduğu da bilinmektedir. Bu alerjilerin kaynağı genetik faktörler, çevresel etkenler ya da gıdalar olabilmektedir. Kimi zaman yavruluk döneminde maruz kalınan alerjenler de alerjik reaksiyonların meydana gelmesine yol açabilir. Gıda alerjilerine bu noktada biraz daha değinilmesi faydalı olacaktır.

Alerjilerin meydana gelme mekanizması incelendiğinde temel sorunun alerjenler değil canlıların bağışıklık sistemlerinin o alerjenlere verdiği yanıt olduğu açıkça görülür. Normalde vücuda zararlı olmayan maddelerin bağışıklık sistemi tarafından tehdit olarak algılanması ve bununla beraber vücuttaki bağışıklık hücrelerinin o maddelere saldırması ile oluşan alerjiler, sağlıklı proteinlerin tüketilmesinin ardından da gözlenebilir. Gıda alerjisi olan köpeklerde sindirim sistemi hassasiyeti ve cilt sorunları yaygın sonuçlardır. Chihuahua'nızda benzer bir alerjik reaksiyon görülüyorsa veteriner hekimlerin sunduğu beslenme planını takip etmeniz tavsiye edilir.

Chihuahua'ların olası alerjilerinin engellenip deri sağlığının desteklenmesi ve aynı zamanda ihtiyaç duydukları oranda kalori ve proteinle buluşturulmaları amacıyla özel olarak formüle edilen Royal Canin markalı özel ırk köpek maması, sağlıklarını korumanın en pratik yoluna dönüşebilir.

Minyatür çene yapıları ile rahatlıkla tüketilebilen tane yapısına sahip Royal Canin Chihuahua, Şivava için en iyi mama önerileri listelerinin vazgeçilmezlerinden. Diş sorunlarına yatkın olan minik dostlarımızın ağız ve diş sağlığını destekleyen, yüksek sindirilebilirlik oranı ile sindirim sistemini yormayan Royal Canin Chihuahua köpek maması hem yavru hem de yetişkinlere özel formüllerle sunuluyor. Siz de Chihuahua'nızın sağlıklı, tam ve dengeli beslenmesini sağlamak için mama arayışındaysanız yaşam evresine uygun geliştirilen Royal Canin Chihuahua Köpek Maması çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.