Köpeklerde Yalama Granülomu Nedir?

19.12.2022 Aysegül Tunçay


Kediler kadar olmasa da köpekler de meraklı canlılardır ve çevrelerindeki dünyayı daha iyi anlayabilmek için farklı yöntemler kullanırlar. Bunlardan bir tanesi de yalamadır. Köpekler merak ettikleri hemen hemen her şeyi yalamayı severler. Bu ister halıdaki tuhaf görünümlü leke olsun ister evde yaşayan birinin yüzü olsun köpeğiniz için pek fark etmez.

Benzer bir durum kendilerini temizlerken ya da kaşırken de geçerlidir. Köpeklerin kendilerini yalaması çoğunlukla iyi ve normal bir durumdur ancak bazı köpekler bu konuda biraz fazla ileri gidebilirler. Her ne kadar zararsız bir eylem gibi görünse de aslında köpeklerin kendini sürekli, aşırı olarak yalaması cildin katmanlarına zarar vererek yapısını bozar ve büyük bir rahatsızlık veren ağrılı yaralara neden olur.

Yalama granülomu, bir köpeğin yalama alışkanlıkları standart seviyeyi aştığında görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Akral yalama dermatiti olarak da bilinen yalama granülomu belirli bir bölgenin kronik, kompulsif ve sürekli olarak yalanması sonucunda ağrılı lezyonlar olarak ortaya çıkar.

Yalama granülomu müdahale edilmediği sürece devam eden bir kısır döngüye yol açar. Sürekli aynı bölgenin yalanması yüzünden oluşan yara kaşıntı hissine neden olur, bu da o bölgenin daha fazla yalanmasıyla sonuçlanır. İlk kaşıntının herhangi bir kaynağı olabilirken ardından gelen sürekli yalama davranışı bölgeyi yalnızca daha da kötü hâle getiren ve muhtemelen köpeğin derisini tırmalamasına yol açacak yatıştırıcı bir harekettir. Bölge ne kadar kabarık, kırmızı ve kaşıntılı hâle gelirse köpeğiniz o bölgeyi o kadar fazla yalayarak kendi kendini yatıştırmaya çalışacaktır.

patisini yalayan köpek

Nasıl Teşhis Edilir?

Yalama granülomunun neden olduğu lezyonlar farklı şekillerde ortaya çıktığı ve geliştiği için bazen teşhis edilmesi zor olabilir. Granülomun en önemli özelliği çoğunlukla köpeğin oturma pozisyonundayken vücudunun kolay erişebildiği yerlerinde görülmesidir. Granülomun en sık görüldüğü yerlerin arasında başta karpal eklem ve bilek olmak üzere ön bacakların üst ve dış kısmı, arka uzuvlar ve kuyruk tabanı yer alır. Ancak köpeğiniz biraz esnek yapılıysa vücudunun her yerinde ortaya çıkma riski vardır. Bazen bir köpekte aynı anda birden fazla yalama granülomu ile de karşılaşılabilir. Yalama granülomunun en yaygın belirtileri arasında;

  • Nodüller ya da plaklar şeklinde alopesi,
  • Eritem ya da cilt kızarıklığı,
  • İltihap,
  • Açık yara,
  • Hiperpigmentasyon yer alır.

Köpeğinizi muayene için veteriner hekime götürdüğünüzde varsa evde meydana gelen, probleme yol açabilecek değişiklikleri anlatmanız gerekir. Köpeğin rutinini etkileyen değişikliklerin yanı sıra yalamanın ne zamandır devam ettiği, köpeğin ne sıklıkla ve varsa hangi durumlarda aynı bölgeyi yaladığı gibi bilgiler de problemin teşhisinde önemlidir. Eğer varsa ameliyat ya da travma gibi tıbbi geçmişle ilgili bilgiler de detaylı bir şekilde veteriner hekime anlatılmalıdır.

Köpekler arasında oldukça yaygın olan ve hemen hemen her köpekte görülebilen yalama granülomuna bazı köpek ırklarında daha sık rastlanır. Yalama granülomuna yatkın köpek ırkları arasında;

  • Golden Retriever,
  • Labrador Retriever,
  • Doberman Pinscher,
  • İrlanda Setter,
  • Danua yer alır.

patisine sargı yapılmış köpek

Tedavi Yöntemleri

Tek bir yalama granülomu bulunmadığı için standart bir tedavi yöntemi de yoktur. Yaranın etkili bir şekilde tedavi edilebilmesinin yanı sıra tekrarlamaması için köpeğin bu davranışı neden sergilediği tespit edilmelidir.

Yalama granülomunun ana sebepleri arasında eklem ağrısı, enfeksiyon, alerji ve böcek ısırması gibi kaşıntıya yol açabilecek durumlar yer alır. Bu gibi durumlarda granüloma yol açan rahatsızlığı gidermek için antibiyotik tedavisi, antimikrobiyal sprey, antiiflamatuar ilaç tedavisi gibi tedaviler uygulanır. Eklem probleminden kaynaklı granülomlarda ise eklem rahatsızlığını ortadan kaldırmak için ameliyat gerekebilir.

Yalama granülomu psikolojik problemler sonucunda da ortaya çıkabilir. Obsesif kompulsif davranış bozukluğu, anksiyete, korku, travma ya da can sıkıntısı yalama granülomuna neden olabilecek aşırı yalanma davranışını tetikleyebilen en yaygın psikolojik problemler arasında yer alır. Bu gibi durumlarda ise köpekle daha kaliteli zaman geçirmek, onunla düzenli bir şekilde oynamak ve ilgilenmek gerekir. Köpeğinizin oynamaktan keyif alabileceği oyuncakları burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.