Köpeklerde Kalsiyum Eksikliği Neden Olur?

22.01.2024 Aysegül Tunçay


Köpeklerin günlük metabolik fonksiyonlarının gerçekleşmesinde önemli rol oynayan çeşitli vitamin ve mineraller bulunur. Kalsiyum da kemiklerin gelişiminden kasların kasılmasına, kan pıhtılaşmasından hormon salınımına dek birçok önemli metabolik süreçte görev alan minerallerden biridir. Kanda köpeğin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kalsiyuma rastlanmaması, diğer bir deyişle kandaki kalsiyum oranının düşük olması hipokalsemi olarak adlandırılır.

Köpeklerde kalsiyum eksikliğinin belirtileri oldukça çeşitlidir. Belirtiler de belirtilerin şiddeti de hipokalsemi nedenleri doğrultusunda değişiklik gösterebilir. İştahsızlık, kusma, ateş, yorgunluk, kaslarda istemsiz kasılma gibi belirtilerle karşılaşıldığında köpeklerin veteriner hekimin muayenesine götürülmesi gerekir. Böylece hem belirtilerin kaynağı tespit edilebilir hem de köpeğinizin sağlığını destekleyecek tedavi süreçleri başlatılabilir. Bu yazımızda köpeklerde kalsiyum eksikliğinin nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi bulabilirsiniz. Ancak öncesinde kalsiyumun köpeğin vücudunda neden gerekli olduğu hakkında detayları aktarmak isteriz.

farklı yaşlarda Rottweiler ırkı köpekler

Kalsiyumun Köpek Sağlığındaki Rolü ve Önemi Nedir?

Kalsiyum köpek metabolizmasının sağlıklı işlemesinde oldukça önemli roller üstlenir. Kas hareketliliğinin desteklenmesi, kalp ritminin ideal düzeyde tutulması, yara iyileşmesinin hızlanması, hormon salınımının ideal şekilde gerçekleşmesi, iskelet sisteminin sağlığının desteklenip korunması ve sindirim sisteminin sağlıklı işlemesi için köpekler kalsiyuma ihtiyaç duyar.

Yetişkin köpeklerde kilogram başına 50 mg kalsiyum alımı önerilmektedir. Köpeğin yaşı, ırkı, cinsiyeti ve nasıl bir yaşam sürdüğü ise yavru köpek kalsiyum ihtiyacını değiştirebilir. Yavru köpeklerde kalsiyum eksikliği yetişkinlik dönemindekilere oranla çok daha ciddi bir durum olarak değerlendirilir. Büyüme döneminde olduklarından kemik gelişimleri için kalsiyuma ihtiyaç duyan yavru köpekler yeterli oranda kalsiyum alamadıklarında ortopedik sorunlar yaşayabilirler. Bu noktada fosfor ve kalsiyum oranının dengeli olmasının da iskelet sistemi sağlığı için önemli olduğu unutulmamalıdır.

Gebelik dönemindeki ve/veya emziren köpekler için kalsiyum alımının dengeli olması gerekir: Gebelik ve/veya emzirme döneminde paratiroit bezinin yeterince aktif olmaması sonucu kandaki kalsiyum oranının çok azalmasıyla eklampsi gündeme gelebilir. Eklampsi çoğunlukla küçük ırk köpekleri etkiler. Hızlı nefes alma, hareketlerde bozukluk, yürümekte zorlanma, kas spazmları gibi belirtiler karşısında acil tıbbi destek alınmalıdır.

yerde mutsuz yatan köpek

Köpeklerde Kalsiyum Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde kalsiyum eksiliğinin çeşitli nedenleri olduğu ve bu nedenlerden bazılarının ciddi sağlık sorunları ile ilişkilendirildiği bilinmektedir. Köpeklerde kalsiyum eksikliğine yol açan en yaygın nedenlerden biri kandaki bir protein olan albümin seviyesindeki azalmadır. Normal şartlarda kalsiyum albümine bağlanır, albümin seviyesinin azalması ise toplam kalsiyum düzeyini etkiler. Köpeklerde hipokalsemiye yol açabilen diğer nedenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Antifriz zehirlenmesi,
  • Kronik böbrek hastalıkları, özellikle böbrek yetmezliği,
  • Yumuşak doku travmaları,
  • Metabolik bir bozukluk olan tümör lizis sendromu (TLS),
  • Bağırsaklarda düşük kalsiyum emilimi,
  • Tiroit bezlerinin cerrahi olarak alınmasının ardından ya da beslenme sorunlarına bağlı ikincil hipoparatiroidizm oluşumu ve
  • Erken dönemde D vitamini eksikliği ya da yetersiz güneş ışığı alınımına bağlı olarak meydana gelen raşitizm.

halsiz yatan köpek

Köpeklerde Kalsiyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde kalsiyum eksikliği belirtileri altta yatan neden doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Tiroit bezlerinin yanında konumlanan ve kandaki kalsiyum seviyesini kontrol etmekle sorumlu olan paratiroit bezlerinin fonksiyonlarını tam anlamıyla yerine getirememesi de köpeklerde hipokalsemi belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

En yaygın görülen belirtiler arasında kaslarda kasılma, seyirme, vücut hareketlerini kontrol edememe, kas spazmları, iştahsızlık, davranış değişiklikleri, zayıflık, nefes nefese soluma, ateş ve nöbet yer alabilmektedir. Köpeğiniz benzer belirtiler yaşıyorsa en kısa sürede veteriner hekiminizin görüşlerini almanız önemlidir.

kan veren köpek

Köpeklerde Hipokalsemi Nasıl Teşhis Edilir?

Genel sağlık durumunun kötüye gittiği yönünde belirtiler gösteren köpeklerin zaman kaybetmeden veteriner hekimlerce muayene edilmesi hem bir gereklilik hem de sorumluluk olarak değerlendirilir.

Hipokalsemi teşhisinde öncelik fiziksel muayenedir. Köpeğin sağlık geçmişi ile ilgili bilgi alınır ve yaşanan belirtilerin potansiyel nedenleri elenmeye çalışılır. Daha sonra tam kan sayımı ve idrar analizi gibi rutin testler yapılabilir. Kan testleri sayesinde hem köpeklerde kalsiyum eksikliği olup olmadığı hem de kalsiyum eksikliğine yol açan potansiyel nedenler hakkında bilgi edinilebilir. Total kalsiyum ve iyonize kalsiyum seviyesinin belirlenmesi son derece önemlidir. Total kalsiyumun belirlenmesini sağlayan testler hızlı ve kolay gerçekleştirilir. Kalsiyum seviyelerinin ölçümünde başlıca kullanılan yöntemdir.

serum bağlanmış köpek

Köpeklerde Kalsiyum Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Az önce de belirtildiği gibi köpeklerde kalsiyum eksikliği teşhis edildiğinde uygulanacak olan tedavi, duruma yol açan neden doğrultusunda değişiklik gösterir. Öncelikle kalsiyum seviyesini düşüren neden belirlenir, belirtiler değerlendirilir, kandaki mevcut kalsiyum seviyeleri göz önünde bulundurulur ve köpeğin genel sağlık durumu doğrultusunda tedavi planlamasına geçilir. Köpeğin genel sağlık durumu oldukça kötüyse hastanede yatış tek çare olarak gündeme gelebilir.

Köpeklerde kalsiyum düşüklüğü tedavisi kapsamında genellikle köpeklere ihtiyaç duyduğu oranda kalsiyum takviyesi damar yoluyla verilir ve köpeklerin kan değerleri yakından takip edilir. Aşırı kalsiyum yüklemesinden kaçınmak da son derece önemlidir. Kalsiyum desteği verilen köpeklerin EKG sonuçları da izlenir, kalsiyum seviyesindeki ani değişimler kalp sağlığını etkileyebilir ve EKG sonuçlarında anomalilere yol açabilir. Damardan kalsiyum tedavisi sonrası veteriner hekimler evde kalsiyum desteği kullanılmasını talep edebilirler.

mama kabında taze sebzeler olan köpek

Köpeklerde Kalsiyum Dengesini Sağlamak İçin Öneriler

Köpeklerin yaşam evresine göre seçilen, kaliteli ve içeriklerindeki besinlerin değerleri korunarak işlenen köpek mamalarının beslenme planına eklenmesi ile köpeklerde kalsiyum dengesinin sağlanması büyük ölçüde kolaylaşır. Ek olarak köpeklerin beslenmelerine ıspanak, kereviz, mercimek, gaz yapmayan süt ürünleri, brokoli, yumurta kabuğu tozu gibi besinlerin eklenmesi de mümkündür. Veteriner hekimlerce köpeklerinin kalsiyum takviyesine ihtiyacı olduğu söylenen ve bu amaçla hem sürdürülebilir hem de sağlıklı bir yöntem arayışında olanlar kalsiyum tablet kullanabilirler.

Hem kediler hem de köpekler için sağlığı destekleyen takviyeler dendiğinde akla ilk gelen markalardan birine dönüşen Vet's Plus, kalsiyum tableti ile de dostlarımızın sağlığına katkı sunuyor.

Bağışıklık sistemini güçlendiren, sağlıklı büyümeyi teşvik eden, daha sağlıklı kemiklere ve dişlere sahip olmaya yardımcı olan Vet's Plus Calcium Kedi ve Köpekler İçin Kalsiyum Tablet (100'lü), düzenli kullanımda etkisini ortaya koyuyor. D3 vitamini bakımından zengin formül, köpeklerin dişlerini korurken kaslarını da güçlendiriyor. Kalsiyum içeriği kalp atışından kilo kontrolünün sağlanmasına dek önemli metabolik süreçlere katkı sunuyor. Siz de kalsiyum desteği alması veteriner hekimlerce önerilen dostlarınızın ihtiyaç duyduğu kalsiyumla buluşması için Vet's Plus Calcium Kedi ve Köpekler İçin Kalsiyum Tablet (100'lü) ürününe buradan ulaşabilir, Petlebi.com ayrıcalıkları ile fırsatlardan yararlanabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.