Köpeğim Bana Neden Küstü?

06.10.2021 Aysegül Tunçay


Köpeklerin sahipleriyle kurduğu güçlü bağlar filmlere konu olacak derecede güçlüdür. Güçlü bağ kurabilen, duygusal açıdan insanlarla yakın olabilen köpekler elbette koşulsuz şartsız her zaman mutlu olacaklar diye bir şart yoktur. Köpeklerin sahipleri ile kurdukları bağlar sebebi ile sahiplerinden beklentileri olması normal kabul edilmelidir. Köpekler yaşadıkları olaylar karşısında üzülebilirler ve bu üzüntü onların farklı yöntemler ile tepkiler vermelerine neden olabilir. Patili dostlarımız üzüldükleri zaman insanlardan farklı olarak kızgınlık duygusu geliştirmezler. Yapılan araştırmalara göre öfke köpeklerin gerçek anlamda deneyimleyemeyeceği duygular arasında yer almaktadır. Ancak köpekler üzüldükleri zaman öfkelenmek yerine insanların öfkelerini gizlemek için kullandıkları duyguları deneyimlerler. Küsmek ya da kırgınlık da bu duygular arasında yer almaktadır. Köpeğim bana küstü ne yapmalıyım?, köpeğim yüzüme bakmıyor nasıl davranmalıyım? gibi sorulara sahipseniz bu yazımızı mutlaka okumalısınız.

köpekler neden küser

Köpekler Neden Küser?

Köpeklerin sahipleri ile kurdukları güçlü bağa rağmen kırılmaları, üzülmeleri ve küsmeleri normaldir. Çünkü köpekler sahiplerine bağlılığı oldukça yüksek seviyelerde yaşayan canlılardır. Yavruluk döneminden itibaren köpeklerin birlikte yaşadıkları insanlara karşı kırgınlık hissetmesi mümkün olabilir. Yavru köpeklerde özellikle aşılanma sürecinde, aşı eğer köpeğin birlikte yaşadığı insan aracılığı ile yapılıyorsa köpeğin uzun vadeli kırgınlık hissetmesi normaldir. Yavruluk döneminde yaşanan ve travma kabul edilebilecek bu tür durumlar köpeklerin küsme nedenleri arasında yer alabilir. Köpekler neden küser? sorusunun pek çok cevabı olabilir. Köpeğin ilgisiz hissetmesi, cezalandırılması, başka bir evcil hayvanı kıskanması, rutininin bozulması ya da sahibinden uzun süre ayrı kalması küsme nedenleri arasında yer alabilir.

Köpeklerin Küstüğünü Nasıl Anlarsınız?

Köpeğiniz size kırıldığında ya da küstüğünde çeşitli davranış değişiklikleri gösterebilir. Bu değişimleri davranış bozukluğu olarak algılamak mümkün olsa da temelde köpeğiniz sadece duygularını ifade etmeye çalışır. Bu nedenle köpeğinizin size küsmesi ya da kırılması için bir sebep olup olmadığını mutlaka düşünmeniz gerekir. Beklenenden uzun süren bir ayrılık, başka bir evcil hayvanla yakınlık gibi pek çok farklı nedene bağlı olarak köpeğiniz size küsebilir.

Eşyaları Kemirme ve Çiğneme

Köpekler dikkat çekmek, ihtiyaçlarını ifade etmek için eşyaları çiğnemeyi ya da kemirmeyi tercih edebilirler. Özellikle uzun süre yalnız bırakılan ve ilgi gösterilmeyen ya da alıştığı rutini aniden bozulan köpeklerde bu davranış yaygın olarak ortaya çıkar. Köpeğiniz bu tür bir davranış geliştiriyorsa yapmanız gerekenler ona alternatifler sunmaktır. Keyifle oynayabileceği oyuncaklara sahip olması yalnız kaldığı amanlar canının sıkılmasına engel olur. Yalnız kaldığı zamanlarda televizyonu açık bırakmak yine yalnızlık hissinin azalmasına sağlar. Köpek sahibinin ses kaydı ya da videosu da köpeğin yalnız kalmaya bağlı meydana gelen davranış değişimlerinin önüne geçmeye ve kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Köpeğinizin keyifle oynayabileceği ve tek başına zaman geçirirken sıkılmayacağı oyuncakları buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

köpeğim yüzüme bakmıyor ne yapmalıyım

Mesafeli Davranma

Eve geldiğiniz zaman sallanan kuyruğu ve heyecanı ile sizi karşılayan dostunuz artık yanınıza gelmiyor mu? Koltuk keyfinizi katlayan sarılmalar ve okşamalar artık hayatınızda yok mu? Bu davranış değişimi köpeğin bir sorunu olduğuna dair belirgin bir göstergedir. Size küs ya da kırgın olduğunda sizden kaçınması onun kalbini kazanmanız için size fırsat sunması anlamına gelir. Bazı durumlarda mesafeli davranışlar köpekler sağlık sorununa işaret edebilir. Bu nedenle köpeğin yaşamındaki değişiklikleri gözlemlemek önemlidir. Eğer küsmesi için bir sebep yoksa depresyona girmiş olabilir. Eve bebek gelmesi, birlikte yaşadığı evcil hayvanın kaybı gibi durumlar köpeklerde depresyona neden olabilir.

Yan Gözle Bakmak

Köpekler duygularını ifade ederken vücut dillerini etkili bir şekilde kullanırlar. Köpeğiniz sizin yanınızda duruyor ama göz temasından kaçınıyorsa, size yandan baktığını fark ediyorsanız köpeğiniz size biraz kırgın olabilir. Yan gözle bakmaya aşırı esneme ve dudak yalama gibi davranışlar ekleniyorsa onu kızdırmış olabilirsiniz. Böyle bir davranış ile karşılaştığınız zaman sakin kalmanız ve köpeğinizle onun da izin verdiği şekilde ilgilenmeniz yeterlidir.

İstenmeyen Yerlere İdrar Yapma

Köpeklerin istenmeyen yerlere idrar yapması basit bir şekilde yaramazlık olarak algılanabilir. Bu davranış yaygın olarak köpeklerin kendilerini ifade etme şekli olarak da karşımıza çıkar. Eşyalara idrar yapma nedeni bölge işaretleme ya da tuvalet zamanının kaçırılması olabilir. İdrar yapmanın nedeni öğrenmek için de iyi bir gözlemci olmak önemlidir. İstenmeyen davranışın nedenine göre önlem alınması her zaman daha doğrudur. Köpek yalnız kaldığında ya da korktuğunda bu davranışı sergiliyorsa sahibine küsmüş olması oldukça muhtemeldir. Bu noktada değerlendirilmesi gereken iki unsur vardır. Köpek yalnız kaldığı zaman istenmeyen yerlere idrarını yapıyorsa ayrılık korkusu yaşıyor olabilir bu durumun özel olarak ele alınması gerekir. Köpeklerde ayrılık kaygısı hakkında daha detaylı bilgi almak için "Köpeklerde Ayrılık Kaygısı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri" başlıklı yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Köpeklerde istenmeyen yerlere idrar yapmanın korku temelli nedeni genellikle negatif pekiştirmenin tercih edilmesidir. Cezalandırmak, kızmak, bağırmak ve Cezalandırmak, kızmak, bağırmak ve maalesef hiçbir şekilde onaylanmasa ve dilimiz söylemeye varmasa da dövmek... Köpeğimi dövdüm bana küstü söylemi ne yazık ki çok üzücü ve can acıtıcı bir söylemdir ancak bu durumun yaşanabileceği gerçeğinin üstünü örtmemek gerekiyor. Köpekler sevgi dolu ve sadık canlılardır bu nedenle onlara yaklaşırken oldukça hassas ve dikkatli davranmak gerekir. Bir çocuğa ya da bebeğe gösterilen sabrın mutlaka köpeklere de gösterilmesi gerekir. Aksi takdirde köpek hayatını korku dolu, tedirgin ve mutsuz geçirecek ve yaşadığı tüm bu olumsuzlukları davranışlarına yansıtarak asla istemeyeceği bir kısır döngü yaratacaktır. Köpek eğitiminde ve köpeklerin davranış sorunlarında her zaman olumlu, pozitif pekiştirme tercih edilmelidir. Kızmak, bağırmak ya da agresif davranışlar sergilemek hiçbir zaman gündeme dahi getirilmemelidir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.