En Tembel Köpek Irkları

En Tembel Köpek Irkları

26.08.2021 Aysegül Tunçay


Köpek sahibi olmadan önce mutlaka düşünülmesi gerekenler arasında sahiplenilecek köpeğin enerji seviyesi ve aktivite düzeyi yer alır. Köpek sahibi ve köpeğin aynı frekansta olması sağlıklı bir ilişkisi kurulabilmesi adına çok önemlidir. Sağlıklı ilişkinin yanı sıra köpeğin egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması gerekliliği hem sağlıklı gelişimi hem de yaşamının kalitesi açısından kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Eğer sizin için yorucu bir günün ardından uzun bir yürüyüşe çıkmak zorsa, televizyon karşısında oturmayı ya da evde zaman geçirmeyi günlük hayatınızda çok sık tercih ediyorsanız mutlaka egzersiz gereksinimi az olan ya da diğer tabir ile tembel köpek cinsleri arasında yer alan bir patili dost sahiplenmeniz gerekir. Bu sayede hem dostunuzun sağlığı için ihtiyaç duyduklarını yeterince sunabilir hem de onunla evde keyifle vakit geçirebilirsiniz. Bu yazımızda en tembel köpek ırkları hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

tembel köpek ırkları ingiliz bulldog

İngiliz Bulldog

Karakteristik yüzleri ve çocuklarla iyi anlaşmaları ile tanınan bu ırkın egzersiz ihtiyaçlarını karşılamak oldukça kolaydır. Gün içerisinde yapılan kısa bir mahalle turu ırkın ihtiyaçlarını karşılamaya yeter. En temel köpekler arasında yer alan Bulldog cinsi köpeklerin yaz aylarında, özellikle de çok sıcak havalarda dışarı çok fazla çıkması ve önerilmez. Yüz yapıları nefes alma sorunlarına neden olabildiğinden güneş altında yapılan yorucu bir egzersiz sağlık sorunlarının ortaya çıkmasa neden olabilir. Bu nedenle aşırı sıcak havalarda ev içi egzersizleri göz önünde bulundurmak gerekir. Ev içerisinde oyun ve egzersiz için yeterince alan yoksa sabah erken saatlerde ya da gece geç saatlerde dışarı çıkmaları tavsiye edilir.

tembel köpek ırkları chow chow

Chow Chow

Isıya duyarlı olmaları sebebiyle çok fazla egzersiz yapmayı seven bu köpekleri en tembel ev köpekleri listesine almak mümkündür. Sahipleri ile kucaklaşmayı çok seven bu ırkın günlük egzersiz ihtiyacı genellikle kısa bir yürüyüştür. Dünyanın en eski köpek ırkları arasında yer alan bu ırk biraz inatçı olması sebebiyle erken dönemde sosyalleştirilmeli ve mutlaka bilinçli kişiler tarafından verilen bir eğitim almalıdır. Sıcak havalarda dışarı çıkmaktan keyif almayan bu köpeklerle evde zaman geçirmek oldukça keyiflidir.

tembel köpek ırkları pug

Pug

En tembel köpekler listesinde yer alma nedeni Bulldog cinsi gibi bresefalik bir yüze sahip olmalıdır. Basık yüzlü bu ırkın nefes alma kapasitesi kısıtlı olduğu için çok fazla hareket etmeleri sağlıkları için iyi değildir. Bu nedenle onlar sürekli aktif olmak yerine daha çok miskinlik yapmayı tercih ederler. Küçük köpek ırkları arasında yer almaları sebebiyle ev içi egzersizleri rahatça yapmanın ve evde oyun oynamanın mümkün olduğu bu ırkın tembellik dışında bir diğer özelliği de horlamaları olarak bilinir.

tembel köpek ırkları danua

Danua

Dünyanın en büyük köpek ırkları arasında yer alan Danua cinsi köpekler aynı zamanda kanepe yastığı olmaları ile de meşhurdurlar. Boyutları sebebiyle kanepe yastığı olmak için çok büyük olsalar da aslında uzun süre hareket etmeyi pek sevmedikleri için onları sık sık şekerleme yaparken bulmak mümkündür. Uzun yürüyüşlerden çok hoşlanmazlar, kaslı ve atletik vücutlarına baktığınız zaman onlarla yürüyüş yapmak oldukça çekici gözükse de uzun yürümek bacaklarını kolayca yoracağı için kısa yürüyüşleri tercih ederler. Devasa boyutlarına rağmen çok sevecen ve sıcakkanlı olduklarından aileleri vakit geçirmeyi severler. Bu ırk çok büyük boyutlarda olduğundan evde oyun oynamaya pek uygun değildir bu nedenle kısa bile olsa gün içerisinde yürüyüşe çıkmaları zorunluluktur. Devasa boyutları ve zor egzersiz yapmaları gelişimlerine özen gösterilmesini gerektirir. Büyük ırk köpekler için özel formüle edilen köpek maması çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

tembel köpek ırkları saint bernard

Saint Bernard

Alp Dağları'nın kurtarma köpeği olarak tanınan bu ırk günümüzde bahçeli evlerin en sadık üyeleri arasında yer almaktadır. Oldukça sakin ve sabırlı olmaları ile bilinen bu ırka mensup köpekler çocuklarla harika anlaşırlar ve pek çok aile için dadı köpek olmaları çok kolaydır. Erken dönemde sosyalleştirmeleri ve eğitim almaları bu inatçı ırk için çok önemlidir. Bu ırkın egzersiz yapmasını konforsuz ya da zor hale getiren bir sağlık durumu olmasa da gerçekten tembellikte üstlerine olmadığı unutulmamalıdır. En tembel köpekler listesinde yer alırken aynı zamanda inatçılıklarıyla da farklı listelere konu olurlar. St. Bernard ırkı köpekleri yerlerinden kalkmaya ve egzersiz yapmaya ikna etmek oldukça zordur. Hareket etmeyi reddedebildikleri için en tembel köpek ırkı olarak tanımlanmaları da yanlış olmaz. Ancak köpeklerin genel sağlığı açısından günde bir kere yürüyüş yapmaları ya da oyun oynamaları önemlidir.

tembel köpek ırkları basset hound

Basset Hound

Kısa bacakları, sarkık kulakları ve buruşmuş kaşları ile kendilerine has bir görüntüleri olan bu ırk av köpeği olarak yetiştirilmiş olsalar da oldukça tembellerdir. Avlanmadıkları zamanlarda keyif yapmayı ve aileleri ile vakit geçirmeyi seven bu köpekler günümüzde genellikle evde yaşadıkları için tembellik eğilimlerini arttırmışlardır. Yavaş yaşam tarzını benimseyen ve çok yavaş hareket etme eğiliminde olan bu köpeklerin egzersiz ihtiyaçları günde bir kez çıkılan keyifli bir yürüyüş ile karşılanabilir. Bunun yanı sıra evde zaman geçirmekten keyif olmaları ve avlanma iç güdüleri sayesinde ev içi oyunları da keyifle oynayabilirler.

tembel köpek ırkları pekingese

Pekingese

Çin Hanedanlığı'nın köpeği olarak bilinen bu küçük ırk aynı zamanda kucak köpeği olması ile de tanınmaktadır. Kısa bacak yapıları sebebiyle uzun süre yürümekten ve koşmaktan keyif almazlar. Bu nedenle onlar için evde oynanan kısa süreli oyunlar hareket etmeleri açısından daha idealdir. İnatçı olabilecekleri için erken dönemde eğitim almaları önerilir. Özellikle köpeği ile sorunsuz bir şekilde her yere gitmek isteyen kişiler için bu küçük ve tembel köpekler oldukça idealdir.

tembel köpek ırkları havanese

Havanese

Oldukça zeki ve sosyal olmaları ile tanınan bu ırkın çok fazla fiziksel aktivite ihtiyacı yoktur. Günlük kısa yürüyüşler bu ırkın egzersiz gereksinimi karşılamak için yeterlidir. Onlar için rahat bir yaşam idealdir. Telaşsız sakin bir yaşamı tercih ederler. Oyun zamanı ve dinlenme zamanı kavramları onlar için kolayca belirginleşebilir. Sevgi dolusu bu köpekler sahipleri ile zaman geçirmekten büyük keyif alırlar. Tembel köpek cinsleri arasında yer alsalar da evde sevdikleri ile oyun oynamaya da hayır demeyeceklerini unutmamak gerekir.

tembel köpek ırkları shih tzu

Shih Tzu

Oldukça eski köpek ırkları arasında yer alan Shih Tzu cinsi uzun tüyleri ve sıcakkanlı yapıları ile tanınırlar. Tüylerinin çok dökülmemesi de bu ırkın en karakteristik özellikleri arasında yer alır. Küçük evlerde yaşamaya uygun olan bu köpekler hem çocuklarla hem de diğer hayvanlarla çok iyi anlaşırlar. Evde vakit geçirmeyi, diğer hayvanlarla ve çocuklarla oynamayı sevdikleri için günlük egzersiz ihtiyaçlarının büyük kısmını evde karşılayabilirler. Küçük ırk köpeklerin kilo alma eğilimi olduğu için ırk gereksinimlerine uygun beslenmeleri gerekir. Küçük köpek ırkları için özel formüle edilen köpek maması çeşitlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

tembel köpek ırkları cavalier king charles spaniel

Cavalier King Charles Spaniel

Ailesi ile vakit geçirmekten ve onlarla küçük oyunlar oynamaktan çok keyif alan bu ırk en tembel köpek ırkları arasında yer alır. Onlar sahiplerine gerçek bir sevgili gibi davranmaları ile ünlenmişlerdir, sahipleri ile vakit geçirmek her zaman öncelikleridir. Yürüyüş yaparken hızlı hareket ederler ancak onlar için ailesi ile birlikte kanepede keyifle oturmak da çok değerlidir. Günlük egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması için rutin yürüyüşe ek olarak ev içi oyunlar oldukça yardımcı olacaktır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.