Köpeğiniz Diğer Köpeklerle Sosyalleşmiyorsa Ne Yapmalısınız?

Köpeğiniz Diğer Köpeklerle Sosyalleşmiyorsa Ne Yapmalısınız?

21.04.2022 Aysegül Tunçay


Köpekler son derece özel canlılardır ve bu nedenle harika bir yol arkadaşı olmaları kaçınılmazdır. Birçok kişi köpeğinin diğer insanlara ve hayvanlara karşı dost canlısı davranmasını ister. Ancak bazen köpekler, diğer insanlara ya da köpeklere karşı herhangi bir ilgi göstermezler. Köpeğiniz anlık olarak diğer köpeklere ilgisiz davranabileceği gibi bir sosyalizasyon problemi de yaşıyor olabilir. Yaşadığınızın durumun daha net açıklamasını köpeğinizin vücut dilinden ve davranışlardan anlayabilirsiniz.

Köpeğinizin karşısındaki köpeğe karşı davranışlarını gözlemlerken;

  • Köpeğiniz tüm köpeklerden uzaklaşıyor mu?
  • Diğer köpeklerin etrafındayken kulaklarını yana atıp dudaklarını yalamaya başlıyor mu?
  • Başka bir köpek geldiğinde uzağa mı bakıyor?
  • Diğer köpeklere yakınlaşıyor ancak herhangi bir etkileşimde bulunmuyor mu? gibi soruların yanıtlarını aramanız önemlidir.

Yukarıda bahsi geçen sorulara konu olan davranışların yanı sıra köpeğiniz diğer köpeklere havlayabilir, hırlayabilir ya da saldırabilir. Bu nedenle onu etrafında diğer canlılar varken yakından izleyerek sorunun ne olduğunu anlayabilirsiniz.

battaniyenin altına saklanmış utangaç köpek

Köpeğinizin Diğer Köpeklerle Etkileşime Girmemesi Normal mi?

Bu sorunun cevabı tamamen köpeğinizin, etrafındaki diğer köpeklerin varlığına nasıl yaklaştığı ile alakalıdır. Eğer etrafında farklı köpekler varken köpeğinizin vücut dilinden onun rahatsız olduğunu anlarsanız hemen yanınıza çağırın Köpeğinizi etrafında başka köpeklerin olmasından ötürü rahatsız hissettiği bir durum içerisine sokmanız onun daha stresli ve endişeli olmasına yol açar. Bu insanların hiç tanımadıkları kişilerle havadan sudan konuşmaya zorlanmasına oldukça benzer bir durumdur.

"Köpek nasıl sosyalleşir?" sorusunun cevabı oldukça basittir. Köpeğinize yeterince mental ve fiziksel egzersiz yaptırdığınız, diğer köpeklerle ve insanlarla küçük yaştan itibaren etkileşime girmesine izin verdiğiniz takdirde onun sağlıklı ve mutlu bir şekilde sosyalleşmesini sağlayabilirsiniz.

Köpekler Birbirileriyle Nasıl Sosyalleşir

"2 köpek birbirine nasıl alışır?" sorusu bir noktada tüm köpek sahiplerinin kendine sorduğu sorulardan birisidir. Köpek sosyalizasyonu, bir yavrunun daha interaktif olabilmesi için kendi türünün diğer üyeleriyle bir araya getirilmesi olarak tanımlanabilir. Bu süreçte yavru köpeğin diğer insanlara, kendi türü dışındaki canlılara, yeni çevrelere ve deneyimlere yönlendirilmesi köpeklerle olan sosyalizasyonunu da kolaylaştırır.

Köpeklerin daha kolay sosyalleşebilmeleri için erken dönemde hareket edilmesi önerilir. Bu öneri de beraberinde "köpekler ne zaman sosyalleşir?" sorusunu getirir. Köpeklerin sosyalleşmeye başlaması için en ideal dönem 3 - 12. haftalık olduğu zaman aralığıdır. Bazı durumlarda sosyalizasyon dönemi 16 - 20. hafta aralığına kadar uzayabilmektedir. Bu süre genellikle ırk özelliklerine, sağlık durumuna ve köpeğin karakterine bağlı olarak değişebilir. Sosyalizasyon döneminde köpeğin çevresinde yeni insanların olması, yeni yerlere gitmesi ve daha önce yaşamadığı deneyimleri yaşaması tercih edilir. Bu durum aynı zamanda köpeğin ileride daha fazla köpekle ve insanla tanışmak istemesine ve tanıştığı zaman yadırgamamasına yardımcı olur. Yavruluk döneminde sosyalleşme eğitimi verirken sabırlı olmak ve adım adım ilerlemek önemlidir. Yavru köpeği bir anda kalabalığa çıkarmak yerine küçük adımlarla ilerleyerek farklı kokulara, ışıklara, seslere alışmasını sağlamak sosyalleşmesini desteklemek açısından önemlidir.

Küçük yaşlarda yaşanan olumlu deneyimler, köpeğin yaşı ilerledikçe yeni yerlere gittiğinde ya da yeni deneyimler yaşadığında endişe veya korku yaşama ihtimalini düşürür. Bir köpeğin mizacı, ebeveynlerinden aldığı genler arasındaki etkileşime ve yavruyken yaşadığı deneyimlere göre gelişir.

arkadaş olmuş iki yetişkin köpek

Yetişkin Köpeğin Sosyalleşmesi

Köpeklerde sosyalleşme eğitimi yavruluk döneminde başlamalıdır. Ama bu daha önce sosyalleşme eğitimi almamış yetişkin bir köpeğin eğitim alamayacağı anlamına gelmez. Doğru yaklaşımla yetişkin köpekleri sosyalleşmeye alıştırmak da mümkündür. Ancak sosyalleşmeyi köpeğin de istemesi gerekir. Eğer köpeğiniz başka bir köpekle ilgilendikten sonra rahatsızlık duyuyorsa onu zorlamamanız gerekir. Yetişkin köpekleri sosyalleşmeye teşvik etmek için yanınızda ödül maması taşıyabilirsiniz. Köpeğiniz başka bir köpeği selamladığında ona ödül maması vererek diğer köpeklerin yanındayken olumlu deneyim yaşamasını sağlayabilirsiniz. Köpekler için özel formüle edilmiş lezzetli ödül mamalarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. İlk sosyalleştirmede yetişkin köpeğinizin huyunu bildiğiniz, sosyal bir köpek ile tanışmasını sağlamak bu deneyimin daha etkili ve güzel olmasına yardımcı olacaktır.

Sosyalleşmeme Bir Problem mi?

Eğer köpeğiniz etrafında başka köpekler varken korkmuş ya da saldırgan tavırlar içerisinde giriyorsa çözülmesi gereken bir sorununuz olduğundan bahsetmek mümkün olabilir. Her köpeğin farklı karakteri olabileceği yine de göz önünde bulundurulmalı ancak ihtimalleri elemek adına veteriner hekime de danışılmalıdır. Veteriner hekim ile köpeğinizin sağlıklı bir şekilde sosyalleşebilmesi için bir süreç planlanması yapabilirsiniz. Bazı köpekler diğer köpeklerle etkileşime girmek istemez ya da onlara karşı nasıl davranması gerektiğini bilmez. Köpekler de insanlar gibidir. Bazı insanlar gibi bazı köpekler daha sosyalken diğerleri yalnız kalmayı tercih eder. Bu nedenle ona bir seçenek sunmanız gerekir. Köpeğiniz diğer köpeklerden uzak durmayı bir travma ya da soruna bağlı olmadan sadece karakteri sebebi ile tercih ediyorsa yapmanız gereken onun bu kararına saygı duymaktır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.