Köpeklerde Lyme Hastalığı: Belirtiler ve Korunma Stratejileri

10.06.2023 Aysegül Tunçay


Yaz aylarının gelmesi, havaların ısınmasıyla birlikte kenelerin yol açabileceği tehlikeler evcil hayvan sahiplerini endişelendirmeye başlıyor. Bu tehlikelerden biri de lyme hastalığı. Özellikle köpek sahipleri, dışarıda özgürce koşup oynayan ve güneşli havaların keyfini çıkaran dostlarının karşılaşabileceği bu tehlike hakkında doğal olarak daha fazlasını öğrenmek istiyor. Sizler için hazırladığımız yazımızın devamında lyme hastalığı hakkında önemli bilgilere ulaşabilir, "Lyme hastalığı nasıl bulaşır?" sorusunun yanıtını bulabilirsiniz.

tüyler arasında duran kene

Lyme Hastalığının Belirtileri: Köpeklerde Ne Aramalıyız?

Lyme hastalığı, spiroket türü olan borrelia burgdorferi bakterisinden kaynaklanmaktadır. Lyme hastalığı, enfekte olmuş kenenin köpeği ısırması sonucu ortaya çıkar. Bakteri, kan dolaşımına karıştıktan vücudun pek çok bölgesine yayılabilir. Bakterilerin özellikle eklemlerde ve böbreklerde lokalize olduğu gözlemlenmektedir.

Köpeklerde lyme hastalığı çeşitli belirtilere yol açar. Bu belirtilerden bazıları kolaylıkla köpeklerde görülen diğer hastalıkların belirtileri ile karıştırılabilmektedir. Ancak lyme hastalığı, belirtilerin netliğine göre kolay bir şekilde teşhis edilebilir. Lyme hastalığı, köpek vücudu üzerinde genel bir ağrıya neden olur. Bununla beraber, iştah kaybı da sık görülen belirtiler arasında yer alır. Enfekte olan köpeklerde yüksek ateş şikâyeti de görülen bir diğer belirtidir.

Lyme hastalığı ile birlikte köpeklerde topallama da görülebilmektedir. Topallama genellikle bir anda ortaya çıkar ve zaman içerisinde farklı ayakları etkiler. Tedavi edilmediğinde ise yavaş yavaş, kendiliğinden ortadan kalkar ancak birkaç hafta ya da birkaç ay sonra topallama tekrar başlar.

Hastalığın böbrekleri etkilediği durumlarda ise yukarıdaki belirtilere ek olarak kusma, yorgunluk, iştah kaybı ve kilo kaybı görülür. Hastalığın böbrekleri etkilemesi oldukça nadirdir ancak bu gerçekleştiğinde, böbrek hastalıklarına yol açması nedeniyle genellikle ölümcül olmaktadır.

Enfekte olan köpekler, hastalığın belirtilerini, ısırıldıktan 2 - 5 ay sonra göstermeye başlar. Bu süre zarfında hastalık vücudun hemen hemen tamamına yayılır.

çimlerde yatan köpek

Köpeklerde Lyme Hastalığının Yayılma Yolları

Lyme hastalığının tek yayılma yolu enfekte olmuş bir kenenin köpeği ısırmasıdır. Lyme hastalığı, en sık, geyik kenesi olarak da bilinen kene türü tarafından taşınır. Bunun dışında, köpekten köpeğe ya da köpekten insana olacak şekilde bulaşmaz. Ancak lyme hastalığı, enfekte olan kenenin ısırmasıyla insanlara bulaşabilir. Bu nedenle özellikle kene mevsimi olarak belirtilen mevsimlerde hem kendinizi hem de köpeğinizi kenelere karşı koruduğunuzdan emin olmanız tavsiye edilir.

Kene ısırığı sonucunda köpeğinizin enfekte olması durumunda etrafta başka enfekte olmuş keneler olabileceğini göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu gibi durumlarda kene ısırmasına karşı dikkatli olmanız tavsiye edilir.

Lyme hastalığı bakteri yoluyla bulaştığı için antibiyotikler ile tedavi edilebilir. Doksisilin, amoksisilin, azitromisin gibi antibiyotikler enfeksiyonun tedavisinde oldukça etkilidir. Tedavi yaklaşık olarak dört hafta sürer. Lyme hastalığı tedavisi sonrasında köpeğin tekrar enfekte bir kene tarafından ısırılması sonucunda ise hastalık tekrarlar.

dış parazit aşısı yapılan köpek

Etkili Korunma Stratejileri: Köpeğinizi Lyme Hastalığından Nasıl Korursunuz?

Lyme hastalığına karşı alınabilecek en etkili önlem, köpeğinizi kene ısırıklarına karşı korumaktır. Özellikle bahar mevsimlerinde, köpeğinizi, açık havada gezdirdikten sonra eve geldiğinizde mutlaka kene ısırıklarına karşı kontrol etmeniz tavsiye edilir.

Kene ısırıklarını önlemek ve lyme hastalığı riskini azaltmak için atılabilecek bazı adımlar vardır. Öncelikle, açık alanlarda dolaşırken kendinizi ve köpeğinizi uygun şekilde giydirmeniz tavsiye edilir. Uzun kollu kıyafetler, pantolonlar ve çoraplar giymek, kendinizi kene ısırıklarından korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca böcek kovucu spreyler kullanabilir ve açık alanlardan döndüğünüzde vücudunuzu ve köpeğinizi kene açısından kontrol edebilirsiniz. Eğer bir kene fark ederseniz onu dikkatlice çıkarmanız önemlidir. Kene çıkarıcı aletler veya cımbız kullanarak keneyi deriden alırken, kenenin kesinlikle kopmamasına dikkat etmelisiniz. Kene çıkarıcı aletlere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Keneler genellikle çimenlik, ağaçlık ve kumlu bölgelerde bulunurlar. Bir yaprağın ya da kısa bir ağacın üzerinden köpeklere bulaşabilirler. Köpeğinizi çalılıklardan uzak tutmak, kene bulaşma riskini önemli ölçüde düşürür. Ağaçlık ya da çimenlik alanlarda yürüyüş yollarını takip etmeniz önerilir.

Köpeklerin lyme ve diğer parazit kaynaklı hastalıklardan korunması için düzenli olarak yapılabilecek antiparaziter uygulamalar mevcuttur. Bunlar genellikle köpeğin ensesine damla şeklinde uygulanır. Bu şekilde köpek dış parazitlere karşı aşılanmış olur. Günümüzde farklı damla çeşitleri bulunmaktadır. Bu damlaların belirli aralıklarla düzenli olarak tekrarlanması gerekir.

Eğer endemik bölgelerde yaşıyorsanız ya da Lyme hastalığının görüldüğü bölgelere seyahat edecekseniz köpeğinizi aşılatmanız son derece önemlidir. Aşı genellikle iki ya da dört haftalık aralıkla iki doz şeklinde uygulanmaktadır. Köpeğin bağışıklık sistemini güçlü tutmak için yılda bir defa hatırlatma dozu yapılması tavsiye edilir. Köpeğinizin yaşam tarzı ve kene ısırma ihtimali hakkında görüşerek aşı gerekliliğine dair daha fazla bilgi almak için veteriner hekiminize başvurabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.