Köpekler Soğukta Üşür mü?

02.04.2021 Deniz Öz


Köpekler kışın üşür mü? Elbette üşüyebilir, ancak bu sorunun yanıtını değiştiren çeşitli faktörlerin olduğu da söylenebilir. Köpeklerin tüy yapıları, tüy renkleri, büyüklükleri, ağırlıkları, hangi iklim koşullarına uygun özellikler taşıdıkları, genel sağlık durumları ve yaşları da "köpekler soğukta üşür mü?" sorusunun yanıtlarını değiştirebilir. Bu yazımızda "Köpekler üşür mü?" sorusunun farklı perspektiften yanıtlarını ve köpekleri soğuktan korumak için alınması gereken tedbirler hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

Köpekler Üşür mü?

Soğuk havalarla karşılaştığımızda birçok önlem alabiliyoruz, köpeklerin tüyleri olduğu için ise herhangi bir tedbire gerek olmadığı yanılgısına kapılabiliyoruz. Köpeklerin doğal vücut sıcaklıkları insanlara oranla daha yüksek olsa da uzun süre dışarıda bırakıldıklarında, köpekler üşüyen canlılardır. Sibirya kurdu ve Bernese dağ köpekleri gibi istisnai ırkların soğuk havalara karşı vücut sıcaklıklarını koruyabilme özellikleri vardır, yine de "sokak köpekleri üşür mü?" ya da "köpekler üşür mü?" sorularının yanıtı ne yazık ki evet olarak karşımıza çıkar. Köpeklerin üşümesi ve bu hissin süreklilik kazanması donma ve hipotermi gibi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu nedenle köpeklerin üşüdüklerini gösteren belirtilerin yakından takip edilmesi gerekir.

kırmızı mavi kazak giymiş köpek

Köpeğin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?

Köpeklerde üşüme belirtileri ne kadar üşüdükleri doğrultusunda değişiklik gösterebilir.

  • Titreme, üşüyen köpeklerde en yaygın görülen belirtidir. Köpeklerin soğukta titremelerinin nedeni vücut sıcaklıklarını artırmak istemeleridir. Titreme korku, stres ve rüya görme gibi farklı nedenlerle de görülebileceği için köpeklerin bulundukları şartların doğru değerlendirilmesi gerekir.
  • Köpekler her zamankinden fazla uyumaya başladılarsa ve hareketleri belirgin ölçüde yavaşladıysa çok üşüdüklerinin ve hipotermi semptomlarının ortaya çıkmaya başladığının göstergesi olabilir. Belirtilerin devam etmesi halinde köpeklerde nefes almakta ve hareket etmekte zorluk gibi komplikasyonlar da görülebilir.
  • Üşümek kaslarda yorgunluğa ve zayıflığa neden olarak köpeklerin hareketlerinde uyuşukluğa yol açabilir. "Üşüyen köpekler nasıl yatar?" sorusunun yanıtı da bu belirtide gizlidir. Köpekler üşüdüklerinde kıvrılarak yatma eğiliminde olurlar.
  • Üşüyen köpekler patilerini soğuk zemine mümkün olduğunca değdirmek istemezler. Patilerine tüm ağırlıklarını vermeden yürümeye çalıştıkları için soğuk havalarda köpekler, biraz dengesiz yürüdükleri izlenimi verebilirler.
  • Köpeklerin üşüdüğünü anlamanın bir yolu da kulaklarını kontrol etmektir. Soğukta kalan ve üşüyen köpeklerin kulakları ve aynı zamanda karın bölgeleri soğuk olur.
  • Üşüyen köpekler sızlanabilir, havlarken ağlar gibi ses çıkarabilir. Bazı köpeklerin sahiplerine havlayarak haber vermeye çalışması da muhtemeldir.
  • Köpeklerin üşüme belirtileri arasında huzursuz davranışlar da yer alır. Bazı köpekler hareketsiz kalarak soğukla baş etmeye çalışırken bazıları huzursuzca hareket etmeye ve sığınabilecekleri sıcak bir alan aramaya başlar.
  • Köpeklerin üşüdüğünü anlamanın bir diğer yolu da normalde nemli olan burun ciltlerindeki kurumadır.

Köpeklerde Üşümeyi Etkileyen Faktörler

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi köpeklerin ne kadar üşüdükleri belirli faktörler doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Tüy yapıları en belirleyici faktörlerden biridir. Çift katmanlı tüylere sahip olan Samoyed, Sibirya kurdu ve Newfounlands gibi köpek cinsleri soğuğa karşı oldukça toleranslıdır. İnce tüylere sahip köpekler ise en çok üşüyenlerdir. Köpeklerin tüy yapılarına ek olarak tüy renkleri de ne kadar üşüdüklerini etkileyebilir. Siyah, kahverengi gibi koyu renklerde tüylere sahip olan köpekler güneş ışığını daha iyi absorbe ettikleri için açık renkli tüylere sahip köpeklere oranda daha az üşürler.

Küçük ırk köpekler boyutlarına oranla daha çok yüzey alanına sahip oldukları için büyük ırk köpeklere oranla daha kolay ısı kaybederler ve daha çok üşürler. Tüy yapıları kısa veya ince olduğunda üşüme seviyelerinde artış yaşanır.

Kilo vücutta fazla yağ birikimi ile karakterizedir ve bu yağ tabakası köpekleri soğuktan koruyan bir kalkan görevi görür. Zayıf köpekler daha kilolu olanlara oranla daha çok üşürler. Fazla kilo bu noktada bir avantaj olarak düşünülse de yol açtığı sağlık sorunlarının üşümekten daha tehlikeli olduğu gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerekir.

Köpeklerin hangi yaşam evresinde olduğu ve yaşları da ne kadar üşüdüklerini etkileyebilir. Yavru köpekler, yaşlı köpekler, hasta köpekler vücut sıcaklarını dengelemekte zorlanabildikleri için sağlıklı ve yetişkin köpeklere oranla daha çok üşürler.

Hava Koşulları ve Köpeklerde Üşüme

"Köpekler üşür mü?" sorusuna evet yanıtını verdik. Ancak köpeklerin ne kadar üşüdüğünün hava sıcaklığı ile tam olarak ilgili olmadığının, hava koşullarının da köpeklerde üşüme miktarını etkileyebileceğinin unutulmaması gerekir. Örneğin hava göreceli olarak normal bir soğuklukta olsa da eğer bulutlu bir gökyüzü varsa tüyleri güneş ışınlarını absorbe edemeyeceği için köpekler daha çok üşüyecektir. Aynı durum nemli havalar için de geçerlidir. Soğuk ve nem birleştiğinde köpekler nemsiz soğuk havada olduğundan daha fazla üşürler. Soğuk ve rüzgarlı havalara karşıda tedbirli olmak önemlidir!

karlar arasında yatmış köpek

Üşüyen Köpek Nasıl Isıtılır?

Köpeklerin kalın ve fazla tüyleri olsa da soğuk havalarda çok zaman geçirmeleri halinde üşüdükleri bilinmektedir. Eğer köpeklerde üşüme belirtileri varsa şu önlemler alınabilir:

Dışarıda geçirdikleri zaman kısıtlanmalıdır: Köpeklerin tüyleri tüm vücutlarına eşit derecede yayılmamıştır. Üstelik yayılsa dahi uzun süre soğuğa maruz kalmaları üşümelerine ve üşümeleri nedeniyle çeşitli sağlık sorunlarına maruz kalmalarına neden olabilir. Bu nedenle soğuk havalarda dışarıda geçirdikleri zaman mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır.

Köpek giysilerinden yardım alınabilir: Küçük ırk ve ince tüylere sahip köpeklerin soğuya karşı giydirilmeleri büyük bir avantaj sunar. Yavruların ve yaşlıların da dışarı çıkarken hem patilerini korumak için köpek ayakkabıları hem de gövdelerini sıcak tutmak için köpek giysileri giymeleri önerilir. Farklı ırkların ihtiyaçlarına özel üretilen köpek elbiseleri, köpek patikleri ve koruyucu giysileri için buraya tıklayabilirsiniz.

Patileri silinmeli: Buz, kar, tuz ve buz çözücüler köpeklerin patilerinde birikebilir. Yalamaları halinde zararlı olabilecekleri için köpekler eve geldiklerinde patileri silinmelidir. Buz ve kar patilerde ağrı veren çatlaklara ve kanamalara neden olabilir. Patilerin buzlanmasının önlenmesi için parmak arasındaki tüylerin kesilmesi gerekir.

Sokak Köpekleri Üşür mü?

Bu soruyu yeniden ele almak istiyoruz. Evet, sokak köpekleri üşürler. Ekstrem hava şartlarına maruz kalan dostlarımızın çoğunlukla sığınacakları sıcak bir alan bulamamaları, onları kış aylarında kıvrılmış yatarken görme sıklığımızı artırır. Sokakta yaşayan tüm dostlarımıza sıcak bir alan sunmamız çok mümkün olmasa da en azından karınlarının doymasına aracılık etmemiz büyük bir fark yaratabilir. Vücut ısılarını dengelemeleri için enerji alabilmeleri ve bağışıklıklarının korunması adına düzgün beslenmeleri büyük ve hayati bir önem taşır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.