Köpeklerde Sosyal Anksiyete Hakkında Bilinmesi Gerekenler

15.07.2022 Aysegül Tunçay


Yeni insanlarla tanışmak, topluluk içerisinde konuşmak, yeni yerlerde ya da kalabalık yerlerde bulunmak bazı kişiler için çok ciddi stres kaynağıdır. Her ne kadar kulağa oldukça ilginç gelse de insanlardakine benzer bir sosyal anksiyete köpeklerde de görülmektedir. Üstelik köpeklerde bu konuda bizimle aynı korkuları paylaşırlar. Köpeklerde sosyal anksiyete kendisini yaygın etkileşimlere endişeli reaksiyonlar ile göstermektedir. Yeni insanlarla ya da başka köpeklerle tanışmak köpeğinizi ciddi bir stres altına sokabilir. Bu stres sonucunda ise köpeğiniz farklı davranışlar sergileyebilir. Üstelik bu durumun sürekli olması onun sağlığını da ciddi olarak etkiler.

evdeki eşyaları dağıtmış köpek

Köpeklerde Sosyal Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

Sosyal anksiyete her köpekte farklı belirtilere neden olmaktadır. Bu belirtiler genellikle fark edilebilirdir. Bununla beraber sosyal anksiyetenin spesifik bazı reaksiyonları vardır ve bu reaksiyonları gördüğünüzde köpeğinizin bulunmak istemediği bir durumun içerisinde olduğunu tahmin edebilirsiniz.

Köpeklerde sosyal anksiyete ile görülen ilk problem korkunun neden olduğu davranış değişikliğidir. Korkmuş olan köpekler temastan kaçınır. Hatta bazı köpekler direkt olarak koşarak uzaklaşır. Hızlı nefes alıp verme, ağızdan aşırı miktarda salya gelmesi ya da idrar kaçırma ise sinirli davranışlardır. Köpeğinizin bu davranışları onun bulunduğu durumdan rahatsız olduğunu gösterme şeklidir.

Köpeklerde bir diğer sosyal anksiyete belirtisi ise agresif davranışlardır. Köpeğin agresif davranışları ve beklenmedik tepkileri oldukça şiddetli olabilmektedir. Ortamda köpeğin sevmediği bir insanın ya da başka bir canlının bulunması strese neden olmaktadır. Hatta bu stres çok yoğun olduğunda köpekler genellikle sahibine tepki göstermektedir.

kızgın havlayan köpek

Köpeklerde Sosyal Anksiyete Neden Olur?

Sosyal anksiyete köpekler arasında oldukça yaygındır. Altında yatan sebepleri ya da anksiyetenin şiddeti ise köpekten köpeğe değişiklik gösterir. Genellikle sosyal anksiyetenin altında yatan neden köpeğin yavruluk döneminde doğru bir şekilde sosyalleştirilmemesi ya da kötü deneyimler yaşamasıdır. Yeni bir durumu deneyimleyen köpeklerin stres yaşaması son derece normaldir. Köpeklerde bu durum bilinmeyenin getirdiği korku ile ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle köpeklerin büyürken yaşadığı deneyimler ve aldığı eğitimler son derece önemlidir. Köpeklerin karakteri gelişim döneminde yaşadıkları deneyimler sonucunda oluşmaktadır. Köpeklerde sosyal anksiyetenin üstesinden gelmek mümkün olsa da bunun zaman isteyen bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Köpekler yetişkin olsalar bile doğru yönlendirme ile sosyalleşmeyi öğrenebilmektedir.

yerde yatan mutsuz köpek

Sosyal Anksiyete Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeklerde sosyal anksiyetenin üstesinden gelmeye yardımcı olmak için kullanılan çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Karşı koşullandırma ve duyarsızlaştırma bunlardan bazılarıdır. Karşı koşullandırma bir uyarana verilen istenmeyen tepkinin istenen bir tepkiyle değiştirilmesidir. Duyarsızlaştırma ise tepkiye neden olan durumun normalleştirilmesidir. Köpek daha önceden stresli olduğu ortamlara yavaş yavaş maruz bırakılır ve stres yaşamasını gerektirecek bir şey olmadığı gösterilir. Bu sayede verdiği tepkiler de zaman içerisinde hafifleyerek ortadan kalkar.

Köpeği küçük yaşta diğer insanlarla ve canlılarla sosyalleştirmeye başlamak en önemli adımlardan birisidir. Düzenli aşılarını olduktan sonra köpeğin yeni canlılarla tanışmasında hiçbir sakınca yoktur. Hatta sosyalleştirme erken dönemde doğru bir şekilde yapıldığında sosyal anksiyete hiç görülmez.

Sosyal anksiyetesi olan köpeklerde ise yeni insanlarla köpeğin tanışmasını yavaş yavaş yapmak gerekmektedir. Köpeğinizi güvenli hissettiği bir ortamda birkaç kişiyle tanıştırdıktan sonra onu çok kalabalık olmayan yerlere götürerek farklı ortamlarda da farklı kişilerle tanışmasını sağlayabilirsiniz. Köpeğin diğer canlılarla tanışması da aynı şekilde olmalıdır. Köpeğiniz başka bir köpekle tanışmaktan hoşlanmıyorsa tanışma sürecini kontrollü bir ortamda yavaş bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Sosyal anksiyetenin geçmesine yardımcı olacak uygulamalardan birisi de egzersizdir. Yorgun olan köpekler, anksiyeteye yol açabilecek durumlara karşı daha az hassas olurlar. Bu nedenle köpeğinizin yeni bir insanla ya da farklı bir köpekle tanıştırmadan önce yorulduğundan emin olmanız sosyal anksiyetesi açısından faydalı olacaktır.

Anksiyetenin ilerlemesine ve köpeğinizin yönetebileceğinden daha fazlasına maruz kalmasına izin vermemeniz gerekmektedir. Anksiyetenin üstesinden gelmek zaman alacaktır. Her ne kadar köpeğiniz giderek daha iyi cevap veriyor dahi olsa her yeni ortama girdiğinde onu aynı şekilde gözlemlemeniz gerekmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.