Köpekler Neden Sahibinin Ayak Ucunda Yatar?

13.07.2023 Deniz Öz


Çok sayıda köpek, sahibinin ayak ucunda yatmayı ve uyumayı tercih eder. Masanızda çalışırken, kanepenizde otururken ya da yatağınızda uyurken, kısacası mümkün olduğu her an ayak ucunuza yatan bir patili dosta sahipseniz siz de diğer pek çok kişi gibi bu davranışın ardında yatan nedeni merak etmiş olmalısınız. Köpeklerin insanlara yakın olma isteklerinin ardındaki nedenleri ele aldığımız yazımızın devamında "Köpekler neden sahibinin ayak ucunda yatar?" sorusunun yanıtlarını bulabilir, köpeklerin hangi uyku pozisyonlarında nasıl hissettiklerini anlamanıza yardımcı olacak ipuçlarına ulaşabilirsiniz.

Köpeğinizin kendine ait bir uyku alanı olması için ona bir yatak almayı düşünüyorsanız çok sayıda farklı seçenek ile sunulan köpek yataklarını buradan inceleyebilirsiniz. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde onları köpek yatağına alıştırmak için ihtiyaç duyabileceğiniz bilgiler de sizleri bekliyor.

yatakta yatan pug cinsi köpek

Güven ve Bağlılık İhtiyacı

Kedi veya köpek fark etmeksizin evcil hayvanların evin içerisindeki veya dışarısındaki çeşitli seslerden korkması sık rastlanılan bir durumdur. Örneğin yüksek seslerden korkan bir köpek, dışarıda fırtına olduğunda gök gürültüsü yüzünden insan dostunun ona verdiği güven ve sevgiye ihtiyaç duyabilir. Böyle bir durumda muhtemelen sahibinin ayak ucunda uyumayı tercih eder. Yanınızdayken sırt üstü, son derece savunmasız bir uyku pozisyonunda yatmasıysa sizin onu koruyacağınızdan emin olduğu ve endişe duymaması gerektiğini bildiği anlamına gelir.

Gün içerisinde, örneğin masanızda çalışırken ya da koltuğunuzda oturup televizyon izlerken köpeğiniz ayak ucunuzda yatabilir. Böyle bir uyku pozisyonu, ayağa kalktığınızda köpeğinizin bunu fark etmesi için mükemmeldir; sizinle beraber kalkmasına ve her zaman yanınızda olabilmesine imkân tanır.

Köpeklerin koku duyusu oldukça gelişmiştir ve etraflarındaki dünyayla kokular aracılığıyla da iletişim kurarlar. Buna insanların kokusu dâhildir. Köpekler sahiplerinin tanıdık ve güven verici kokusunu almak istedikleri için ayak ucunda yatmayı tercih edebilirler.

Bir diğer ihtimalse köpeğinizin sizi sevmesi ve bunu göstermek istemesidir. Özellikle bir süreliğine onun yanında bulunmadıysanız, köpeğiniz size yakın olmak için uyku sırasında ayağınıza temas etmeyi tercih edebilir. Köpeğinizin size gösterdiği yakınlığın yalnızca bağlılıktan mı, yoksa ayrılık anksiyetesinden mi kaynaklandığına dikkat etmeyi ihmal etmemelisiniz. Ayrılık anksiyetesinden şüphelenmeniz durumunda veteriner hekiminizle iletişime geçmeniz tavsiye edilir.

Sürü Hiyerarşisi ve Koruma İsteği

Evlerimizde bizimle birlikte yaşayan köpekler, ataları olan kurtlardan gelen bazı iç güdüleri taşımaya devam ederler. Köpeklerin sahiplerinin ayak ucunda uyumalarının sebebi, genetik kökenleri ve bundan gelen iç güdüleri olabilir. Bununla birlikte, köpeklerin sahiplerini ailenin parçası olarak gördüğüne ve onlarla ebeveyn-çocuk ilişkisi geliştirdiklerine dair araştırmalar da mevcuttur.

Kurtların bir sürü hiyerarşisi bulunur ve hayatta kalmak için sürüyü korumaya ihtiyaç duyarlar. Her sürünün merkezindeyse baskın olan bir kurt, yani alfa bulunur. Alfa, sürüdeki en önemli ve saygı duyulan üye olduğu için sürünün diğer üyeleri alfanın etrafında uyurlar. Bu sayede sürünün en savunmasız olduğu uyku anında onu güvende tutmuş olurlar. Sahiplerinin ayak ucunda uyuyan köpekler, bunu sahiplerini alfa olarak gördükleri ve korumak istedikleri için yapıyor olabilirler.

Mobilya düzeninizin yerleşimi, oturma ya da uyku pozisyonunda ayağınızın kapıya doğru uzatılmasına neden olabilir. Böyle bir durumda köpeğinizin ayak ucunuzda yatma sebebi, kapı ile oturduğunuz yer arasına girip sizi korumak istemesi olabilir.

Köpeğiniz patileri yere temas edecek şekilde karnının üstünde yatıyorsa her an ayağa kalkmaya hazır demektir. Bu pozisyonda yatması hızlıca oyuna dönmesine ya da sizi takip etmesine imkân tanır.

yatakta yatan üstü örtülü köpek

Rahatlık ve Sıcaklık Arayışı

Sahibinin ayak ucunda uyuma, genellikle köpeklerde rahatlık ve sıcaklık arayışından da kaynaklanır. Ayrıca olumsuz duygular içerisinde olduğunuzu hisseden köpeğiniz, sizin daha iyi hissetmenizi sağlamak için ayak ucunuzda yatabilir.

Köpeğiniz ayak ucunuzda dertop olmuş bir pozisyonda uyuyorsa üşüyor olabilir. Sıcak kanlı canlılardan biri olan köpeğiniz, ayağınızda yatarak sıcaklığınızı paylaşmak isteyebilir. Başkaları tarafından üretilen vücut sıcaklığıyla ısınmak ve bu sıcaklığı korumak, tıpkı yavru köpeklerin bir arada uyuması gibi, köpekler için etkili bir ısınma yöntemidir.

Köpeğinizin bakış açısından, ayağınız onun için yastık görevi görüyor olabilir. Elbette ayaklar bir yastık kadar büyük konfor sunmayacaktır ancak köpekler için başlarını koyabilecekleri tanıdık bir yerdir. Belki de yatacak daha rahat bir alanları yoktur. Özellikle sizinle aynı odada olmak istiyorsa, bir de ileri yaştaysa yerde yatmak onun için rahatsız ve hatta can yakıcı bir deneyim olabilir.

Köpeklerin Ayak Ucunda Uyuması Nasıl Engellenir?

Köpekler sahiplerinin ayak ucunda uyurken çok tatlı ve masum gözükürler. Ancak kimi zaman bu durum köpek sahibi için rahatsız edici bir deneyime dönüşebilir ve her iki tarafın da rahatlığı için çeşitli yöntemlerin denenmesi bir ihtiyaç hâline gelebilir.

Öncelikle, köpeğin bu davranışı ayrılık anksiyetesi gibi psikolojik bir sorun yüzünden yapma ihtimali değerlendirilmelidir. Bir anda gelişen ve aşırı boyutlara ulaşan davranışlar böyle bir durumdan şüphelenmeye neden olabilir. Sorunun çözülmesi için veteriner hekiminize danışmanız tavsiye edilir.

Köpeğinize rahat edeceği ve seveceği bir yatak almaksa atılabilecek ilk adımdır. Bu alanın onun için ayağınızdan daha çekici gelmesi durumunda köpeğiniz ayak ucunuzda yatmaktan vazgeçecektir. Onu yatağında yatması için teşvik etmek amacıyla yatağını ayağınıza yakın bir yere konumlandırabilirsiniz. Yatağında yattığında onu tebrik edebilir ve ödüllendirebilirsiniz. Süreç sırasında ister uyurken ister otururken olsun ayaklarınızı saklamayı ihmal etmemelisiniz. Ayrıca süreci istikrarlı şekilde devam ettirmeniz de gerekir. Köpeğiniz yatağına alışmaya başladığındaysa ona yatağa gitmesi için bir komut öğretebilirsiniz.

Köpeğinizin ayak ucunda yatma nedeninin onu kazara buna teşvik etmeniz olabileceğini göz ardı etmemelisiniz. Eğer ayağınıza yattığında onu okşuyor ya da başka bir şekilde ödüllendiriliyorsanız köpeğinizin bu davranışını pekiştiriyorsunuz demektir. Köpeğinizin ayak ucunda yatmasını istemiyorsanız onu bu davranışından dolayı ödüllendirmemelisiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.