Köpekler Ne Kadar Su İçmeli?

06.09.2022 Deniz Öz


Köpeklerin gün içerisinde içmeleri gereken su miktarı aktivite seviyelerine, genel sağlık durumlarına, yaşlarına, beslenmelerine göre değişebilmekle birlikte genel olarak kilogram başına 30-50 ml su içmeleri gerektiği bilinmektedir.

Köpeğinizin içtiği su miktarı konusunda bazı endişeleriniz olabilir. Köpeğin genel sağlık durumu için yeteri kadar su içmesi son derece önemlidir. Köpekler günlük ihtiyaçları kadar su içmediklerinde poliüri meydana gelebilmektedir. Ayrıca çok az su içmek dehidrasyona da yol açar. Dehidrasyon vücut için oldukça tehlikelidir ve ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Köpeğin uzun süre boyunca susuz kalması böbrek taşına, organ yetmezliğine yol açabilir. Susuzluğun daha ciddi olduğu durumlarda ise can kaybı meydana gelebilmektedir. Köpeklerde Dehidrasyon adlı içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Gerekli olan miktardan az su içmek kadar gerekenden fazla su içmek de bazı risklere yol açabilmektedir. Bunlardan birisi de polidipsidir. Polidipsi midede şişkinliğe, elektrolit dengesizliğine ve su toksisitesine neden olabilir. Bununla birlikte köpeğin gereğinden az ya da fazla su içmesi bir hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Su içmede düzensizliğe neden olan problemin teşhis edilmesi ve ilerlemeden tedavi edilmesi son derece önemlidir.

çelik su kabından su içen köpek

Doğru Miktarı Ayarlama

Köpeklerin günlük içmeleri gereken su miktarının belirli bir standardı bulunmamaktadır. Çeşitli faktörlere bağlı olarak günlük tüketilmesi gereken su miktar değişiklik gösterir. Su ihtiyacında göz önünde bulundurulması gereken başlıca faktörler köpeğin yaşı, kilosu, aktivite düzeyi ve beslenme şeklidir.

Kilo

Köpeklerin günlük su ihtiyacının belirlenmesinde kilonun büyük önemi bulunmaktadır. Köpeklerin günde kilo başına ortalama 30 - 50 ml su içmesi gerekmektedir. Ancak günlük su ihtiyacı belirlenirken kilo doğrultusunda ayarlama yapmak tek başına yeterli değildir.

Beslenme

Sadece kuru mama ile beslenen köpekler ile kuru ve yaş mama karışık beslenen köpeklerin su ihtiyacı farklıdır. Yaş mama içerisinde yüksek miktarda su bulunur. Bu nedenle yaş ve kuru mama karışık beslenen köpekler sadece kuru mama tüketen köpeklere göre daha az su içmeye ihtiyaç duyar. Köpeğin doğal maddeler içeren ve tüm beslenme ihtiyaçlarını karşılayan bir beslenmeye sahip olması son derece önemlidir. Her ne kadar yaş ve kuru mama ile beslenen köpeklerin ihtiyacı daha az olsa da taze suya erişimi olduğundan emin olmak gereklidir. Köpekler için su kabı çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Yaş

Köpeklerin su ihtiyaçları yaşa göre de değişiklik göstermektedir. Yavru köpekler her iki saatte bir ortalama yarım bardak su içmelidir. Yavru köpek sahiplerinin su tüketimini yakından takip etmesi gerekmektedir. İleri yaştaki köpeklerin su tüketimlerini kendileri kontrol edebilirler. Ancak yaşam evresinden bağımsız olarak köpeklerin ideal oranda su tükettiklerinden emin olunması önemlidir.

açık alanda şişeden su içen köpek

Aktivite

Tüm köpekler günlük olarak egzersiz yapmaya ihtiyaç duyar. Egzersiz sırasında ve sonrasında köpeğinizin yeteri kadar suya erişimi olduğundan emin olmalısınız. Günlük yürüyüşlerde yanınızda bir miktar su bulundurmak köpeğinizin egzersiz esnasında susuz kalmamasına yardımcı olur. Sıcak havalarda egzersiz sonrasında köpeğinizin aşırı su içmesi sonucunda şişkinlik problemi yaşamamasını istiyorsanız ona yalaması için birkaç buz kalıbı verebilirsiniz. Sonrasında ise su vererek köpeğinizin hem serinlemesini hem de susuzluğunu gidermesini sağlayabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında köpeğiniz vücut ısısını düzenlemek için daha fazla nefes alır verir. Bu nedenle yaz aylarında köpeğinizin dilini sık sık dışarda görebilirsiniz. Bu gibi dönemlerde köpeğinizin susuz kalmaması bir kat daha önemlidir. Bu söylemin temel nedeni solunum sırasında da su kaybediliyor olması ve solunum sıklığındaki artışın su kaybını fazlalaştırmasıdır.

İlaç Kullanımı

Bazı ilaç tedavileri köpeklerin daha fazla susamasına yol açar. Bu gibi durumlarda konuyu veteriner hekim ile görüşmek gerekmektedir. Veteriner hekimin tavsiyesi doğrultusunda ilaç tedavisi sona erene kadar köpeğinizin su alımının değişmesi gerekebilmektedir.

Köpeğiniz Yeteri Kadar Su İçiyor mu?

Köpeklerin yeteri kadar su içtiğinden emin olmanın kolay bir yöntemi vardır. Köpeğinizin doğru miktarda su içtiğinden emin olmak için ense bölgesinden cildini nazikçe tutarak biraz asılıp bırakmanız yeterli. Eğer köpeğinizin cildi hızla eski haline dönüyorsa su tüketimi yeterlidir. Ancak yavaşça eski haline dönüyorsa ya da katlanmış halde kalıyorsa bu köpeğinizin gerekenden az su içtiğinin göstergesidir.

Köpeğin yeteri kadar su içtiğinden emin olmanın bir diğer yolu da diş etlerine bakmaktır. Yeteri kadar su içen köpeklerin diş eti nemli ve parlak renkte olur. Kuru, solgun ve yapışkan diş etleri köpeğin yeteri kadar su içmediğinin belirtisidir.

Normalden fazla su içen köpeklerde ise kusma, yorgunluk ve kafa karışıklığı gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Ancak bu belirtiler birçok başka hastalıkta da görülebildiği için bu gibi durumlarda veteriner hekim tavsiyesi almak gerekmektedir.

oturan collie cinsi köpeğe su kabı uzatılıyor

Su Miktarını Ayarlama

Köpeğiniz normalden az ya da fazla miktarda su içiyorsa yapacağınız birkaç ufak değişiklikle onun ideal miktarda su almasını sağlayabilirsiniz. Olması gerekenden az miktarda su içen köpeklere su içtiğinde ödül maması verebilir. Ödül maması birçok alışkanlığın edinmesinde büyük bir pratiklik sunar. Köpekler için ödül maması çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz. Alternatif olarak evin birkaç yerine su kabı koyabilir ya da suyun içerisine az bir miktar tavuk ya da kemik suyu karıştırabilirsiniz. Bu sayede suyu köpeğiniz için daha lezzetli hale getirerek onun daha fazla su içmesini sağlayabilirsiniz.

Normalden daha fazla su içen köpekler için ise yapılması gereken bellidir. Evde sürekli olarak dolu bir su kabı bulundurmak yerine günlük ihtiyacı olan su miktarını öğünlere bölerek vermek etkili bir çözümdür. Ancak köpeğin egzersiz anında ve sonrasında taze suya erişimi olduğundan emin olmak gerekir. Yüksek fiziksel aktivite köpeğin aşırı miktarda susamasına yol açar.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.