Küçük Irk Köpekler Nasıl Beslenmeli?

31.08.2022 Deniz Öz


Köpeklerin sağlıklı ve mutlu bir hayat sürebilmeleri adına temel gereksinimleri bulunur. Yaşlarına, ırklarına ve genel sağlık durumlarına uygun egzersizler yapmaları, düzenli olarak veteriner hekim kontrollerinden geçmeleri, sosyalleşmeleri ve elbette yaşam evrelerine ve gereksinimlerine özel bir beslenme planına sahip olmaları köpeklerin fiziksel ve mental sağlığı adına en temel gereklilikler arasında yer alır.

Köpeklerde dengeli beslenme, köpeklerin optimal sağlığının korunmasını sağlarken ırklar doğrultusunda özelleştirilmiş beslenme olası sağlık sorunlarının oluşma riskini azaltma noktasında da son derece önemli bir göreve sahiptir. Küçük, orta ve büyük ırk sınıflandırmasına tabi olan dostlarımızın günlük almaları gereken kalori miktarından beslenme sıklıklarına, ihtiyaç duydukları besin ve minerallerin orantısından mama tanelerinin yapısına dek birçok unsur eksiksiz ve dengeli beslenmenin önemli kriterleri olarak karşımıza çıkar.

Sahip oldukları fizyolojik farklılıklar köpeklerin ihtiyaçları üzerinde etkili olduğundan ırksal boyutlarına uygun beslenmeleri kısa, orta ve uzun vadede birçok avantajı beraberinde getirir. Bu yazımızda küçük ırk köpeklerin beslenme gereksinimleri ve bu gereksinimlerin nedenleri özelinde bilgi bulabilirsiniz.

beyaz yavru köpek

Küçük Irk Yavru Köpeklerde Beslenme

Köpeklerin besin ihtiyaçlarının spesifik nitelik taşıdığı ilk evre yavruluk evresidir. Küçük ırk köpekler ilk 12 ay boyunca yavruluk evresinde kabul edilirler ve bu sürede muazzam bir gelişim geçirirler. Orta ve büyük ırk köpeklerle kıyaslandığında yaşamlarının ilk yılında çok daha hızlı bir gelişim sürecinde olan küçük ırk yavru köpekler bu dönemde tüm gelişimsel ihtiyaçlarını karşılayacak formüllere sahip yavru köpek mamaları ile beslenmelidir. Küçük ırk yavru köpekler için beslenmenin temelinde su, protein, yağlar, karbonhidratlar, mineraller ve vitaminler bulunur.

Küçük ırk köpekler boyut olarak küçük olduklarından, onların bakımlarının ve beslenme süreçlerinin kolay olduğu düşünülür. Bu varsayım son derece tehlikelidir. Küçük ırk köpek yavrularında hipoglisemi sıklıkla görülebilen bir sağlık sorunudur. Hipoglisemi halsizlik, huzursuzluk, kas titremeleri ve nöbet gibi semptomlara yol açabilir. Kan şekerinde düşüklük olarak adlandırılabilen hipogliseminin küçük ırk köpeklerde görülme nedeni metabolizma hızlarının fazla olmasıdır. Metabolizmalarının hızlı olmasının yanı sıra vücutlarındaki yağ rezervlerinin kısıtlı olması da kan şekeri düşüklüğünü tetiklemektedir. Bu nedenle hem küçük ırklara özel yavru köpek mamaları ile beslenmeleri hem de mama tüketimi sıklığının doğru ayarlanması önemlidir. Yavruluk döneminde önerilen günde 4-6 kez beslenmeleridir.

koşan siyah kahverengi köpek

Küçük Irk Yetişkin Köpeklerde Beslenme

12 ayı tamamlayan küçük ırk yavru köpekler yetişkinliğe adım atarlar. Yetişkin sürecinde de beslenmeleri, egzersizleri, rutin kontrolleri yavruluk dönemindeki kadar önemli olmaya devam eder. Yetişkinlik evresinde trakeal çöküş, patellar luksasyon, mitral kapak hastalığı, intervebral disk hastalığı ve sıcaklık regülasyonu ile ilgili sorunlar ortaya çıkmaya başlayabilir.

Küçük ırk yetişkin köpek mamaları arasından seçim yapmak son derece zor olabilir, birçok alternatifin bulunması araştırma gerekliliğini de beraberinde gerekir. Bu noktada veteriner hekimlerin özel önerilerinin değerlendirilmesi de Premium mama seçeneklerinin önceliklendirilmesi de en doğru kararın verilebilmesi adına son derece büyük bir kolaylık sunar.

Küçük ırk yetişkin köpekler için mama tercihi yaparken genel sağlık durumları kadar obezite riskleri de değerlendirilmelidir. Bu dönem köpeklerde obezite riskinin belirgin ölçüde arttığı bilinmektedir. Obezite köpekler için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen, kronikleşebilen bir tehlike olarak değerlendirilir. Köpeklerde Obezitenin Nedenleri ve Zararları adlı içeriğimizde detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Küçük ırk yetişkin köpek mamaları farklı ihtiyaçlara yanıt verecek özellikte formüle edilebilirler. Köpek ırklarına özel beslenme doğrultusunda formüle edilen mamalar son derece efektif bir seçim olarak değerlendirilebilir. Böylece ırkların yatkın oldukları hastalıklara karşı önlem alınması da çene yapıları doğrultusunda tasarlanan mama taneleri ile konforlu bir beslenme sunulması da mümkün olabilir.

oyuncakla oynayan yaşlı kahverengi köpek

Küçük Irk Yaşlı Köpeklerde Beslenme

Küçük ırk köpekler 1 ila 7-8 yaşına dek yetişkin köpek mamaları ile beslenebilirler. Bu süreçten sonra artık yaşamlarında yaşlılık evresi başlar. Henüz enerjileri devam eden dostlarımızın yaşlılık evresine girdiği gerçeğini kabullenmek çok kolay olmasa da metabolik faaliyetlerinin farklılaştığının göz ardı edilmemesi gerekir.

Tüylerinde grileşme, oyunlara olan ilgilerinde azalma, uyku sürelerinde artma ve hareketlerinde geçmiş döneme kıyasla yavaşlama gibi belirtilerin ortaya çıkması son derece normaldir. Bu evrede beslenmenin temel amacı varsa kronik hastalıkların yol açtığı şikayetlerin azaltılması, konforun artırılması ve sağlıklarının sürdürülebilmesidir.

Dostunuz yaşlılık evresine girdiğinde küçük ırk yaşlı köpekler için köpek maması tüketmeye başlamaları gerekir. Yaşlı köpek mamaları, kas kitlesi azalmaya başlayan ve zayıflayan köpeklerin ideal kiloda tutulmasını sağlamak için özel formülasyonlara sahiptir. Antioksidanlar, mineraller ve vitaminler bakımından da zengin olurlar.

oturan ayakta köpekler

Yavruluktan İtibaren Tam ve Dengeli Beslenme Mümkün

Küçük ırklara özel beslenme ile küçük ırk köpeklerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi, sağlıklarının iyileştirilmesi ve sürdürülmesi mümkündür. İçerik bakımından kaliteli malzemelerden oluşan ve ihtiyaçlar özelinde formüle edilen küçük ırk köpek mamaları, yaşam evrelerine uygun seçildiğinde dostlarımızın konforlu bir yaşam sürmesinin önündeki en temel engel kaldırılabilir. Her ne kadar içerik olarak tatmin edici özelliklere sahip mamalar çok önemli olsa da dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da mama tanelerinin yapısıdır. Mama taneleri yapısı kolaylıkla göz ardı edilebilen ancak son derece ayırt edici öneme sahip bir olgu olarak karşımıza çıkar.

Küçük ırk köpeklerin küçük ağızları ve aynı oranda küçük mideleri bulunur. Standart tane boyutlarındaki mamaları konforlu bir şekilde çiğnemeleri mümkün olmadığı gibi sindirim sistemi sorunları yaşamaları söz konusu olabilir. Bu nedenle küçük ırk köpeklerin çene yapılarına özel tasarlanan mama taneleri ile beslenmeleri konforları ve sağlıkları için önemli gerekliliklerdendir.

Siz de küçük ırk köpeklerinizin sağlıklı ve kaliteli içeriklerle beslenmesi için Royal Canin küçük ırk köpek mamaları arasından seçiminizi yapabilirsiniz. Seçici köpeklerin lezzet beklentilerine yanıt verirken besin ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanmasını sağlayan markanın özel ırklara yönelik farklı formülasyonları da bulunmaktadır. Köpeğinizin sağlığını optimal oranda desteklemek için Royal Canin küçük ırk köpek maması çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Tam ve dengeli beslenme köpeklerin sağlığının vazgeçilmezi olsa da köpeklerin günlük egzersiz ihtiyaçlarının karşılanmasının, yavruluktan itibaren düzenli olarak sosyalleşme deneyimi yaşamalarının ve veteriner hekim ziyaretlerinin aksatılmamasının da benzer bir önem seviyesine sahip olduğu bilinmektedir. Bir köpek sahiplenmek yepyeni bir cana yaşamda yer açmak anlamına gelir. Onun tüm ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanabilmesi için kaliteli beslenme imkânlarıyla buluşturulmaları, ihtiyaçlarına yanıt vermek adına tek başına yeterli değildir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.