Köpeklerde Yumuşak Damak Sarkması

12.11.2021 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Köpeklerde yumuşak damak sarkması gebelikteki gelişimsel süreçlerde meydana gelen ve ağız arkasındaki yumuşak dokulardaki anomaliler olarak ifade edilebilir. Yumuşak damak sarkması ile birlikte meydana gelen sorunlar da yumuşak damak bozuklukları olarak tanımlanır. Nefes alma sorunları ile karakterize olan, köpeklerin yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyen yumuşak damak bozuklukları mutlaka müdahale edilmesi gereken sağlık sorunlarıdır. Bu yazımızda köpeklerde yumuşak damak sarkması hakkında merak edilen soruların yanıtı bulabilirsiniz.

Köpeklerde Yumuşak Damak Sarkması Nedir?

Yumuşak damak sarkması, köpeklerin ağzındaki sert ve yumuşak damak arasındaki ilişkinin bozulmasına neden olabilecek anomalilerin genel adıdır. Bu anomaliler yumuşak damağın bazı bölümlerinin daha uzun veya kalın olması ile karakterizedir. Yumuşak damak sarkmasına neden olan anomalilerin bazıları düzeltilebilir.

Köpek ağzının çatı kısmı yumuşak ve sert damaktan oluşmaktadır. Sert damak ağız çatısının ön bölümünde yer alan kemikli doku, yumuşak damak ise arka kısmında sert damağın hemen ardında kalan yumuşak dokudur. Yumuşak damakta meydana gelen anomaliler kalıtsal anomaliler arasında yer almaktadır. Gebelikteki gelişim süreçlerinde ortaya çıkan yumuşak damak sarkması bazı ırklarda özellikle yaygın olarak görülmektedir.

Yumuşak damak sarkmasına bağlı bozukluklar genetik ve kalıtsal olarak ifade edilir. Gebelikte ya da doğum sonrası gelişimin erken dönemlerinde yumuşak damak bozuklukları gündeme gelebilir. Bazı köpek ırklarında bu sorun daha yaygın olarak görülür. İngiliz Bulldog, Shar Pei, Pekingese, Lhasa Apso, Shih Tzu, Bull Mastiff, Fransız Bulldog, Boxer gibi ırklarda ırkın karakteristik özellikleri arasında yumuşak damak bozuklukları da yer alır.

köpeklerde yumuşak damak sarkması belirtileri

Köpeklerde Yumuşak Damak Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde yumuşak damak sarkmasına bağlı farklı sorunlar meydana gelebilir ve bu sorunların temel semptomlarının bazıları oldukça kolay bir şekilde fark edilebilirken bazılarının ortaya çıkması için zaman gerekir.

Köpeklerde yumuşak damak sarkmasına bağlı sorunların belirtileri;

  • Sesli, hırıltılı şekilde nefes alma,
  • Yutkunurken öğürme,
  • Mavileşen dil ve diş eti renkleri,
  • Aktivite sonrası aşırı yorgunluk ve ateş
  • Havlamada zorlanma,
  • Yalama, emme, yutma gibi eylemlerde zorlanma şeklinde ifade edilebilir.

Köpeklerde yumuşak damak sarkması nefes alma güçlüğünden, akciğerlere yeteri miktarda oksijen gitmemesine bağlı organ kayıplarına kadar ilerleyen sorunlara neden olabilir. Yukarıdaki belirtilerden bir ya da birkaç tanesinin köpeklerde görülmesi, özellikle de yumuşak damak bozukluklarına yatkın köpeklerde bu belirtilerin görülmesi halinde mutlaka veteriner hekimlere danışılması gerekir.

Köpeklerde Yumuşak Damak Bozukluğu Nedenleri

Köpeklerde yumuşak damak bozuklukları temel yaşamsal işlevsel üzerinde fiziksel etkisi olan anormalliklere neden olur. Yumuşak damak sarkmasının sağlık sorunlarına neden olmasının sebepleri farklılaşabilir.

  • Kafatasının şekli,
  • Brakisefalik kusurlar,
  • Nefes borusu daralması,
  • Larinksin çökmesi,
  • Gırtlak kıkırdaklarında felç,
  • Nefes alırken daralan veya içe çöken burun delikleri,
  • Anormal veya şekilsiz burun yapısı,
  • Gırtlak keseciklerinin dışa dönük olması ile birlikte yumuşak damak sarkmasının neden olabileceği ciddi sorunlar gündeme gelir.

köpeklerde yumuşak damak sarkması ameliyatı
Yumuşak Damak Bozuklukları Nasıl Teşhis Edilir?

Köpeğinizde yumuşak damak sarkması olabileceğini düşündüren belirtiler varsa mutlaka veteriner hekime danışmanız gerekir. Fiziksel muayene sonrasında gerekli değerlendirmelerin yapılması ve teşhisin konarak tedavinin planlaması aciliyet gerektirir. Baş ve boğaz bölgesinin görüntülenme yöntemleri ile incelenmesi ile birlikte yumuşak damak sarkması teşhis edilebilmektedir.

Köpeklerde Yumuşak Damak Sarkması Tedavisi

Köpeklerde yumuşak damak sarkmasının tedavisinde, söz konusu sarkmanın neden olduğu bozukluğun tipine ve bozukluğun köpek üzerindeki etkilerine göre değişiklik gösterebilir. Köpeklerde yumuşak damak sarkması ameliyatı sarkmanın konumuna ve boyutuna bağlıdır. Oklüzal anomalilerin düzeltilmesi için ortodontik ya da endodontik prosedürlerin uygulanması gerekir. Dil anomalilerin olması durumunda yine cerrahi müdahalenin gündeme gelmesi söz konusudur. Özellikle Shar Pei ırkı köpeklerde görülen sıkı dudak sendromu teşhisi yapılmışsa mukozal flepler oluşturabilmek adına cerrahi müdahale yapılabilir.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen Tüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.