Köpeklerde bağırsak tıkanıklığı, ince bağırsağın bir kısmında ya da tamamında sıvı ya da katı gıda akışının kesilmesi olarak tanımlanabilir. Köpekler gelişigüzel yiyiciler olabildikleri için bağırsak tıkanıklığı köpeklerde yaygın olarak görülen bir sağlık sorunudur. Tıkanma sırasında gastrointestinal kanala kan akışı kesilebilir ve bu durum bağırsak dokusunun ölmesine yol açabilir. Bağırsak tıkanıklığının tedavi edilmediği durumlarda hayati tehlike gündeme gelebilir. Bağırsaklardan gelen bakteriler karın boşluğuna dökülerek septik peritonite yol açabilir. Tıkanıklığın ve varsa herhangi bir ölü dokunun alınması için cerrahi müdahale gereklidir. Bağırsak tıkanıklıkları köpekler için oldukça ağrılı ve zorlu bir süreçtir.
İki farklı bağırsak tıkanıklığı türü vardır. Mideden, ince bağırsağa sıvı ve gıda geçişinin olmadığı durumlara gastrik çıkış obstrüksiyonu, ince bağırsak içerisinde sıvı ve gıda hareketinin olmadığı durumlara ince ince bağırsak tıkanıklığı adı verilir. Her iki türde de benzer belirtiler görülmektedir. Sık görülen bağırsak tıkanıklığı belirtileri arasında;
Tıkanıklıkların nedenleri de türlerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Sindirimi mümkün olmayan ham deri, kemik, oyuncak, kıyafet, havlu, taş, tenis topu, ayakkabı bağcığı gibi yabancı cisimlerin yutulması en yaygın görülen gastrik çıkış obstrüksiyonu nedenleri arasında bulunur. Bunun dışında karında meydana gelen tümörler, gastroenterit, pilor stenozu, gastrik volvulus gibi nedenler gastrik çıkış obstrüksiyonuna yol açar.
Yaygın görülen ince bağırsak tıkanması belirtileri arasında benzer bir şekilde sindirimi mümkün olmayan yabancı objelerin yutulması yer almaktadır. Bunun dışında bağırsak parazitleri, ince bağırsakta daralma, gastroenterit, karın bölgesinde meydana gelen tümörler, fıtık ve bağırsakta içe katlanma da ince bağırsak tıkanmasına yol açabilir.
Evcil hayvanınızın büyük, keskin ya da sindirilemez bir şey yuttuğunu görürseniz hemen veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gerekmektir. Köpeğinizin bir şey yuttuğunu görmeseniz bile eğer bağırsak tıkanıklığına işaret eden belirtileri varsa ya da şüphelenirseniz yine de veteriner hekimle iletişime geçmelisiniz. Veteriner hekimler tıkanıklık problemlerinde ilk olarak fiziki muayene ile teşhis koymaya çalışır. Bağırsak tıkanıklığından şüphelenilmesi durumunda anemi ya da enfeksiyon olup olmadığını kontrol etmek için kan tahlili de gerekir. Bazı durumlarda röntgen ya da ultrason gibi gelişmiş görüntüleme yöntemlerimden yararlanılabilmektedir. Bağırsak tıkanıklığının kesin teşhisi durumunda ise aynı gün keşif ameliyatı gerçekleştirilebilmektedir.
Evcil hayvanınız bir şey yuttuktan sonra veteriner hekim onun kusmasını sağlayarak yabancı cismin çıkmasını sağlayabilir. Ancak bazı durumlarda tıkanıklığın giderilmesinde kusturma yöntemi için çok geç olabilmektedir.
Gastrik dilatasyon volvulusu acil ameliyat gerektiren bir durumdur. Bu işlemde hem yabancı objenin alınması hem de varsa nevrotik bağırsak dokusunun çıkarılması gerekebilmektedir. Bu operasyon genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir.
Nevrotik bağırsak dokusu alındıktan sonra bağırsak kapatılır ve olası bir sızıntı olup olmadığı kontrol edilir. Bazı durumlarda ise tıkanıklığın tekrarlanmasını önlemek için mide bağırsak duvarına dikilir. Özellikle Danua gibi dev ırk köpeklerde bu durum tıkanıkların gelişmesini engellemek amacıyla önceden yapılabilmektedir.
Ameliyat sonrasında köpeklerin 2 - 3 gün boyunca hastanede ya da klinikte kalması gerekmektedir. Bu dönemde antibiyotik, ağrı kesici ve kusma önleyici ilaçlar verilir. Köpek taburcu edildikten sonra da ilaçlara devam edilmelidir. Tıkanıklığın erken teşhis edildiği durumlarda tedavi şansı yüksek ve iyileşme dönemi oldukça rahattır. Ancak tıkanıklığın geç fark edildiği durumlarda köpeğin iyileşme süreci daha uzun sürebilmektedir. Bu nedenle köpeğinizin yememesi gereken bir şey yuttuğunu görürseniz ya da bundan şüphelenirseniz vakit kaybetmeden veteriner hekim ile iletişime geçmelisiniz.