En Az Havlayan Köpek Cinsleri

En Az Havlayan Köpek Cinsleri

30.07.2021 Deniz Öz


En Az Havlayan Köpek Cinsleri

"Havlamayan köpek cinsleri nedir?" diye bir sorgulama içerisine girildiyse kötü bir haberimiz var; köpekler havlar. Havlamalarına neden olabilecek birçok farklı faktör bulunabilir, havlama miktarları değişebilir ve doğru eğitim ile hangi cinsten olduklarından bağımsız şekilde havlamaları kontrol altına alınabilir. Ancak genel geçer kabul edilen, yıllardır gözlemlenen bazı gerçekliklerden bahsedilmesi de mümkündür. Az havlayan köpek cinsleri hakkında bilgi edinmek, köpek sahiplenme sürecinde yaşam şartlarının da değerlendirilmesini kolaylaştıracaktır. Bu yazımızda havlama eğilimi az olduğu düşünülen ve en az havlayan köpek ırkları arasında gösterilen dostlarımız hakkında bilgi aktaracağız.

Bonunu eğerek bakan Akita Onu

Akita Inu

Az havlayan köpek cinsleri söz konusu olduğunda özgüvenlerinin yüksek olduğu yönünde yaygın bir görüş vardır. Nitekim bu görüşün doğruluğunu yadsımak pek mümkün değildir. En az havlayan köpek cinsleri arasında yer alan Akita Inu'lar yalnızca tehlike anında uyarı vermek için havlayan köpekler olarak tanınır. İnsanlarla çok yoğun bağlar kurarlar ve birkaç kişiyi favori insanları olarak benimserler. Yine de eğitim her zamanki gibi belirleyici bir role sahiptir. Erken dönemde sosyalleştirilmeyen, eğitim süreçleri es geçilen bir Akita Inu'nun havlama dahil olmak üzere birçok davranışını kontrol edebilmek pek mümkün olmayacaktır. Çok güçlü ve inatçı olduklarından ilk kez köpek sahiplenecek kişiler için Akita İnu'nun doğru bir yol arkadaşı olmayacağı kabul edilir.

Turuncu siyah boyun tasmalı Basenji

Basenji

En az havlayan köpek cinsleri arasında Basenji'ye de mutlaka değinilmesi gerekir. Onlarla ilgili ayırt edici çok temel özellikler vardır. Basenji'ler standart bir şekilde havlamazlar, ses çıkarırlar. Aslında çok sessiz değildirler yine de apartman hayatına adapte olamayacak denli gürültü de yapmazlar. Heyecanlandıklarında ise çıkardıkları kendilerine has seslerle karşılaşılması kaçınılmaz hale gelebilir. Basenji ile ilgili bir diğer ilginç bilgi de kendilerini kediler gibi temizleyebiliyor olmalarıdır!

Tüyleri ıslanmış yatan Saint Bernard cinsi köpek

Saint Bernard

Dev cüssesi, sarkık kulakları ve sevimliliği ile ona filmlerde sıklıkla rastlıyoruz. Özünde tam bir mücadeleci olan Saint Bernard cinsi köpekler, en az havlayan köpek ırkları listelerinin vazgeçilmezlerinden biridir. Genel olarak oldukça sakin ve sessiz bir yapıları vardır; ta ki bir tehlike sezene kadar. Sahiplerini mutlu etme odaklı davranan bu dev dostlarla ilgili bilinmesi gereken en temel unsurlardan biri eğitimlerinin oldukça zorlayıcı olabileceğidir. Dolayısıyla evet, Saint Bernard en az havlayan ve en sakin köpek ırkları arasında yer alır, ama eğitim süreçlerinin başarısı bu genelleme üzerinde oldukça etkilidir.

Cavalier King Charles Spaniel portre

Cavalier King Charles Spaniel

Ülkemizde de oldukça popüler olan bir ırk ile karşınızdayız. Genellikle pek havlamadıkları bilinen, kontrol edilmesi kolay boyutları ile apartman hayatına başarıyla uyum sağlayan bu ırk, dikkat çekmek istediğinde ya da göz ardı edildiğini hissettiğinde beklenmedik derecede gürültülü olabilir. Uzun süre yalnız kaldığında ayrılık kaygısı geliştirmesi yüksek ihtimal olarak görülen Cavalier King Charles Spaniel cinsi köpekler duygusal eğilimleri ile biliniyor. Yine de doğru bir eğitim ile bu cinsin koruma ya da uyarı dışında havlamayı pek tercih etmediği söylenebiliyor.

ağaçlık arazide gri Great Danua cinsi köpek

Great Dane

Köpek cinsleri hakkında merakı olmayan ya da daha önce gerçekten devasa bir köpek ile karşılaşmayan kişiler için Great Dane ile tanışma anı dramatik bir etki yaratabilir. Köpekler dünyasının dev centilmeni olarak tanınan Büyük Danua'lar en az havlayan köpekler arasında da yer alır. Sevdikleri ile birlikte yaşam alanlarını koruma içgüdüleri oldukça gelişmiştir ve onların havlamaları için gerçekten geçerli bir neden gereklidir. Tetikte olduklarında, koruma içgüdüleri devreye girdiğinde, evde yalnız kaldıklarında ve canları sıkıldığında sessizliklerinin yerini kaotik bir gürültü alabilir.

Gölgede, açık arazide yatan Shar Pei cinsi köpek

Shar - Pei

Nadiren havlayan bir köpek cinsinden bahsediyorsak Shar-Pei bu listenin değişmezlerinden olacaktır. Sessiz köpekler arasında yer alan ve en az havlayan köpek ırkları arayışında olanlara konfor sunan Shar-Pei cinsi köpekler potansiyel bir tehdit sezdikleri halinde tam tersi bir tavır sergileyebilirler. Görüntüleri ne kadar sevimli olsa da çok güçlü ve dayanıklıdırlar. Koruma içgüdüleri ise muazzam derecede gelişmiştir.

ormanda kahverengi tüylü köpek

Irish Setter

Asil görüntüsü ve avcı yetenekleri ile göz kamaştıran Irish Setter cinsi köpekler enerjilerini yeterince atabildikleri takdirde oldukça sessiz bir tavra sahip olurlar. Enerjilerini havlama gibi yıkıcı olabilen davranışlardan ziyade oyuna ve aileleri ile zaman geçirmeye yönlendirirler.

Her Köpek Eğitilebilir

Bu yazımızda en az havlayan köpek cinslerinden bazılarını sizlerle paylaştık. Fakat önemli bir hatırlatma yapmak isteriz. Evet, bazı köpekler ırksal özellikleri gereği havlamaya daha çok eğilimli olabilirler ya da olmayabilirler. Irksal özellikler sahiplenme sürecinin doğruluğunu muhakkak ki artıracaktır; tıpkı egzersiz ihtiyaçlarının doğru belirlenmesi gibi. Yine de en az havlayan köpek cinsleri de doğru bir eğitim almadıklarında, sürekli yalnız kaldıklarında ya da yeterince ilgi görmediklerinde çok sesli olabilirler. Tam tersi bir durum da söz konusudur; çok havladığı düşünülen köpekler de doğru eğitim yaklaşımları ve yoğun ilgiyle bu davranışlarından vazgeçebilirler. Önemli olan dostlarımızın stabil ve dengeli bir yaşam sürmelerinin, düzenli egzersiz yaparak enerjilerini atmalarının sağlanmasıdır. Özünde ırk fark etmeksizin hepsiyle ortak noktada ve ideal şartlarda buluşmanın yolu eğitim ve sevgiden geçmektedir. Siz de hayatınıza mutluluk getirecek dostunuzu sahiplenmek isterseniz, Petlebi.com'da düzenli olarak güncellenen ücretsiz köpek sahiplendirme ilanlarına buradan ulaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.