Devasa Büyüklükteki 8 Köpek Cinsi

09.09.2020 Deniz Öz


Köpekler binlerce yıldır hepimizin en yakın dostları olmaları sebebiyle hayatlarımıza dokunan hayvanlardır. Köpek dostu insanlar bir yol arkadaşı olarak köpek sahiplenmek istedikleri zaman tercihlerini yaşam standartlarına göre yaparlar. Bu nedenle pek çok insanın yanında minyatür, küçük ya da orta ırk köpekler görürüz. Hem bakımlarının zorluğu hem de konforlu bir yaşam için duydukları büyük alan ihtiyacı sebebiyle ile devasa ya da giant ırk olarak adlandırılan ırklarla çok sık karşılaşmayız. Görüntüleri heybetli ve kas güçleri korkutucu olsa da dev köpeklerin yumuşacık kalbinde bir yere sahip olmak ve kocaman gövdelerine sarılabilmek oldukça özel bir deneyimdir. Bu yazımızda en büyük köpek cinsleri arasında yer alan hem karakteristik özellikleri hem de büyük cüsseleri ile insanı şaşırtan ırklardan bahsedeceğiz, keyifli okumalar.

sarı yapraklı ağaçlar arasında oturan Danua cinsi köpek

1. Danua

Bir köpekten ziyada minyon bir at görüntüsüne sahip olsa da mükemmel arkadaşlıkları ile bilinen, nazik ve sevecen Danua'lar pek çok insan hayallerindeki yol arkadaşıdır. Kaslı bir vücudu ve heybetli görüntüsü ile ideal bir koruyucu olan Danua'lar en büyük köpek cinsleri arasında yer alırlar. 63 - 72 cm aralığında yüksekliğe sahip olan bu cinsin 48 - 80 kilo aralığında olması beklenir.

açık arazide yürüyen Leonberger cinsi köpek

2. Leonberger

Aslan köpeği olarak da bilinen bu devasa ırk en nazik köpekler arasında yer almaktadır. Ailesi ile güçlü bir bağ kurabilen Leonberger cinsi köpekler insan duygularını anlamak ve analiz etmek konusunda oldukça yetenekli olmaları ile bilinirler. Nazik, sevimli, akıllı ve sadık olmaları bu köpeklerin mükemmel bir aile üyesi olmalarını sağlar. Ortalama ağırlıkları 40 - 75 kilo arasında değişen ve en büyük köpek cinsleri arasında yer alan bu ırkın ortalama yüksekliği de 65 - 82 cm aralığında değişmektedir.

beyaz zeminde oturan St. Bernard Cinsi köpek

3. St. Bernard

Macera dolu aile filmleri ile popülerleşen bu ırk kurtarma köpeği olarak yetiştirilmiştir. Oldukça heybetli bir vücuda sahip olan köpekler, kaslı bir yapıya sahip olsa da uzun ve yoğun tüyleri sebebiyle çok sevimli gözükürler ve göz korkutmazlar. Arama kurtarma, rehberlik gibi görevlerde çalışan St. Bernard'lar en büyük köpekler listesinde rahatlıkla yer bulabilirler. Dişi ve erkekler arasında boyut farkı vardır ancak ortalama ağırlıkları 55 - 80 kilo aralığında değişir. Yükseklikleri ise 66 - 77 cm aralığındadır.

yerde yatan İrlanda Kurt Köpeği

4. İrlanda Kurt Köpeği

Savaşlarda insanların yanlarında yer alan, evleri koruyan ve av arkadaşlarının yanında her zaman tüm sadakatleri ile yer alan bu cins diğer dev ırklara göre daha geniş alana ihtiyaç duyar. Oldukça aktif ve enerjik olmaları sebebiyle düzenli olarak egzersiz yapmaları gereken cins, 77 cm ve daha yüksek boya sahip olabilir. Cinsin ortalama ağırlığı ise 46 - 55 kg aralığında değişmektedir.

Napoliten mastiff cinsi köpek

5. Napoliten Mastiff

Pek çok Mastiff ırk gibi devasa boyutlara sahip olan bu köpekler başarılı birer bekçidirler. Roma ordusunda yer alan savaş köpeklerine kadar takip edilen genetik izleri ile en eski İtalyan ırklarından birisi olarak kabul edilirler. Genellikle iyi huylu, yumuşak başlı ve nazik hayvanlardır ancak aile üyelerinin tehlikede olduğunu hissetmeleri ile tüm nezaketlerini kaybedebilirler. Dünyanın en büyük köpek cinsleri arasında yer alan Napoliten Mastiff'ler ortalama olarak 60 - 79 cm yüksekliğe sahip olurlar. Ortalama ağırlıkları ise 50 - 70 kg'dır.

yavru beyaz Great Pyrenees cinsi köpek

6. Great Phyrenees

Oldukça güçlü olan bu köpekler yaşam alanlarını ve ailelerini korumak için yaratılmışlardır. Oldukça aktif bir cins olmaları sebebiyle gün içerisinde bol bol egzersiz yapmaya ihtiyaç duyarlar. Ortalama yükseklikleri 63 - 81 cm aralığındadır. En büyük köpekler listesinin üst sıralarında yer alan bu görkemli hayvanlar genellikle 36 - 48 kilo aralığında bir kiloya sahip olurlar.

karda oturan Newfoundland cinsi siyah köpek

7. Newfoundland

Sevgi dolu olmaları ile tanınan ve oldukça iyi yüzücü olan bu köpekler çocuklarla çok iyi anlaşırlar. İnsanlara yardım etmek ve onları korumak en büyük öncelikleridir. Koruma iç güdüleri sebebi ile yabancılara karşı sert bir duruş sergileyebilirler ancak karşısındaki kişinin zararsız olduğunu anladıklarında tavırları değişecektir. En büyük köpekler listesinde dikkat çeken bu ırkın ortalama yüksekliği 59 - 69 cm aralığındayken ortalama ağırlığı ise 45 - 74 kg aralığındadır.

çimlerde oturan Bullmastif cinsi köpek

8. Bullmastiff

Kökeni 1800'lü yıllara dayanan ve en büyük köpek ırkları arasında yer alan bu cins oldukça başarılı bir bekçi köpeği olarak bilinir. Görüntüsü hem boyutları hem de kaslı vücut yapısı sebebi ile ürkütücü olsa da ailesinin yanında oldukça oyuncu ve nazik olması ile bilinir. Nazik dev olarak adlandırılan bu cinsin ortalama ağırlığı 45 - 59 kg aralığındayken ortalama yükseklikleri 60 - 70 cm aralığında değişmektedir.

Irklar arasındaki boyut farklılıkları, kedilerde de görülüyor. En büyük kedi cinsleri hakkında bilgi almak istersniz, Dünyanın En Büyük Kedi Cinsleri Nelerdir? adlı makalemize buradan ulaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.